Πολιτική

Κασσελάκης: Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής για την Πρωτομαγιά – Κατέθεσε στεφάνι

Κασσελάκης: Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής για την Πρωτομαγιά – Κατέθεσε στεφάνι

Πηγή Φωτογραφίας: [369267] ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΙΟΥ ΣΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε στεφάνι στο εμβληματικό μνημείο στη μνήμη των 200 κομμουνιστών που εκτελέσθηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα

Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, ανήμερα της Πρωτομαγιάς.

Ειδικότερα, νωρίς το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης 1η Μαΐου, γύρω στις 9:30, ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε τον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου και κατέθεσε στεφάνι στο εμβληματικό μνημείο στη μνήμη των 200 κομμουνιστών που εκτελέσθηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα.

Εργατική Πρωτομαγιά: Πρώτος εορτασμός στην Ελλάδα το 1893

Πρωτομαγιά στην Ελλάδα. Από τότε έχει συνδεθεί με την ιστορία της χώρας και με τους αγώνες της, όχι μόνο για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων αλλά και της ίδιας της ελευθερίας και της αποτίναξης του ξένου ζυγού.

Εκείνος ο πρώτος εορτασμός πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 1893 με πρωτοβουλία του Σταύρου Καλλέργη, επικεφαλής του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου. Ανάμεσα στα αιτήματα των διαδηλωτών ήταν η καθιέρωση του 8ωρου, αλλά και της Κυριακής σε μέρα αργίας, καθώς και η απονομή σύνταξης στα θύματα των εργατικών ατυχημάτων.

Ακόμη και εκείνος ο πρώτος εορτασμός ήταν επεισοδιακός. Ο Καλλέργης επέδωσε ψήφισμα στη Βουλή, αλλά η κωλυσιεργία του προέδρου του Σώματος να το αναγνώσει προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία του με αποτέλεσμα, αφού οι στρατιώτες της φρουράς τον χτύπησαν με τα κοντάκια τους, να συλληφθεί για διατάραξη της συνεδρίασης και να φυλακιστεί για δέκα μέρες στις φυλακές του Παλαιού Στρατώνα.

Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε σχεδόν κάθε χρόνο τα χρόνια που ακολούθησαν. Το 1936 «πνίγηκε» στο αίμα, όταν στις κινητοποιήσεις των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη έχασαν τη ζωή τους δώδεκα άνθρωποι από την επέμβαση των δυνάμεων της τάξης. Ο θρήνος μιας μητέρας για τον νεκρό της γιο, τον 25χρονο Τάσο Τούση, στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας, ενέπνευσε τον Γιάννη Ρίτσο για τη συγγραφή του ποιητικού του έργου «Ο Επιτάφιος».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments