Διεθνή

ΗΠΑ, Σουνίτες και Ισραήλ διαμορφώνουν τη νέα ιερή συμμαχία

ΗΠΑ, Σουνίτες και Ισραήλ διαμορφώνουν τη νέα ιερή συμμαχία

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Οι Σουνίτες αφήνουν πίσω τις επικρίσεις εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Από τη μαζική αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ θα μπορούσε να προκύψει ένα νέο όραμα για τη Μέση Ανατολή αλλά και ένα νέο πρότυπο όσον αφορά την παγκόσμια ασφάλεια που θα μπορούσε να επεκταθεί έως και την Ευρώπη. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο Τζανλούκα Ντι Φέο της La Repubblica σε ανάλυσή του, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ κατάφερε να μείνει αλώβητο από την ιρανική επίθεση, όχι μόνο χάρη στην αποτελεσματικότητα του αντιαεροπορικού του θόλου: η άκρως επιτυχημένη αναχαίτιση των πυραύλων και των drones των αγιατολάδων οφείλεται «κυρίως» –σύμφωνα με τον ιταλό αναλυτή– στη συμμαχία του Ισραήλ με τα σουνιτικά κράτη, με τη μεσολάβηση και την καθοδήγηση, φυσικά, των ΗΠΑ.

Στον απόηχο των Συμφωνιών του Αβραάμ, δημιουργείται ένα ξεχωριστό, πιο μυστικοπαθές και λειτουργικό πλέγμα συμφωνιών, γνωστό ως Middle East Air Defence (MEAD). “Πρόκειται για μια άκρως απόρρητη συμφωνία μεταξύ αραβικών κρατών, που συνδέονται με το εβραϊκό κράτος με την επιθυμία να τερματιστεί η πυραυλική ικανότητα της Τεχεράνης, για τον συντονισμό των επιχειρήσεων μαχητικών και πυραύλων επιφανείας-αέρος, καθώς και για την από κοινού συλλογή ραδιοτηλεοπτικών πληροφοριών”, σημειώνει ο Ντι Φέο.

Ο βαθμός στον οποίο η συνεργασία αυτή συνέβαλε στην αποτροπή της ιρανικής επίθεσης επισημάνθηκε από τον ίδιο τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ: “Είδαμε το Ισραήλ να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για την απόκρουση αυτής της επίθεσης με έναν άνευ προηγουμένου τρόπο. Το πιο προφανές ήταν ότι η ιορδανική πολεμική αεροπορία κινητοποιήθηκε αμέσως και τα μαχητικά της αναχαίτισαν ιρανικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το Ισραήλ, ωστόσο, έλαβε ειδικές πληροφορίες από τα Εμιράτα του Κόλπου σχετικά με την έναρξη της επίθεσης και την πορεία του σμήνους, σύμφωνα με τον μηχανισμό MEAD που αναπτύχθηκε από το Πεντάγωνο και διαχειρίζεται η Κεντρική Ολοκληρωμένη Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), η οποία είναι υπεύθυνη για τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τμήματα της Νότιας Ασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής της, ο στρατηγός Μάικλ Ε. Κουρίλα, βρισκόταν στο ισραηλινό στρατιωτικό αρχηγείο καθ’ όλη τη διάρκεια της επίθεσης.

Προφανώς, μετά την χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας ως απάντηση στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, οι σχέσεις με το εβραϊκό κράτος δεν έχουν συμφωνηθεί από τους μουσουλμάνους και οι ενέργειες που έγιναν σε σχέση με την ιρανική επίθεση κρατήθηκαν μυστικές- ακόμη και τα ονόματα των χωρών που συμμετέχουν στη MEAD είναι άκρως απόρρητα, αλλά εδώ και δύο χρόνια, σε τεχνικές συναντήσεις, η κινητοποίηση κατά των Αγιατολάχ έχει διαπιστωθεί ότι οι στρατιωτικές ηγεσίες του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των Εμιράτων, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και του Μαρόκου βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι.

Αυτός ο άνευ προηγουμένου συνασπισμός πέρασε μια θανάσιμη δοκιμασία και καθίσταται, τώρα, σημείο αναφοράς για τον σχεδιασμό μελλοντικών σεναρίων και ενός εναλλακτικού μοντέλου που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των σουνιτικών μοναρχιών, με βάση την επίγνωση της γεωπολιτικής κατάστασης. Οι στενές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης, που εδραιώθηκαν στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, βελτιώνουν εκθετικά την ποιότητα του ιρανικού οπλοστασίου, χάρη στην άφιξη ρωσικών όπλων τελευταίας γενιάς όπως τα μαχητικά βομβαρδιστικά Sukhoi 35, αλλά κυρίως λόγω των τεχνικών προτάσεων για τη βελτίωση της παραγωγής οπλικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας», συνοψίζει ο δημοσιογράφος της La Repubblica.

Επιπλέον, η οικονομική υποστήριξη του Πεκίνου και οι εντατικοποιημένες ασκήσεις με τις ρωσικές και ιρανικές δυνάμεις έχουν προκαλέσει φόβους ότι η Τεχεράνη θα χρησιμοποιήσει το πλεονέκτημα για να αντιμετωπίσει τον ιστορικό σουνιτικό αντίπαλό της. Ωστόσο, η ιρανική απειλή δεν απειλεί μόνο το Ισραήλ και τους σουνίτες.

Ο Ντι Φέο επισημαίνει πως η συμμετοχή βρετανικών και γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών στην αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών δείχνει ότι η ανησυχία επεκτείνεται και στην Ευρώπη. Ο Di Feo λέει: “Ξαφνικά η αναχαίτιση των σμηνών αλλάζει τις ισορροπίες και την ισορροπία δυνάμεων”. Υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μπορούσε να ζητήσει από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην προβεί σε αντίποινα και να θέσει στο τραπέζι μια ευρύτερη, σαφέστερη στρατηγική για την αντιμετώπιση του ιρανικού προβλήματος από μια δολοφονική επίθεση σε αξιωματικούς των Φρουρών της Επανάστασης.

Η σύναψη της συμμαχίας MEAD ήταν δική του πρωτοβουλία ενώ άρχισε να εργάζεται για την επίτευξή της από τότε που εκτελούσε χρέη αντιπροέδρου του Μπαράκ Ομπάμα και, τώρα, ο αμερικανός πρόεδρος μπορεί να την ορίσει ως βάση μιας νέας στρατηγικής πρωτοβουλίας. Αυτή θα μπορούσε να αποκαταστήσει τη διπλωματία που επλήγη βαριά αρχικά από τις σφαγές της Χαμάς και στη συνέχεια με το ανηλεές σφυροκόπημα της Γάζας και τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων αμάχων, γυναικόπαιδων στην πλειονότητά τους.

Το 2022, ο ισραηλινός εκπρόσωπος που σχημάτισε τη συμμαχία κατά του Ιράν ήταν τότε ο Μπένι Γκαντζ Υπουργός Άμυνας και σήμερα είναι μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ. Πριν από λίγες ημέρες, ο Γκαντζ, αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου και την Κυριακή μετά την ιρανική επίθεση πρότεινε τη δημιουργία ενός “περιφερειακού συνασπισμού” για την αντιμετώπιση της Τεχεράνης: «Ο κόσμος έχει ενωθεί μαζί μας για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο και αυτή είναι μια στρατηγική επιτυχία για τη χώρα μας που μπορεί να καταστεί σημείο αναφοράς για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή», ανέφερε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments