Πολιτική

Ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στα δύο άκρα

Ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στα δύο άκρα

Πηγή Φωτογραφίας: [369270] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Θεαματικά ποσοστά σύγκλισης μεταξύ αριστεράς και ακροδεξιάς.

Η υιοθέτηση της ίδιας καιροσκοπικής ατζέντας και των ίδιων τοξικών συνθημάτων από τα κόμματα της Αριστεράς και της Ακροδεξιάς καλά κρατεί. Την ατζέντα την όρισε με περίτεχνο ομολογουμένως τρόπο το κόμμα Βελόπουλου και την ενσωμάτωσαν και αναπαρήγαγαν με υπερβολική ταχύτητα και υπέρμετρο ζήλο, σύσσωμα τα κόμματα της Αριστεράς.

Στο παρελθόν, ο κοινός βηματισμός μεταξύ αυτών των δύο πολύ διαφορετικών πολιτικών χώρων δεν θα προκαλούσε μόνο έκπληξη αλλά και βαθύ προβληματισμό. Σήμερα, ωστόσο, οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δύο άκρων ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου ερμηνεύονται φαινομενικά ως απόδειξη της αποτυχίας της κυβέρνησης. “Όλοι είναι εναντίον της”.

Αυτή η σύγκλιση δεν αποτελεί έκπληξη. Για όσους παρακολουθούν στενά την κοινοβουλευτική ζωή σε αυτή τη χώρα, η εκλογική σύγκλιση των θέσεων αυτών των κομμάτων δεν αποτελεί έκπληξη. Αυτό δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής τους δράσης στις 36 ψηφοφορίες που κατέγραψε ο ιστότοπος vouliwatch μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2023.

Τα ευρήματα της ιστοσελίδας σχετικά με την πολιτική συναίνεση και την ταύτιση μεταξύ των δύο άκρων είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Όσον αφορά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην υπερψήφιση των νομοσχεδίων που εισηγήθηκε, συμμετείχε με 47,22% το ΠΑΣΟΚ, με 33,33% ο Σύριζα, με 25% το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας και με 0% η Νέα Αριστερά. Αντίθετα, από τα κόμματα της Ακροδεξιάς είχαν υπερψηφίσει η Ελληνική Λύση με ποσοστό 11,11%, οι Σπαρτιάτες με 27,77% και η Νίκη με 25%. Δηλαδή βλέπουμε ότι τα κόμματα της Ακροδεξιάς, συναινούν πολιτικά σε πολύ χαμηλό βαθμό με τη Νέα Δημοκρατία, όπως βλέπουμε στην ακόλουθη γραφική απεικόνιση.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική ταύτιση με το ΠΑΣΟΚ είναι 75,00% και με το ΚΚΕ 58,33%. Αυτό είναι απολύτως λογικό. Ωστόσο, ξεχωρίζει η πολιτική ταύτιση της ακροδεξιάς με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ψηφοφορίες. Το ποσοστό της πολιτικής ταύτισης με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από 58,33% για τους Σπαρτιάτες και την Ελληνική Λύση και φτάνει το 61,11% για το κόμμα της Νίκης. Με άλλα λόγια, η πολιτική ταύτιση της ακροδεξιάς με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δραματικά υψηλότερη από εκείνη με τη ΝΔ.

Το ποσοστό ταύτισης του ΠΑΣΟΚ με άλλα κόμματα είναι 52,77% για το ΚΚΕ και 71,42% για τη Νέα Αριστερά. Η πολιτική ταύτιση των ακροδεξιών κομμάτων με το ΠΑΣΟΚ είναι και εδώ υψηλή: 55,55% για την Ελληνική Λύση, 58,33% για τους Σπαρτιάτες και 53,8% για το κόμμα της Νίκης.

Όσον αφορά το ΚΚΕ, δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Τα ποσοστά ταύτισης του με τα κόμματα της Ακροδεξιάς λαμβάνουν όπως αναμενόταν επικές διαστάσεις. Ταυτίζονται μαζί του κατά 63,88% οι Σπαρτιάτες, κατά 72,22% η Ελληνική Λύση και κατά 75% το κόμμα της Νίκης. Παλαιές και παραδοσιακές αγάπες.

Το κόμμα της Ελληνικής Λύσης ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ κατά 58,33%, με το ΠΑΣΟΚ κατά 55,55% και με τη Νέα Δημοκρατία μόλις κατά 11,11%.

Όσον αφορά τη Νίκη υπό τον κ. Νατσιό, το 100% ταυτίζεται με τη Νέα Αριστερά, το 75% με το ΚΚΕ και το 61,11% με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνει μόλις το 25%.

Η κοινοβουλευτική δραστηριότητα των κομμάτων από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2023, με βάση τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στην ιστοσελίδα vouliwatch, δείχνει ότι τα ποσοστά ταύτισης των ακροδεξιών και αριστερών κομμάτων είναι πολύ υψηλότερα από εκείνα των ακροδεξιών και της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό εξηγεί επαρκώς γιατί ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, ΚΚΕ, Νίκη, Νέα Αριστερά και Σπαρτιάτες υιοθετούν από κοινού πολιτικές αναλήθειες, αχαλίνωτη σκανδαλολογία και επιβλαβείς λόγους. Η ερωτική σχέση μεταξύ των δύο ακραίων κομμάτων είναι τόσο προχωρημένη που δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί.

Το μοντέλο διακυβερνητικής συνύπαρξης μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου σπάει όλα τα πολιτικά ταμπού και τα πολιτικά τερατουργήματα μεταξύ ακροδεξιάς και αριστεράς δεν σοκάρουν και αντιμετωπίζονται ως “business as usual”. Μοναδικός στόχος είναι η πτώση της κυβέρνησης και η απομάκρυνση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments