Διεθνή

Οι ΗΠΑ οδηγούνται στην πιο απρόβλεπτη αναμέτρηση

Οι ΗΠΑ οδηγούνται στην πιο απρόβλεπτη αναμέτρηση

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Σε έξι μήνες από σήμερα η Αμερική θα βρίσκεται στις κάλπες για μία από τις πλέον καθοριστικές προεδρικές αναμετρήσεις στην Ιστορία της. Σε ένα εκρηκτικό πολιτικό τοπίο, και με τόσους πολλούς γνωστούς και άγνωστους παράγοντες να προβάλλουν καθ’ οδόν προς την 5η Νοεμβρίου, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει εάν θα είναι ο Τζο Μπάιντεν ή ο Ντόναλντ Τραμπ ο 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το βέβαιο είναι ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν ήθελε μια επανάληψη των εκλογών του 2020. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έλαβαν ένα σαφές μήνυμα από τους ψηφοφόρους, οι Δημοκρατικοί δεν ανέδειξαν έναν νέο υποψήφιο από το κόμμα τους, όπως ισχυρίζονταν, και οι Ρεπουμπλικανοί παραδόθηκαν στον τραμπισμό.

Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν τον Τζο Μπάιντεν. Ειδικά στις αμφισβητούμενες πολιτείες όπου, λόγω του περίπλοκου εκλογικού συστήματος, θα κριθεί η προεδρία των ΗΠΑ, ακόμη και αν δεν ακολουθήσει η λαϊκή ψήφος. Ωστόσο, είναι σαφές ότι ο δρόμος για την επανεκλογή του προέδρου που υπονόμευσε τη δημοκρατία της χώρας του πριν από τέσσερα χρόνια δεν είναι ταυτόχρονα στρωμένος με ροδοπέταλα.

Άγνωστος είναι επίσης ο αντίκτυπος της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ. Ο Μπάιντεν ή ο Τραμπ, θα ζημιωθεί περισσότερο; Η άποψη, που υποστηρίζεται από αρκετές δημοσκοπήσεις, είναι ότι ο Κένεντι, μέλος της πιο διάσημης (και δημοκρατικής) πολιτικής οικογένειας της Αμερικής, αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τον Τζο Μπάιντεν από ό,τι για τον Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά σε άλλες πρόσφατες έρευνες, συνεντεύξεις με υποστηρικτές και τα θέματα που οδηγούν τη βάση υποστήριξής του – τα περισσότερα από τα οποία έχουν κίνητρα θεωρίας συνωμοσίας – υποδηλώνουν ότι ο Τραμπ μπορεί να είναι ο υποψήφιος για τον οποίο θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο.

Αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτα γεγονότα είτε από την πλευρά του Μπάιντεν είτε από την πλευρά του Τραμπ, τα οποία θα μπορούσαν να φέρουν τους δύο υποψηφίους αντιμέτωπους ξανά στις 5 Νοεμβρίου, η μάχη είναι πιθανό να παραμείνει “ανοιχτή” μέχρι λίγο πριν από την ψηφοφορία. Με πολλαπλά “μέτωπα” και πολλαπλές προκλήσεις και από τις δύο πλευρές, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποιο από τα κύρια ζητήματα θα βαρύνει τελικά περισσότερο στις αποφάσεις των ψηφοφόρων τις κρίσιμες στιγμές πριν από την κάλπη.

Η απογοήτευση από τις επιδόσεις της οικονομίας και ο “ανεξέλεγκτος” πληθωρισμός έχουν επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας, αντανακλώντας τις ποικίλες και πολύπλοκες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μέτωπο, από την πολεμική για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στην άμβλωση, τη μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων, την υγειονομική περίθαλψη και πιο πρόσφατα την αναταραχή στην πανεπιστημιούπολη για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Θα ψηφίσει ο αμερικανικός λαός υπέρ της οικονομίας ή της δημοκρατίας, όπως είναι το στοίχημα του Τζο Μπάιντεν; Η αμερικανική οικονομία χαρακτηρίζεται από χαμηλή ανάπτυξη από τη μία πλευρά και ένα συνεχές κύμα πληθωρισμού από την άλλη, με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που πλησιάζει το 6,5%.

Πιστεύουν οι ψηφοφόροι ότι η οικονομία θα βελτιωθεί και ο πληθωρισμός τιμών θα μειωθεί;

Θα τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα; Ο Τζο Μπάιντεν “χάνει” νέους, αριστερούς/προοδευτικούς και μουσουλμάνους ψηφοφόρους, ενώ έχουν αναδειχθεί διχασμοί στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος σχετικά με τη στάση του για το Ισραήλ. Θα ψηφίσουν μαζικά οι γυναίκες για τα δικαιώματα στην άμβλωση που καταλαμβάνονται από ένα συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο; Με αυτά τα δεδομένα, θα λειτουργήσει η επιλεγμένη “μετριοπαθής” στάση του Τραμπ, σύμφωνα με τα πρότυπα των Ρεπουμπλικανών; Πόσο υψηλή προτεραιότητα θα δώσουν οι ψηφοφόροι στα θέματα μετανάστευσης; Η ασφάλεια των συνόρων χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά η λειτουργία της εκτροχιάζεται από τον ίδιο τον Τραμπ, για να μη χάσει τη θέση της ως προεκλογικό “όπλο”.

Σε μια άνευ προηγουμένου προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, όπου ένας πρώην πρόεδρος που του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες διεκδικεί την επανεκλογή του και ο απερχόμενος πρόεδρος καλείται να “αποδείξει” ότι διαθέτει ηγετικές ικανότητες παρά την προχωρημένη ηλικία του, αναπόφευκτα προστίθενται και άλλες παράμετροι. Θα καταδικαστεί ο Τραμπ στην ποινική δίκη για την “εξαγορά” της Στόρμι Ντάνιελς, και πόσο βαρύ (αν επιβαρύνει καθόλου) θα είναι αυτό για τη στάση των ψηφοφόρων; Και το πιο σημαντικό, θα μπορέσει να “προωθήσει” μια πιο σοβαρή δίκη μετά την ψηφοφορία του Νοεμβρίου για να προσπαθήσει να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020; Σε ποιο βαθμό θα αποδώσει καρπούς η αυτοπροβολή του ως θύματος πολιτικής δίωξης, αν βρεθεί στο εδώλιο του μάρτυρα, πολύ περισσότερο αν καταδικαστεί, για τη διάρρηξη του Κοινοβουλίου στις 6 Ιανουαρίου 2021;

Άγνωστος είναι επίσης και ο αντίκτυπος της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ. Θα ζημιώσει πιο πολύ τον Μπάιντεν ή τον Τραμπ; Η κοινή λογική, που υποστηρίζεται από ορισμένες δημοσκοπήσεις, λέει ότι ο Κένεντι, μέλος της πιο διάσημης -και Δημοκρατικής- πολιτικής οικογένειας της χώρας, αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τον Τζο Μπάιντεν παρά για τον Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, άλλες πρόσφατες έρευνες, συνεντεύξεις με υποστηρικτές του και μια πιο προσεκτική ματιά στα ζητήματα -κυρίως συνωμοσιολογικού χαρακτήρα- που κινητοποιούν τη βάση του, υποδεικνύουν ότι ίσως είναι ο Τραμπ ο υποψήφιος που θα έπρεπε να ανησυχεί περισσότερο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments