Πολιτική

Εβδομάδα εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά

Εβδομάδα εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

Συνάντηση για τα ΜΟΕ, επίσκεψη Φραγκογιάννη στην Άγκυρα.

Εβδομάδα εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά είναι αυτή που ξεκίνησε, καθώς θα λάβουν χώρα δύο αμοιβαίες επισκέψεις, σήμερα στην Αθήνα και την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη. Τρεις εβδομάδες πριν από το επίσημο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, οι δύο χώρες, παρά τις κατά καιρούς προκλήσεις των γειτόνων σε επίπεδο ρητορικής, εξακολουθούν να έχουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης στην Άγκυρα τον περασμένο Νοέμβριο, σήμερα πραγματοποιείται συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών για το θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Υπουργείο Άμυνας στην Αθήνα. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και την τουρκική κυβέρνηση ο υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ, καθώς και ανώτατοι στρατιωτικοί και ανώτεροι αξιωματικοί και από τις δύο πλευρές.

Πριν από τη σημερινή συνάντηση, πραγματοποιήθηκαν δύο ανταλλαγές επισκέψεων στρατιωτικών διοικητών στο πλαίσιο του Μνημονίου Κατανόησης που συμφωνήθηκε στη συνάντηση στην Άγκυρα. Ο Έλληνας στρατιωτικός διοικητής της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού που εδρεύει στο Καβίλι Έβρου επισκέφθηκε την τουρκική 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στην Αδριανούπολη, ενώ ο Τούρκος στρατιωτικός διοικητής της 4ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού που εδρεύει στην Κεσσάνη επισκέφθηκε την ελληνική 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στις Φέρες.

Την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωτερικών Σχέσεων, Κώστας Φραγκογιάννης, προκειμένου να συμμετάσχει σε νέες συνομιλίες με βάση τη λεγόμενη “θετική ατζέντα”. Οι συνομιλίες με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ θα επικεντρωθούν κυρίως σε θέματα αποτελεσματικότερης συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών και συνεργειών στους τομείς της καινοτομίας, της έρευνας και της τεχνολογίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, λεπτομέρειες απομένουν για την ίδρυση του Ελληνο-τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, μια νέας μορφής συνεργασίας σε τομείς, όπως η πράσινη μετάβαση, οι κατασκευές, οι υποδομές, η υψηλή τεχνολογία και ο αγροδιατροφικός τομέας. Επικεφαλής του νέου αυτού σχήματος έχουν τεθεί από την Ελλάδα ο εφοπλιστής Γ. Προκοπίου και από την Τουρκία ο επιχειρηματίας Α. Polat. Παράλληλα, επιδιώκεται η διεύρυνση της συνεργασίας θεσμικών φορέων των δύο χωρών στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού (tech festivals, διαδικτυακοί διαγωνισμοί κ.α.), όπως επίσης και με εκπαιδευτικά προγράμματα και αθλητικές εκδηλώσεις.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει ξεκάθαρα στη θετική κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας τα αποτελέσματα του Visa Express από τη Λέσβο την περασμένη εβδομάδα και τη δυνατότητα των Τούρκων πολιτών να επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για έως και επτά ημέρες.

“Η ελληνοτουρκική προσέγγιση έχει απτά και πρακτικά αποτελέσματα για τους κατοίκους των νησιών που θέλουν να ζουν σε ειρήνη και ασφάλεια με τους γείτονές τους. Είναι σαφές ότι αυτή η τακτική επικοινωνία αποφέρει και οικονομικά οφέλη”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, καθώς προετοιμάζεται για τη συνάντηση κορυφής με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, αναγνωρίζοντας ότι η βασική θέση της Τουρκίας στο σημαντικό ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει αλλάξει, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα με κάθε ευκαιρία ασκεί την κυριαρχία και τα δικαιώματά της στο Αιγαίο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το ναυτικό δίκαιο. Αντίθετα, σημείωσε ότι “αυτές οι θέσεις παραμένουν βαθιά προβληματικές για τη χώρα μας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments