Policy Briefs

Μάγια Σάντου: Η Ε.Ε. χρειάζεται ένα Σχέδιο Μάρσαλ για Ουκρανία και Μολδαβία

Μάγια Σάντου: Η Ε.Ε. χρειάζεται ένα Σχέδιο Μάρσαλ για Ουκρανία και Μολδαβία

Πηγή Φωτογραφίας: [363060] ΔΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ MAIA SANDU (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Επιτακτική η αρωγή προς τα δύο έθνη.

Η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει μια “ισοδύναμη” έκδοση του Σχεδίου Μάρσαλ των ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων στη Μολδαβία και την Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα (29 Απριλίου) η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού.

«Ακριβώς όπως προσφέρθηκε στη Δυτική Ευρώπη μια οικονομική σωτηρία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χάρη στο Σχέδιο Μάρσαλ των ΗΠΑ, η Μολδαβία και η Ουκρανία χρειάζονται ένα αντίστοιχο του 21ου αιώνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση  », είπε η κ. Sandu στην ετήσια διάσκεψη για τον προϋπολογισμό της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Υπεγράφη από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν το 1948, το Σχέδιο Μάρσαλ – που πήρε το όνομά του από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Τζορτζ Μάρσαλ – παρείχε δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια σε ευρωπαϊκές χώρες που είχαν καταστραφεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Μολδαβία, η οποία έλαβε πέρυσι, μαζί με την Ουκρανία, το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ , έχει το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη.

«Το Σχέδιο Μάρσαλ είχε σκοπό να δείξει σε μια εξαντλημένη ήπειρο ότι ο καπιταλισμός και η δημοκρατία ήταν καλύτερος δρόμος σε σύγκριση με αυτό που πρόσφερε ο κομμουνισμός. Σήμερα, μια σύγχρονη εκδοχή αυτού του σχεδίου πρέπει επίσης να προσφέρει παρόμοια ελπίδα σε όσους από εμάς εργαζόμαστε για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση », πρόσθεσε.

Το κάλεσμα της κ. Sandu απηχεί παρόμοιες εκκλήσεις για ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ουκρανία, που έγιναν πέρυσι από τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky και ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ .

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολόγισαν τον Φεβρουάριο ότι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα κόστιζε 486 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία, 75 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί το 2023.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κ. Sandu τόνισε επανειλημμένα ότι ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να χρηματοδοτεί μόνο βασικά έργα πράσινα, ψηφιακά και έργα υποδομής, αλλά θα πρέπει επίσης να στοχεύει στην «προστασία των αξιών που απειλούνται από «δυνάμεις που έχουν ένα σκοτεινό όραμα» για το ευρωπαϊκό Ήπειρος.

«Οι προϋπολογισμοί αφορούσαν τη λειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής προόδου, το πώς πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση, την τεχνολογία, την οικολογική μετάβαση και πολλές άλλες σημαντικές ανάγκες », εξήγησε η κ. Sandu.

«Πρέπει ακόμα να τα κάνουμε όλα αυτά, αλλά πρέπει επίσης να επενδύσουμε για να σώσουμε ζωές, να φέρουμε ειρήνη και να υπερασπιστούμε την ελευθερία σε καίριες στιγμές της ιστορίας », πρόσθεσε.

Ο Μολδαβός πρόεδρος, ωστόσο, εξέφρασε αισιοδοξία για την ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ασφαλείας που θέτει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Η Ευρώπη πάντα κινητοποιήθηκε και έβρισκε τους απαραίτητους πόρους για να βοηθήσει, γιατί εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε πεπεισμένοι ότι η εξάπλωση του κακού μπορεί να σταματήσει μόνο με τη διεύρυνση του καλού », είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments