Τεχνολογία

Microsoft – OpenAI: Σχεδιάζουν data center αξίας 100 δισ. δολαρίων

Microsoft – OpenAI: Σχεδιάζουν data center αξίας 100 δισ. δολαρίων

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: The logo of Microsoft is seen on the exterior of their offices in Herzliya, near Tel Aviv, Israel December 27, 2022. REUTERS/Rami Amichay

Το σχέδιο της Microsoft και της OpenAI φέρεται να περιλαμβάνει πέντε φάσεις, με τη Stargate να είναι η πέμπτη και πιο φιλόδοξη. Ο προτεινόμενος υπερυπολογιστής με έδρα τις ΗΠΑ θα είναι ο μεγαλύτερος σε μια σειρά εγκαταστάσεων που θέλουν να κατασκευάσουν οι εταιρείες τα επόμενα έξι χρόνια

Η Microsoft και η OpenAI φέρονται να σχεδιάζουν ένα πρωτοποριακό έργο κέντρου δεδομένων που θα περιλαμβάνει έναν υπερυπολογιστή Τεχνητής Νοημοσύνης με την ονομασία «Stargate».

Μια έκθεση των Anissa Gardizy και Amir Efrati στην εφημερίδα«The Information» υποστηρίζει ότι ο στόχος του έργου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τη Microsoft με πάνω από 100 δισ. δολάρια και το οποίο φέρεται να έχει ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας το 2028, είναι να μειωθεί η εξάρτηση των δύο εταιρειών από τη Nvidia, κάτι που πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί που ασχολούνται με την ΤΝ προσπαθούν όλο και περισσότερο να κάνουν.

Το σχέδιο της Microsoft και της OpenAI φέρεται να περιλαμβάνει πέντε φάσεις, με τη Stargate να είναι η πέμπτη και πιο φιλόδοξη. Ο προτεινόμενος υπερυπολογιστής με έδρα τις ΗΠΑ θα είναι ο μεγαλύτερος σε μια σειρά εγκαταστάσεων που θέλουν να κατασκευάσουν οι εταιρείες τα επόμενα έξι χρόνια.

Η ιστοσελίδα απέδωσε το υπολογιζόμενο κόστος των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα άτομο που μίλησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, και σε ένα άτομο που έχει δει κάποιες από τις αρχικές εκτιμήσεις κόστους της Microsoft. Ωστόσο, δεν κατονόμασε τις πηγές αυτές.

«Σχεδιάζουμε πάντα για την επόμενη γενιά καινοτομιών υποδομής που απαιτούνται προκειμένου να συνεχίσουμε να προωθούμε τα όρια των δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης», δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft στο Reuters.

Το σχέδιο των δυο εταιρειών για τους υπερυπολογιστές θα μπορούσε να κοστίσει έως και 115 δισ. δολάρια, τριπλάσιο ποσό από ό,τι ξόδεψε πέρσι η Microsoft για κεφαλαιουχικές δαπάνες για διακομιστές, κτίρια και άλλο εξοπλισμό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments