Πολιτική

Η Μεγάλη Εβδομάδα φέρνει την επαναπροσέγγιση Εκκλησίας – κυβέρνησης

Η Μεγάλη Εβδομάδα φέρνει την επαναπροσέγγιση Εκκλησίας – κυβέρνησης

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΛΕΣΙ ΩΡΩΠΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Δήλεσι Βοιωτίας το πρωί της Παρασκευής, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, και η επιθεώρησή στο γηροκομείο και το κέντρο ημερήσιας φροντίδας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι οι ισορροπίες στις σχέσεις εκκλησίας και κράτους αλλάζουν προς τη θετική κατεύθυνση Επιβεβαίωσε χωρίς […]

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Δήλεσι Βοιωτίας το πρωί της Παρασκευής, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, και η επιθεώρησή στο γηροκομείο και το κέντρο ημερήσιας φροντίδας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι οι ισορροπίες στις σχέσεις εκκλησίας και κράτους αλλάζουν προς τη θετική κατεύθυνση Επιβεβαίωσε χωρίς αμφιβολία ότι οι ισορροπίες στη σχέση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας τροποποιούνται προς το καλύτερο.

“Η σταθερή μας γραμμή είναι το Ευαγγέλιο, ο λόγος του Θεού και η θέση της Εκκλησίας. Δεν μπορούμε να υπερβούμε αυτές τις θέσεις. ∆εν ακούμε, λοιπόν, τον κ. Βελόπουλο ή άλλους πολιτικούς. Σεβόµαστε τις απόψεις, τις µετράµε και κάνουµε αυτό που λέει ο Θεός: αγαπάµε τους πάντες”, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης, µετά την προσέλευση βουλευτών υπέρ του νοµοσχεδίου για τα οµόφυλα ζευγάρια. Ουσιαστικά καταδίκασε το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν εντάσεις στο εσωτερικό της

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο για το σπουδαίο έργο της Εκκλησίας και είπε ότι τα λόγια του περί σεβασμού και αγάπης είναι πιο κατάλληλα από ποτέ, καθώς πλησιάζουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, προσθέτοντας ότι “η συνεργασία μας ήταν και θα παραμείνει στενή”. Σήματα θετικής αλλαγής στις σχέσεις είχαν εκπέμψει από τα μέσα Μαρτίου, όταν ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Οι τότε πληροφορίες ανέφεραν ότι τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση των συνομιλιών είχαν γίνει από την Κυβέρνηση.

Η δύσκολη χρονική περίοδος µε τους διαδοχικούς εορτασµούς της Κυριακής της Ορθοδοξίας και της 25ης Μαρτίου πέρασε µε µια ενδιάµεση λύση, καθώς εκφράστηκε η δυσαρέσκεια προς την Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, µε την επιλογή του λιτού εορτασµού στη Μονή Πετράκη.

Μία ηµέρα µετά, ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος χοροστάτησε της πανηγυρικής δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών παρουσία της κ. Σακελλαροπούλου, του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, και του υπουργού Εθνικής Αµυνας, Νίκου ∆ένδια.

Εκκλησία και κράτος φαίνεται να έχουν βρει ένα modus operandi, χωρίς να αλλάξουν τις θέσεις που είχαν διατυπώσει προηγουμένως. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Σοφία Ζαχαράκη, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, υφυπουργός Υγείας, και ο Δημήτρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού και υποψήφιος ευρωβουλευτής, πέρασαν το κατώφλι της αρχιεπισκοπικής κατοικίας την περασμένη εβδομάδα, πριν από την κοινή εμφάνιση του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου. Η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κυριάκο Πιερρακάκη ήταν η καλύτερη απόδειξη της προόδου στην αποκατάσταση των σχέσεων.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, επιβεβαίωσε τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας που παρέμειναν αδιάσπαστοι κατά το προηγούμενο διάστημα. Το καλό κλίµα µεταξύ κυβέρνησης και Αρχιεπισκοπής αποτυπώθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση του γιου του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.∆. και δηµάρχου Χειµάρρας, Φρ. Μπελέρη, µε τον κ. Ιερώνυµο, παρουσία του πρώην υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments