Διεθνή

Σε τεντωμένο σχοινί η Μέση Ανατολή

Σε τεντωμένο σχοινί η Μέση Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Παγκόσμια κινητοποίηση για αποκλιμάκωση.

Σε σημείο καμπής η Μέση Ανατολή με ορατό τον κίνδυνο ενός κύκλου αντιποίνων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν ως νέα «κανονικότητα» έπειτα από έναν σκιώδη πόλεμο δεκαετιών, ή ακόμη και μίας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης με οδυνηρές συνέπειες για την περιοχή και διεθνώς.

Μπροστά στα νέα δεδομένα που ήλθε να δημιουργήσει το απευθείας χτύπημα του Ιράν με μπαράζ drone και πυραύλων, το Ισραήλ διαμηνύει ότι θα απαντήσει στον τόπο, το χρόνο και με τον τρόπο της επιλογής του, ενόσω η διεθνής πίεση διογκώνεται προς την κυβέρνηση Νετανιάχου για επίδειξη αυτοσυγκράτησης.

Έχοντας ήδη ανοιχτό το μέτωπο της Γάζας μετά την αδιανόητης βαρβαρότητας τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, καθώς και το μέτωπο του βορρά απέναντι στην Χεζμπολάχ, το Ισραήλ βρίσκεται ενώπιον δύσκολων επιλογών καθώς σταθμίζει το μήνυμα αποτρεπτικής ισχύος που θα στείλει ως απάντηση σε μία άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση, που αποκρούστηκε επιτυχώς μεν, παραβίασε τις κόκκινες γραμμές δε.

Οι στρατιωτικές επιλογές εξετάζονται σε διαδοχικά «πολεμικά συμβούλια» υπό το βάρος της διεθνούς πίεσης, αλλά και των αντίρροπων δυνάμεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης Νετανιάχου. Μία από τις συνέπειες της ιρανικής επίθεσης είναι ότι έχει πλέον θέσει ένα πρότυπο για αντίποινα, ένα νέο είδος εξίσωσης στις εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Και από τη μορφή της ισραηλινής αντίδρασης θα εξαρτηθεί ποια τροπή θα λάβουν οι εξελίξεις.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι μπροστά σε αυτού του είδους την επιθετικότητα. Το Ιράν δεν θα ξεφύγει ατιμώρητο. Θα απαντήσουμε στο χρόνο, τον τόπο και με τον τρόπο που θα επιλέξουμε», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF), υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Παρέμβαση Πούτιν

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραΐσι, προειδοποίησε ότι η περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να έχει «καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή». Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου επισημαίνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση.

Η Μόσχα και το Ιράν είναι στενοί στρατιωτικοί και πολιτικοί σύμμαχοι και το Κρεμλίνο είπε ότι η κλήση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της ιρανικής πλευράς.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον

Την ίδια στιγμή, αυξάνουν οι διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ να μην απαντήσει δυναμικά στην επίθεση του Ιράν και οδηγήσει σε περαιτέρω σύρραξη που θα συμπαρασύρει όλη την ευρύτερη Μέση Ανατολή και την εμπλοκή του δυτικού κόσμου.

Για την αποφυγή των περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης, ήδη από χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το Ισραήλ αλλά μόνο σε αμυντικές ενέργειες .ενώ τον κάλεσε να αρκεστεί στην επιτυχία της απόκρουσης της επίθεσης

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κάλεσε σε ηρεμία και δήλωσε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ τόνισε πως οι χώρες της G7 εργάζονται πάνω σε μια δέσμη συντονισμένων μέτρων κατά του Ιράν.

«Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αποφύγουμε την ανάφλεξη (…) και άρα να προσπαθήσουμε να πείσουμε το Ισραήλ πως δεν πρέπει να απαντήσει κλιμακώνοντας, αλλά μάλλον να απομονώσει το Ιράν, να καταφέρει να πείσει τις χώρες της περιοχής πως το Ιράν αποτελεί κίνδυνο, να αυξήσει τις κυρώσεις, να εντείνει την πίεση στις πυρηνικές δραστηριότητες και στη συνέχεια να ξαναβρεί τον δρόμο της ειρήνης στην περιοχή», είπε, αναλυτικότερα, ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Η Γαλλία μιλάει «σε όλες τις χώρες της περιοχής (…) Προσπαθούμε να είμαστε μια μεσολαβητική δύναμη», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος που θα ξαναμιλήσει στη διάρκεια της ημέρας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ επισήμανε πως “όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση»,  αναφερόμενος στο τι δέον γενέσθαι στη Μέση Ανατολή, μετά από την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, την οποία καταδίκασε ξανά.

Σε έκτακτη δήλωση στην ολομέλεια της Βουλής των Κοινοτήτων το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ. Σούνακ σχολίασε πως η Τεχεράνη θέλησε τη νύχτα του Σαββάτου «να βυθίσει τη Μέση Ανατολή σε μια νέα κρίση».

Από τη μεριά της, η Γερμανία δηλώνει την απερίφραστη αντίθεσή της σε κάθε προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Ισραήλ μεταβαίνει την Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, προκειμένου να συζητήσει για το πώς μπορεί να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή.

«Είναι απίστευτα σημαντικό για εμάς ως γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε αυτούς τους εύθραυστους καιρούς να εργαστούμε όλοι μαζί για να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση για ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε η Μπάερμποκ σε συνέντευξη Τύπου με τον Ιορδανό ομόλογό της, Αϊμάν Σαφάντι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments