Πολιτική

Στενεύουν τα περάσματα για τους Σπαρτιάτες

Στενεύουν τα περάσματα για τους Σπαρτιάτες

Πηγή Φωτογραφίας: [363216] ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Μετά το ''απαγορευτικό'' από τον Άρειο Πάγο για τις Ευρωεκλογές, έρχεται η απόφαση του Εκλογοδικείου για ''έξωση'' και από τη Βουλή.

Ο χρόνος τρέχει για το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο) προκειμένου να λάβει απόφαση σχετικά με την προσφυγή κατά της νομιμότητας των βουλευτικών εκλογών από τους Σπαρτιάτες. Η απόφαση του Εκλογοδικείου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί σύντομα, θα καθορίσει αν το κόμμα μπορεί να συνεχίσει να παραμένει στο κοινοβούλιο. Η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας που διενήργησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, η οποία κατέληξε σε παραγγελίες ποινικής δίωξης κατά 11 εκλεγμένων βουλευτών του κόμματος, καθώς και την παραγγελία για τον Ηλία Χ. Κασιδιάρη, ο οποίος, σύμφωνα με προηγούμενο δικαστικό πόρισμα, είναι ο ουσιαστικός αρχηγός του κόμματος, αλλά και μέλος της νέας Κυβέρνησης Δημοκρατίας τον Απρίλιο του 2023. Η απόφαση του Εκλογοδικείου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ο Άρειος Πάγος έχει μπλοκάρει τη συμμετοχή των Σπαρτιατών.

Το Α1 Πολιτικό Τµήµα του ανώτατου δικαστηρίου έκοψε τη συµµετοχή των «Σπαρτιατών» στις ευρωεκλογές, καταλήγοντας πως «πραγµατικός ηγέτης» του κόµµατος είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης καταδικασµένος σε πρώτο βαθµό για διεύθυνση εγκληµατικής οργάνωσης και έγκλειστος στις Φυλακές ∆οµοκού. Συγκεκριµένα, το δικαστήριο, εξετάζοντας όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και τον τρόπο µε τον οποίο το συγκεκριµένο κόµµα βγήκε στο προσκήνιο και πέτυχε να µπει στη Βουλή, «είδε» ξεκάθαρη διασύνδεσή του µε τον έγκλειστο των Φυλακών ∆οµοκού, επισηµαίνοντας πως ο Ηλίας Κασιδιάρης καταδεικνύεται ως πραγµατικός αρχηγός «του κόµµατος “Σπαρτιάτες”, το οποίο υποκαθιστά τη Χρυσή Αυγή, ουδέποτε αποδοκίµασε ή απεµπόλησε, έστω και κατ’ ελάχιστον, την προηγούµενη -ως ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής- ρητορική µίσους, τη βίαιη και ρατσιστική δράση του, στα πλαίσια του εγκληµατικού µηχανισµού του ως άνω κόµµατος, αντιποιούµενου τους θεσµικούς µηχανισµούς του ελληνικού κράτους, την επιδιωκόµενη πολιτική κατάλυσης των δηµοκρατικών θεσµών του κράτους ∆ικαίου και την αποδοκιµασία των δικαιωµάτων και ελευθεριών που αναγνωρίζονται από τη δηµοκρατία».

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι έδρες του ακροδεξιού κόμματος θα κατανεμηθούν σε άλλα κόμματα. Ωστόσο, ορισμένοι έχουν εκφράσει την άποψη ότι μια καλύτερη λύση θα ήταν να διεξαχθεί μια αποφασιστική ψηφοφορία στις 12 περιφέρειες όπου το κόμμα των Σπαρτιατών εξέλεξε τους βουλευτές του. Επίσης, υπάρχει το ενδεχόµενο της κατάληψης των 12 εδρών των «Σπαρτιατών» από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόµµατος που είχε το µεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο σε κάθε περιφέρεια. Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση για το τι θα συµβεί, εφόσον γίνουν δεκτές οι ενστάσεις, θα τη λάβει το Εκλογοδικείο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments