Πολιτική

Ντέρμπι χωρίς αύριο για ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Ντέρμπι χωρίς αύριο για ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Πηγή Φωτογραφίας: [364805] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Με το βλέμμα στις πρώτες μεταπασχαλινές δημοσκοπήσεις είναι οι ηγεσίες των δύο κομμάτων.

Λίγες ημέρες ξεκούρασης πριν την τελική πορεία προς τις ευρωεκλογές απολαμβάνει το πολιτικό προσωπικό. Η προσοχή στρέφεται στα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, καθώς οι στόχοι απλώνονται από το ποιο θα επιβεβαιώσει ότι ηγείται του χώρου μέχρι το ποιο θα επιβιώσει – είτε ως ηγεσία, είτε ως σχηματισμός.

Δεδομένου ότι, κατά τους δημοσκόπους, οι πρώτες μεταπασχαλινές δημοσκοπήσεις θα είναι κρίσιμες διότι θα διαμορφώσουν το κλίμα, τα επιτελεία αξιοποιούν την ανάπαυλα για να προσαρμόσουν/διορθώσουν τις καμπάνιες τους.

Στην Κουμουνδούρου, μετά την πικρή εμπειρία των περσινών (διπλών) εθνικών εκλογών, δεν αφήνουν την αισιοδοξία ενός διαφαινόμενου “κλειδώματος” της δεύτερης θέσης να τους εμποδίσει από το να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Ο στόχος είναι η ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με το ισχνό 17,8% του περασμένου Ιουνίου, καθώς αυτό, σε συνδυασμό με την απώλεια των “γαλάζιων” δυνάμεων, θα οδηγήσει σε μείωση της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ακριβώς αυτή τη μείωση της ψαλίδας ερμηνεύουν οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη ως “αντιστροφή της πολιτικής εικόνας” και όχι βέβαια το εκλογικό προβάδισμα του κόμματος. Όπως εξηγούν, μια τέτοια “ανατροπή”, όποτε και αν γίνει, θα θέσει νέα δεδομένα στη μάχη των εθνικών εκλογών.

Πρώτον, ενώ η δυσαρέσκεια των πολιτών για τις κυβερνητικές πολιτικές, ιδίως για την ακρίβεια και τις ημερομηνίες, αυξάνεται, το Μαξίμου αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν θέλει ή δεν μπορεί (λόγω προτεραιοτήτων και δεσμεύσεων) να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της δυσαρέσκειας. Επισημαίνουν ότι “όταν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Σκρέκας αποδίδει την υψηλή τιμή του αρνιού στο βάρος του και συστήνει στους καταναλωτές να προτιμήσουν ελαφρύτερο αρνί, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη μάχη των δικαιολογιών”.

Δεύτερον, το επιχειρούμενο “άνοιγμα” του Κασελάκη σε ένα ακροατήριο που δεν είχε ψηφίσει ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική του στροφή προς μια πιο κεντρώα κατεύθυνση, διεύρυνε την εκλογική του βάση.

Από αυτή την άποψη, όπως είπε το ίδιο στέλεχος, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους δύο μήνες είναι θετικά. Το κόμμα ανεβαίνει “αργά αλλά σταθερά”, διευρύνοντας τη διαφορά από το (τρίτο) ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατά τρεις μονάδες.

Πολλοί δημοσκόποι αναφέρουν μάλιστα ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι λίγο υψηλότερο από ό,τι έχουν καταγράψει μέχρι σήμερα, αλλά τάσσονται υπέρ της “αυτοσυγκράτησης”, καθώς δεν μπορούν να προβλέψουν αν το νέο κοινό που δήλωσε ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ (“πολιτικά αδιάφοροι”, “του καναπέ” κ.λπ.) θα ψηφίσει τελικά στις ευρωεκλογές

Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι πολιτικές του “νέου ΣΥΡΙΖΑ” φαίνεται να γίνονται αποδεκτές από την πλειοψηφία όσων ψήφισαν στις περσινές εθνικές εκλογές.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεγάλες απογοητεύσεις από την πανωλεθρία του δημοψηφίσματος, την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, την περιπετειώδη εκλογή νέας ηγεσίας, τη διπλή διάσπαση το φθινόπωρο και το θυελλώδες συνέδριο του κόμματος τον Φεβρουάριο, δεν επέτρεψαν την προσέλευση των ψηφοφόρων να φτάσει το αναμενόμενο 50% που θα έπρεπε ακόμη να έρθει.

Ως εκ τούτων, στελέχη του κόμματος που ήρθαν σε ευθεία… ή πλάγια σύγκρουση με τον κ. Κασσελάκη πριν από το συνέδριο του Φεβρουαρίου και τηρούν, έκτοτε, σιγήν ιχθύος για να μην χρεωθούν ένα κακό αποτέλεσμα, είναι ειλικρινείς: «με ευρωποσοστό έως 15%, η νέα σύγκρουση με την ηγεσία θα ξεσπάσει αμέσως. Με 15-16% θα υπάρχει μεν έδαφος (σύγκρουσης) αλλά πιο δύσβατο. Με 17% και πάνω ο Κασσελάκης θα είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού», λένε.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα στελέχη αυτά (όχι απαραίτητα “κεντρώα”), παρά τις ηγετικές τους θέσεις, θεωρούν απαραίτητο να αρχίσουν να μιλούν για “προοδευτική σύμπραξη” σε επίπεδο κορυφής αμέσως μετά τις ευρωεκλογές: “Η προοδευτική σύγκλιση επιβάλλεται από την κοινωνία”, “για να είμαστε σε τροχιά νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ενισχύσει τις δυνάμεις του και να αναλάβει αντικειμενικά την πρωτοβουλία των κινήσεων”.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ “δεν έχει παρουσιάσει εισροή” και σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του πέρυσι (πάνω από 75%), το ερώτημα είναι πώς θα ξεφύγουν από το 12-13,5% που καταγράφουν σήμερα. Οι πολύ αδύναμες περιοχές είναι η Αττική, η οποία έγινε το τέταρτο κόμμα μετά το ΚΚΕ στις περσινές εθνικές δημοσκοπήσεις, και η Θεσσαλονίκη, στην οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, παρουσιάζει τα ίδια ποσοστά με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος θέλει να δώσει μια νέα ώθηση στο κόμμα του, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία “για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς” μετά τις ευρωεκλογές και ότι θα ηγηθεί ο ίδιος αυτής της πρωτοβουλίας. Παράλληλα, έχει αναπτύξει έναν υποτιμητικό (και ανοιχτά προσβλητικό) χαρακτηρισμό του Κασσελάκη ως “διασκεδαστή”.  Η Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβει την επιθυμία της η Νέα Αριστερά να σπάσει το νήμα του 3% και να προκύψουν συνομιλητές σε κεντροαριστερή κατεύθυνση.

Τελευταία, κάνει όλο και πιο επικριτικές αναφορές στην υπερπροβολή στελεχών της Νέας Δημοκρατίας από τα ΜΜΕ ως κομματικών στελεχών ή ως επαγγελματιών, βάζοντας στη σκιά τη θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παλαιά και νέα στελέχη του κόμματος θεωρούν βέβαιο ότι ο Ανδρουλάκης θα αμφισβητηθεί αν επικυρωθούν οι δημοσκοπήσεις στις ευρωεκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments