Διεθνή

Ιταλία: Επιβίωσε από την αξιολόγηση της S&P Global Ratings

Ιταλία: Επιβίωσε από την αξιολόγηση της S&P Global Ratings

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Italian Prime Minister Giorgia Meloni and Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki hold a joint press conference in Warsaw, Poland, July 5, 2023, REUTERS/Kacper Pempel/File Photo

Η χώρα εξακολουθεί να αξιολογείται στο BBB

Διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings.

Η εταιρεία κατέταξε την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ως ένα από τα κράτη που μόλις είχε εξετάσει χωρίς να εκδώσει καμία ανάλυση.

Η χώρα εξακολουθεί να αξιολογείται στο BBB, ή δύο βαθμίδες πάνω από τα σκουπίδια, με μια σταθερή προοπτική που σηματοδοτεί ότι δεν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο υποβάθμισης.

Αυτή ήταν η πρώτη στις φετινές αξιολογήσεις μεγάλων εταιρειών αξιολόγησης για το πιστωτικό καθεστώς της Ιταλίας μετά την σιωπηρή αναγνώριση της κυβέρνησης αυτόν τον μήνα ότι οι προσπάθειές της για κούρεμα χρέους όχι μόνο έχουν σταματήσει, αλλά φαίνεται ότι πιθανό να αντιστραφούν.

Η απόφαση της S&P κρατά την Ιταλία μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μετά από μια περίοδο ηρεμίας για τη χώρα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Νωρίτερα φέτος, η επιπλέον απόδοση που καταβλήθηκε για το ιταλικό χρέος έναντι του γερμανικού έπεσε σε χαμηλό δύο ετών.

Αυτό αντανακλά εν μέρει τον περιορισμό των δημόσιων οικονομικών από τότε που ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2022η Μελόνι, ενώ όλα ακολουθούν μια λεπτή γραμμή που επιτρέπει ακόμα κάποια δημοσιονομική χαλάρωση.

Η στρατηγική έχει αποδώσει μέχρι τώρα, όπως αναφέρει το Bloomberg,  με την Moody’s να απομακρύνει την απειλή του να υποβαθμίσει την ιταλική οικονομία σε σκουπίδια.

Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ

Ωστόσο, η δημοσιονομική θέση της Ιταλίας έχει διαβρωθεί από τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων και την οικονομική αδυναμία σε χώρες όπως η Γερμανία.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε τη δική του πρόβλεψη ότι η περίοδος μείωσης του χρέους μετά την πανδημία έχει λήξει για τη χώρα, με τον δανεισμό  τώρα να αυξάνεται την επόμενη μισή δεκαετία.

Οι πρόσφατα δημοσιευμένες προβλέψεις της κυβέρνησης αναγνώρισαν επίσης μια αλλαγή κατεύθυνσης. Υποδεικνύουν ότι το χρέος της Ιταλίας θα κορυφωθεί στο 139,8% του ΑΕΠ το 2026, ενώ το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα ξεπεράσει το 140% το επόμενο έτος.

Οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών βασίστηκαν σε πολύ πιο ευνοϊκές προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη φέτος, που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο  1%, σε σύγκριση με 0,6% που προβλέπουν τόσο η Τράπεζα της Ιταλίας όσο και πολλοί οικονομολόγοι του ιδιωτικού τομέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments