Οικονομία

Οι δήμοι αναζητούν λύσεις για το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας

Οι δήμοι αναζητούν λύσεις για το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας

Πηγή Φωτογραφίας: Νέα Τιμολόγια Ρεύματος Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ / EUROKINISSI)

Γραφείο αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας θα αρχίσει να λειτουργεί στον δήμο Αθηναίων, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν δεκάδες δήμοι σε όλη τη χώρα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην παροχή της πράσινης ενέργειας της Ευρώπης σκοπεύει να έχει η Ελλάδα, αλλά στον αντίποδα, οι δήμοι αναζητούν λύσεις για το «σκοτεινό» πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Στην δήμο Αθηναίων, το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί στα τέλη Μαΐου, τονίζουν πηγές στο Businessdaily, με σκοπό τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Αλλού στη χώρα, από την Καβάλα μέχρι το Ηράκλειο, δεκάδες δήμοι αναζητούν παρόμοιες λύσεις.

Το ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζουν τα ευάλωτα νοικοκυριά έχει ανέβει πλέον στην λίστα των προτεραιοτήτων των δήμων που στρέφονται όλο και περισσότερο σε κοινοτικά προγράμματα για βοήθεια.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το θέμα συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε διάσκεψη των Βρυξελλών που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση για την Ενέργεια (ENER) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Συμβουλευτικός Κόμβος Ενεργειακής Φτώχειας Energy Poverty Advisory Hub (EPAH).

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Μυτιλήνης σε πρόγραμμα παροχής τεχνικής βοήθειας του Δικτύου ΔΑΦΝΗ προς νησιωτικούς δήμους για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος.

Παρούσα ήταν και η Αλίκη Κοροβέση, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΙΝΖΕΒ, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που παρέχει τεχνική υποστήριξη σε δήμους στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια με βιώσιμες λύσεις.

«Υπάρχει πλέον μια ευαισθησία από τους δήμους σε αυτό το θέμα. Παλαιά δεν καταλάβαιναν τι είναι η ενεργειακή φτώχεια», τονίζει η κ. Κοροβέση σε δηλώσεις της στο Businessdaily.gr

Μέσα από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία EPAH, το πρώτο βήμα είναι να καταγραφούν οι πραγματικές συνθήκες ενεργειακής φτώχειας του κάθε δήμου με τη χρήση ενός ερωτηματολογίου που προσαρμόζεται στα δεδομένα της κάθε περιοχής.

Στη συνέχεια εξετάζονται τα ευρήματα από τους δήμους και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελούν βάση για την ανάληψη δράσης από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Από τις πρωτοβουλίες που συχνά ακολουθούν είναι η δημιουργία μιας υπηρεσίας «μιας στάσης», που θα προσφέρει στους πολίτες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ενεργειακή απόδοση της κατοικίας τους. Πρόκειται για γραφεία σαν τα ΚΕΠ από τα οποία ο πολίτης μπορεί να ενημερώνεται για ενεργειακά προγράμματα και παρεμβάσεις στο χώρο του, μεταξύ άλλων, χωρίς να απευθύνεται σε ειδικό του κλάδου.

Αυτή τη στιγμή αυτή η υπηρεσία είναι μόδα στην Ευρώπη και μπορεί να τη δούμε σύντομα στην Ελλάδα, εξηγεί η κ. Κοροβέση.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα καταγράφουν μια δύσκολη πορεία προς τον δρόμο της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης. Περίπου τα μισά νοικοκυριά στην Ελλάδα αναφέρουν ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν τα σπίτια τους επαρκώς ζεστά ή δροσερά και το ένα πέμπτο των νοικοκυριών αναφέρει καθυστερήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας.

Στην πραγματικότητα, όμως, το ποσοστό θεωρείται πως είναι ακόμα υψηλότερο, ειδικά σε νησιά του Αιγαίου όπου θα αναπτυχθεί ένα μεγάλο κομμάτι από τα φιλόδοξα σχέδια της κυβέρνησης με νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.

Επισημαίνεται ότι για τους σκοπούς του προγράμματος, η λίστα με τους δήμους που συνεργάζεται ο INZEB συμπεριλαμβάνει τους εξής: Κέρκυρας, Λευκάδας, Καλυμνίων, Μυκόνου, Αντιπάρου, Αστυπάλαιας, Λήμνου, Σίφνου και Σκιάθου, μεταξύ άλλων.

Ερωτηματολόγιο στην Καβάλα

Πριν από λίγες ημέρες, ο Δήμος Καβάλας ανακοίνωσε ότι μετά από αίτημα του σε πρόσκληση του Συμβουλευτικού Κόμβου για την Ενεργειακή Φτώχεια, (Energy Poverty Advisory Hub – EPAH), επιλέχθηκε να λάβει τεχνική βοήθεια για την καταγραφή και αντιμετώπιση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας και την ανάπτυξη δράσεων με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων.

Στόχος της πρωτοβουλίας για την τεχνική βοήθεια είναι η παροχή υψηλής ποιότητας εξατομικευμένης υποστήριξης προς τους δήμους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Επιλέχθηκαν 51 Δήμοι από όλη την Ευρώπη, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Καβάλας.

Στο πλαίσιο υλοποίησης της ανωτέρω πρωτοβουλίας και σε συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Κόμβο για την Ενεργειακή Φτώχεια και τους εμπειρογνώμονες από το INZEB ΑΜΚΕ, ο Δήμος Καβάλας καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν στην ανώνυμη έρευνα η οποία θα διεξαχθεί με τη χρήση ερωτηματολογίου με στόχο τη διάγνωση του φαινομένου και στη συνέχεια την ανάπτυξη δράσεων προς όφελος των ομάδων που πλήττονται περισσότερο από την ενεργειακή φτώχεια.

ΠΗΓΗ/Στέλιος Μπούρας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments