Διεθνή

Ο Μπλίνκεν κατηγορεί την Κίνα ότι στέλνει τα πάντα στη Ρωσία

Ο Μπλίνκεν κατηγορεί την Κίνα ότι στέλνει τα πάντα στη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Βαριές κατηγορίες της αμερικάνικης πλευράς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα, με μια προειδοποίηση προς την Κίνα να περιορίσει την τεχνική της υποστήριξη στον ρωσικό στρατό — διαφορετικά.

Το τριήμερο ταξίδι του Blinken από την Τετάρτη έρχεται μετά την έγκριση ενός πακέτου βοήθειας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία από το Σώμα των ΗΠΑ και εν μέσω φόβου στις δυτικές πρωτεύουσες ότι η κινεζική βοήθεια στη Μόσχα για την κατασκευή στρατιωτικού υλικού αυξάνεται.

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα όταν πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο εναντίον εταιρειών που… υπονομεύουν σοβαρά την ασφάλεια τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Ευρώπη», είπε ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους πριν από το ταξίδι του Μπλίνκεν. «Έχουμε επιδείξει την προθυμία μας να το πράξουμε όσον αφορά εταιρείες από διάφορες χώρες, όχι μόνο την Κίνα».

Έχουν κυκλοφορήσει εδώ και καιρό αναφορές ότι η Κίνα στέλνει τα πάντα, από οχήματα μέχρι αλεξίσφαιρα γιλέκα στη Ρωσία για χρήση στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, με την τεχνολογία διπλής χρήσης να έχει τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές εφαρμογές.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η υποστήριξη της Κίνας σημαίνει ότι η Μόσχα έχει «ανασυγκροτήσει σε μεγάλο βαθμό την αμυντική της βιομηχανική βάση, η οποία έχει αντίκτυπο όχι μόνο στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, αλλά αποτελεί μεγαλύτερη απειλή, πιστεύουμε, για την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ ενημέρωσαν αυτόν τον μήνα ότι η Κίνα αποστέλλει επίσης εξαρτήματα και μικροτσίπ που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή drones, πυραύλων κρουζ και τεθωρακισμένων οχημάτων. Το ταξίδι του Blinken διαρκεί μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και πρόκειται να περιλαμβάνει τόσο τη Σαγκάη όσο και το Πεκίνο.

Σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Κάπρι της Ιταλίας, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι κορυφαίοι διπλωμάτες της Δύσης εξέδωσαν κοινή προειδοποίηση προς το Ιράν ότι εάν διαπιστωθεί ότι στέλνει βαλλιστικούς πυραύλους και σχετική στρατιωτική τεχνολογία στη Ρωσία, τότε θα αντιμετωπίσει περαιτέρω κυρώσεις.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση της G7, ο Blinken είπε ότι η Κίνα είναι ο «πρωταρχικός συνεισφέρων» της Ρωσίας όσον αφορά τη βιομηχανική υποστήριξη για όπλα. «Βλέπουμε την Κίνα να μοιράζεται εργαλειομηχανές, ημιαγωγούς, άλλα αντικείμενα διπλής χρήσης που βοήθησαν τη Ρωσία να ξαναχτίσει την αμυντική βιομηχανική βάση», είπε ο Μπλίνκεν.

Πηγή:politico.eu

Joshua Posaner

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments