Πολιτική

Βορίδης: Η υποψηφιότητα Μπελέρη αποτελεί έναν ισχυρό συμβολισμό

Βορίδης: Η υποψηφιότητα Μπελέρη αποτελεί έναν ισχυρό συμβολισμό

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//«Υπάρχει μια ευρύτερη παγκόσμια προσπάθεια να αποφευχθεί η κλιμάκωση, το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, θα το δούμε» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης

«Υπάρχει μια ευρύτερη παγκόσμια προσπάθεια να αποφευχθεί η κλιμάκωση, το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, θα το δούμε» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης

«Υπάρχει μια ευρύτερη παγκόσμια προσπάθεια να αποφευχθεί η κλιμάκωση, το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, θα το δούμε» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο OPEN, απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην Ιρανο-Ισραηλινή σύγκρουση.

Στη συνέχεια, αναφορικά με τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, ο κ. Βορίδης είπε ότι απαντήθηκαν. Από κει και πέρα, «το γεγονός ότι ήρθαν στην Ελλάδα τόσο σημαντικοί άνθρωποι να μιλήσουν για την προστασία του ωκεανού και της θάλασσας, να συμφωνήσουν σε κάποια συγκεκριμένα μέτρα, να υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία ειδικά για την Ελλάδα ύψους 2 δισ. ευρώ για την προστασία των θαλασσών» και να εξεταστούν μια σειρά από μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα, ήταν κάτι πολύ σημαντικό. «Βγήκαμε και είπαμε ότι αναλαμβάνουμε να προστατεύσουμε περιβαλλοντικά συγκεκριμένες περιοχές και έρχονται οι απέναντι κι αντί να δουν τη μεγάλη εικόνα για την προστασία του περιβάλλοντος θέτουν ξανά ζητήματα».

Το αν οι εμπρηστικές δηλώσεις ενός αξιωματούχου επηρεάζουν το κλίμα, ναι, το επηρεάζουν αλλά από κει και πέρα είναι σημαντικό κατά τη γνώμη μου να διατηρηθεί η προσπάθεια για τη συνεννόηση χωρίς κάποιος να έχει πολύ μεγάλες προσδοκίες, είπε. Το σημαντικό είναι ότι δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο, έχουμε ακυρώσει ακόμη και ψευδονομικές ενέργειες, έχουμε θωρακίσει τη χώρα κι εμείς μαζί με την πολιτική του διαλόγου επιδιώκουμε το καλύτερο χωρίς από την άλλη πλευρά να αφήνουμε το μείζον που είναι η αμυντική θωράκιση της χώρας και όπου χρειάζεται οι απαντήσεις δόθηκαν κι έγινε ό,τι έπρεπε να γίνει. «Δεν νομίζω ότι κανένας θα ήθελε από το πρωί μέχρι το βράδυ να έχουμε εμπρηστικές δηλώσεις αλλά δεν είναι στο χέρι μας τι δήλωση θα κάνει ο κάθε Τούρκος αξιωματούχος. Το γάντι το σηκώνουμε όταν κάποιος το τείνει. Δεν πάμε να το πετάξουμε εμείς» πρόσθεσε.

«Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου διαφωνία από την πλευρά του Υπουργείου Εξωτερικών για την υποψηφιότητα Μπελέρη» είπε ο κ. Βορίδης. «Εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας κατηγορείται με την κατάθεση ενός μάρτυρα, που ο ίδιος δέχεται ότι έχει χρηματιστεί από τις αλβανικές μυστικές υπηρεσίες, προφυλακίζεται μόνος αυτός, δεν του επιτρέπουν έστω συνοδεία να πάει να ορκιστεί για να αναλάβει τα καθήκοντά του. Γίνεται μια δίκη με χίλια μύρια προβλήματα δικονομικά και οδηγείται σε μία πρωτόδικη καταδίκη» εξήγησε ο κ. Βορίδης.

Επεσήμανε ότι σε όλη αυτή τη διάρκεια η ελληνική πλευρά θέλει και επιδιώκει τις καλές σχέσεις με την Αλβανία και την ευρωπαϊκή της πορεία, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται χωρίς προϋποθέσεις. Πρέπει η Αλβανία να σέβεται τις μειονότητες, να διασφαλίζει δίκαιη δίκη, να σέβεται τους εκλεγμένους ανεξάρτητων εκλογών και να κάνει κάθε άλλο από αυτά που έχει κάνει στην περίπτωση Μπελέρη. Υπάρχει καταδίκη όχι μόνο πια από την πλευρά της Ελλάδας αλλά από το ΕΛΚ της συμπεριφοράς της Αλβανίας στο θέμα αυτό, αναγνώριση ότι υπάρχουν ζητήματα στο κράτος δικαίου, άρα «η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη είναι μια υποψηφιότητα υψηλού συμβολισμού.

Λέει ότι ο φυλακισμένος εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας, αυτός είναι υποψήφιος με τη ΝΔ, θέλουμε να υπερψηφιστεί γιατί ακριβώς θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς την Αλβανία. Το έχουμε πει διπλωματικά, έχουμε πει ότι αυτό δεν είναι ένα διμερές θέμα, έχουμε πει ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο αφορά τον πυρήνα των αξιών της ΕΕ».

Υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι «όλα τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχουν μόνο διμερή χαρακτήρα. Είναι ζητήματα τα οποία αφορούν ευρύτερα τη λειτουργία των κρατών. Η τοποθέτηση λοιπόν του Μπελέρη στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι μια τοποθέτηση υψηλού συμβολισμού, πατριωτικού συμβολισμού και λέει στην Αλβανία ότι εμείς θέλουμε τις καλύτερες σχέσεις, εμείς θέλουμε να προχωρήσετε αλλά αυτό δεν γίνεται χωρίς προϋποθέσεις. Θα σέβεστε τη μειονότητα, θα σέβεστε τα δικαιώματά της, θα σέβεστε το κράτος δικαίου, θα σέβεστε τους εκλεγμένους, και αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσετε».

Πρόσθεσε επίσης: «Νομίζω ότι όλοι, με την κίνηση αυτή, αντιλαμβάνονται πρώτον τη σημασία που δίνει η Ελλάδα, δεύτερον ότι αυτό γίνεται σε έναν μεγάλο βαθμό ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Από κει και πέρα, αν αύριο βγει μια καταδικαστική απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου που του αφαιρεί τα πολιτικά δικαιώματα, βεβαίως η Αλβανία παίρνει το κόστος μιας τέτοιας ενδεχόμενης απόφασης αλλά αυτή θα έχει εκδοθεί», θα είναι ένα γεγονός.

Οπότε είναι συγκεκριμένος ο βαθμός που μπορούμε να επέμβουμε. Αυτό που εμείς κάνουμε είναι ένας ισχυρός συμβολισμός κι ένα ισχυρό μήνυμα και προς την Αλβανία και ευρύτερα, δείχνει τη σημασία που αποδίδει η ΝΔ στην υπόθεση του Φρέντυ Μπελέρη και της Χειμάρρας. «Μαζί με τον συμβολισμό για το κράτος δικαίου έχει κι έναν πατριωτικό συμβολισμό αυτή η υποψηφιότητα αλλά αυτό είναι κάτι που αφορά μόνο τους δεξιούς και όχι τους κεντρώους ας πούμε;» διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης, απαντώντας σε ερώτηση μήπως η υποψηφιότητα αυτή εξυπηρετεί ψηφοθηρικούς λόγους στα δεξιά της ΝΔ.

«Προτεραιότητα της ΝΔ είναι να εκφράσει και με το ψηφοδέλτιο και με τα πρόσωπα την προγραμματική της κατεύθυνση, την αξιακή της θέση. Αυτό γίνεται και με τον Μπελέρη στο συγκεκριμένο ζήτημα»… «Αν με ρωτάτε αν φτιάξαμε τις πολιτικές μας θέσεις για να πάρουμε ψήφους, θα απαντήσω όχι. Αλλά προφανώς όποιος πολιτεύεται θέλει να ψηφίζεται. Εκείνο που θέλω να διευκρινίσω είναι ότι η κίνηση αυτή ούτε οπορτουνιστικά γίνεται, ούτε συγκυριακά, ούτε ευκαιριακά. Είναι ενταγμένη μέσα σε ένα αξιακό πλέγμα που υπερασπίζεται η ΝΔ, πατριωτικό, εθνικό, είναι ενταγμένη μέσα σε ένα προγραμματικό ειδικό πλέγμα που υπερασπίζεται η ΝΔ για το ότι η ένταξη της Αλβανίας και η ευρωπαϊκή της προοπτική περνά μέσα από τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Άρα είναι μια πράξη ενταγμένη μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Δε γίνεται γιατί ξαφνικά κάτι θυμηθήκαμε» τόνισε.

Είπε ακόμη ότι «όταν κάποιος πάει να ψηφίσει θα κάνει μια συνολική εκτίμηση, δηλαδή δεν θα πάει να ψηφίσει γιατί περάσαμε έναν νόμο. Γιατί ακριβώς δεν έχουμε περάσει μόνο έναν νόμο. Έχουμε κάνει κάτι για τον κατώτατο μισθό, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα, έχουμε κάνει κάτι για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, … Ο ψηφοφόρος λοιπόν που έχει αυτές τις ευαισθησίες, πατριωτικές, εθνικές ευαισθησίες, που έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση της λεγόμενης συντηρητικής ατζέντας, θα κάνει μία σούμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments