Διεθνή

Ιρλανδία: «Κόντρα» με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Σχέδιο Ρουάντα

Ιρλανδία: «Κόντρα» με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Σχέδιο Ρουάντα

Πηγή Φωτογραφίας: People in June demonstrating in London against the government’s plans to send asylum seekers to Rwanda. Photograph: Andy Rain/EPA

Χιλιάδες αιτούντες άσυλο καταφεύγουν στην Ιρλανδία για να αποφύγουν απέλαση στη Ρουάντα

Αντιμέτωπη με νέα οξεία μεταναστευτική κρίση βρίσκεται η Ιρλανδία. Ο αριθμός των ατόμων που αναζητούν άσυλο έχει αυξηθεί κατακόρυφα και όπως αποκάλυψαν τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία, το 80% περνάνε στην Ιρλανδία από τα ανοιχτά σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Κάθε χώρα δικαιούται να έχει τη δική της μεταναστευτική πολιτική. Αλλά σίγουρα δεν σκοπεύω να επιτρέψω σε κανέναν άλλον να επηρεάσει τη δική μας μεταναστευτική πολιτική. Και αυτή η χώρα δεν θα παράσχει με κανέναν τρόπο ή μορφή παραθυράκι για τις μεταναστευτικές προκλήσεις οποιουδήποτε άλλου. Αυτό είναι ξεκάθαρο» δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σίμον Χάρις.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας αναφέρεται στην μεταναστευτική πολιτική του Λονδίνου, που αποκαλείται «σχέδιο Ρουάντα» και προβλέπει ότι όσοι δεν καταφέρνουν να πάρουν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να μεταφέρονται στη Ρουάντα.

Το σχέδιο Ρουάντα έχει οδηγήσει χιλιάδες αιτούντες άσυλο στην Ιρλανδία προκειμένου να αποφύγουν να μεταφερθούν στην αφρικανική χώρα

Το σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας, που είναι τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το μοναδικό χερσαίο σύνορο μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ από τότε που η Βρετανία αποχώρησε από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Το σύνορο αυτό είναι ουσιαστικά ανοικτό, χωρίς ελέγχους για τη μετανάστευση –μια βασική προϋπόθεση της συμφωνίας που οδήγησε τη Βρετανία εκτός της ΕΕ το 2020, με στόχο να αποφευχθεί ένα πιθανό σημείο ανάφλεξης δεδομένου του ιστορικού συγκρούσεων στη νήσο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments