Πολιτική

Σε 10 μέρες η συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν – Οι επιδιώξεις της Ελλάδας

Σε 10 μέρες η συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν – Οι επιδιώξεις της Ελλάδας

Πηγή Φωτογραφίας: [365632] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΑΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σε δέκα ημέρες το κρίσιμο ραντεβού του Τούρκου ηγέτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Δέκα ημέρες απομένουν μέχρι την κρίσιμη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα περάσει για πρώτη φορά την πύλη του παλατιού υπό πολύ ειδικές συνθήκες, εν μέρει λόγω της ακύρωσης της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Ουάσιγκτον. Ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και επέλεξε να εκφωνήσει μια πολύ σκληρή ομιλία κατά του Ισραήλ και από εκεί και πέρα όλα πήγαν όπως τα ήθελε. Η επίσημη συνάντηση του Λευκού Οίκου στις 9 Μαΐου δεν πραγματοποιήθηκε και η ακύρωση της επίσκεψης ήταν μονόδρομος για την αμερικανική πλευρά. Ένα διπλωματικό “θρίλερ” διήρκεσε περίπου μια εβδομάδα και, όπως αναφέρουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, η αμερικανική πλευρά ελάχιστα εξεπλάγη από τις εξελίξεις. Αυτό που είναι σαφές είναι η προβληματική σχέση που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, καθώς ο Ερντογάν επικαλέστηκε τα “διαπραγματευτικά του χαρτιά” για να προσπαθήσει να αποκτήσει πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις.

Μετά τις κατηγορίες και τις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο, η κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να είναι και πάλι ήρεμη. Στο Μαξίμου επικρατεί ηρεμία και μετά από σχεδόν 14 μήνες σχέσεων καλής γειτονίας, φρόντισαν από την πρώτη στιγμή να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες που δεν θα επέτρεπαν να εκτροχιαστούν τα πράγματα. Πριν από τις συνομιλίες, ο Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε δημοσίως “θύελλα” και στη συνέχεια επέλεξε να κινηθεί σε πιο ήρεμα νερά. Δεν αναμένεται να τεθούν δύσκολα ζητήματα στις συνομιλίες, αλλά το πρώτο βήμα θα είναι να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα στις διμερείς σχέσεις. Όπως έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι γνωστό ότι η θέση της Άγκυρας για την ΑΟΖ δεν έχει αλλάξει. Το κυριότερο τώρα είναι να “χτιστεί” μια θετική ατζέντα και να διατηρηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον. Οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν ξανά στην Ουάσιγκτον στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο για να δουν αν έχει σημειωθεί πρόοδος.

Κατά τα άλλα, η Τουρκία κινείται με τους δικούς της ρυθμούς, γεγονός που δείχνει ότι οι διαφορές με την Ελλάδα θα συνεχίσουν να υπάρχουν για τα επόμενα χρόνια. Τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Από την επόμενη χρονιά, η θεωρία της “γαλάζιας πατρίδας” θα περιλαμβάνεται στα σχολικά βιβλία. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα σπουδών, οι χάρτες και η θεωρία της “γαλάζιας πατρίδας” θα διδάσκονται στα μαθήματα γεωγραφίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι σαφές ότι αυτές οι θεωρίες, οι οποίες βασίζονται στον τουρκικό αναθεωρητισμό, έχουν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους νέους Τούρκους πολίτες και, κατ’ επέκταση, τους μελλοντικούς ηγέτες της χώρας. Επιμύθιο: η Τουρκία γνωρίζοντας τη γεωστρατηγική της αξία καταφέρνει κάθε φορά να ντύνει με «νέο κοστούμι» τις επεκτατικές της βλέψεις. Και στη νέα της κίνηση μπαίνει και η «σφραγίδα» του υπουργείου Παιδείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments