Οικονομία

Παρέμβαση Γέλεν υπέρ της διατήρησης της ανεξαρτησίας της Fed

Παρέμβαση Γέλεν υπέρ της διατήρησης της ανεξαρτησίας της Fed

Πηγή Φωτογραφίας: REFILE - CORRECTING TYPO U.S. Federal Reserve Chair Janet Yellen holds a news conference at the Federal Reserve in Washington December 17, 2014. The Federal Reserve on Wednesday offered a strong signal that it was on track to raise interest rates sometime next year, altering a pledge to keep them near zero for a "considerable time" in a show of confidence in the U.S. Economy. REUTERS/Kevin Lamarque (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS)

Η υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της Fed θα μιλήσει για την ανάγκη διαφύλαξης των δημοκρατικών θεσμών, μετά το σάλο από την αποκάλυψη ότι ο Τραμπ σχεδιάζει να περιορίσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας

Παρέμβαση για ένα από τα «καυτά» θέματα των ημερών στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ πρόκειται να κάνει την Παρασκευή, η Τζάνετ Γέλεν. Σε ομιλία της την Παρασκευή στην Αριζόνα, η υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της Federal Reserve θα αναφερθεί στην ανάγκη προάσπισης των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του θεσμού της ανεξάρτητης Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ως κλειδί για τη διαρκή ανάπτυξη και ευημερία της χώρας.

Η συζήτηση για τον ανεξάρτητο ρόλο της κεντρικής τράπεζας έχει έρθει στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες μετά από δημοσίευμα της WSJ που αποκάλυψε πως σύμμαχοι και συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ επεξεργάζονται σχέδιο με το οποίο ο πρώην πρόεδρος, εφόσον επανεκλεγεί, θα επιχειρήσει να ανατρέψει το… θέσφατο δεκαετιών, επιβάλλοντας το δικαίωμα του προέδρου και του υπουργείου Οικονομικών να έχει άποψη στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής. Μια αλλαγή που ποτέ άλλοτε Αμερικανός πρόεδρος διανοήθηκε να επιχειρήσει.

Το όλο θέμα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην αγορά και στον πολιτικό κόσμο, ακόμη και στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων και δεν είναι τυχαίο πως και η ίδια η Γέλεν, προερχόμενη από τους κόλπους της κεντρικής τράπεζας, θα θελήσει να αναφερθεί στο ζήτημα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας της που έχουν διαρρεύσει, η υπουργός Οικονομικών θα αναφερθεί και στην εισβολή στο αμερικανικό Κογκρέσο τον Ιανουάριο του 2021, ως παράδειγμα απόπειρας ανατροπής των δημοκρατικών θεσμών της χώρας.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η ομιλία της Γέλεν στο Ινστιτούτο ΜακΚέιν, ήτοι ένα «οχυρό» του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, σε μια πολιτεία όπως η Αριζόνα που θεωρείται από τις κρίσιμες πολιτείες της προεδρικής κάλπης θα έχει έντονο πολιτικό «χρώμα».

Παρολ’ αυτά θα αποφύγει εσκεμμένα να αναφερθεί σε οικονομικά ζητήματα και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με στόχο να εστιάσει σε ένα από τα πεδία που ο Λευκός Οίκος θεωρεί ως ένα από τα αδύναμα σημεία του Ντόναλντ Τραμπ, την κατηγορία πως με τα όσα κάνει και υποστηρίζει θέτει σε κίνδυνο τη Δημοκρατία. Η στήριξη του Τραμπ προς τους εισβολείς στο Κογκρέσο και η πρόθεση του να παραβιάσει την ανεξαρτησία της Fed είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

«Ως πρόεδρος της Federal Reserve, είχα επιμείνει στην ανεξαρτησία της Fed και στην τήρηση των αρχών διαφάνειας, διότι θεωρώ πως έχουν σημασία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη» θα υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, η υπουργός στην ομιλία της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments