Οικονομία

ΑΑΔΕ: Φορολογικό Μοντέλο 3.0

ΑΑΔΕ: Φορολογικό Μοντέλο 3.0

Πηγή Φωτογραφίας: Συνέντευξη τύπου από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη, την Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής, Μαίρη Ψύλλα και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή για την παρουσίαση του νομοσχεδίου "Αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας", Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο ΟΟΣΑ δίνει τεχνογνωσία που βοηθά την ΑΑΔΕ να προχωρήσει στην επόμενη γενιά , τόνισε ο Γ. Πιτσιλής

Η μετάβαση της Ελληνικής Φορολογικής Διοίκησης στο Φορολογικό Μοντέλο 3.0 ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Fabrizia Lapecorella, στην Αθήνα.

Το Φορολογικό Μοντέλο 3.0 του ΟΟΣΑ αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό με διαδικασίες:

• πλήρως αυτοματοποιημένες και ψηφιοποιημένες,

• χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση,

• που θα διασυνδέονται και θα υποστηρίζουν τη συνεχή, ασφαλή, και σε πραγματικό χρόνο μετάδοση χρήσιμων πληροφοριών από τους φορολογούμενους (ιδιώτες και επιχειρήσεις) προς τη Φορολογική Διοίκηση.

Όπως τόνισε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, «Η συνεργασία μας με τον ΟΟΣΑ είναι πάντα στενή και εποικοδομητική. Η τεχνογνωσία, που παίρνουμε, μας βοηθά για να προχωρήσουμε στην ΑΑΔΕ της επόμενης γενιάς. Σε αυτή την κατεύθυνση, ήταν ιδιαίτερα παραγωγική η συνάντηση με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Fabrizia Lapecorella, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις εξελίξεις ψηφιοποίησης στη Φορολογική Διοίκηση, ενσωματώνοντας διεθνή πρότυπα και πρακτικές».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα:

• Ο διαρκής ψηφιακός μετασχηματισμός της ΑΑΔΕ και οι ευρύτερες αλλαγές, που επιφέρει στην οικονομία η ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

• Η αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης με την κεντρικοποίηση βασικών λειτουργιών, όπως η βεβαίωση, η είσπραξη και ο έλεγχος.

• Η ενεργή συμμετοχή της ΑΑΔΕ σε 45 ομάδες εργασίας του ΟΟΣΑ και η επικείμενη φιλοξενία της Ολομέλειας του Forum Φορολογικών Διοικήσεων (FTA) στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Ανεξάρτητης Αρχής.

• Η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2022/2523 στην ελληνική νομοθεσία (ν.5100/2024), που διασφαλίζει ένα παγκόσμιο ελάχιστο επίπεδο φορολογίας για πολυεθνικούς ομίλους και εγχώριους ομίλους μεγάλης κλίμακας, υιοθετώντας τους κανόνες του ΟΟΣΑ, γνωστοί ως Pillar II.

• Το πλαίσιο ενεργούς συμμετοχής του Χημείου της ΑΑΔΕ στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Επιτροπή Χημικών και Βιοτεχνολογίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments