Διεθνή

Ευρωεκλογές: Τριγμοί στην ακροδεξιά πολυκατοικία

Ευρωεκλογές: Τριγμοί στην ακροδεξιά πολυκατοικία

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Δυσκολίες στις σχέσεις της γαλλικής Εθνικής Συσπείρωσης με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Στις κοινές δημόσιες εμφανίσεις των στελεχών της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) η ατμόσφαιρα μοιάζει θερμή και εγκάρδια, έως και ενθουσιώδης. Κατ’ ιδίαν όμως τα αισθήματα μεταξύ των αδελφών ακροδεξιών κομμάτων της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν είναι αδελφικά.

Η αμηχανία είναι εμφανής κυρίως στους Γάλλους της RN, του διάδοχου κόμματος της οικογενείας Λεπέν που από το 2022 απέκτησε ως επικεφαλής ένα νεαρότατο σε ηλικία πολιτικό (το Σεπτέμβριο κλείνει τα 29), τον Ζορντάν Μπαρντελά.

Οι εκπρόσωποι και των δύο πολιτικών κομμάτων ανήκουν στην ακροδεξιά παράταξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου “Ταυτότητα και Δημοκρατία” (ID). Ωστόσο, οι εσωτερικές συγκρούσεις και διαφωνίες στο AfD, καθώς και οι ακραίες θέσεις σε ορισμένα θέματα, φέρνουν μερικές φορές σε δύσκολη θέση και εκθέτουν το RN και τα μέλη του. Ειδικότερα, η εικόνα του “πουλέν” της Μαρίν Λεπέν, του Ζορντάν Μπαρντελά, αμαυρώνεται. Είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία μιας πιο ήπιας, πιο διαλλακτικής γαλλικής ακροδεξιάς, την οποία επτά στους δέκα Γάλλους ψηφοφόρους δεν φοβούνται ή απωθούν, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 29% θα ψήφιζε απροκάλυπτα το RN σε δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 9 Ιουνίου.

‘Το RN θέλει να πάρει αποστάσεις από το AfD και έχει κανονίσει να συναντηθεί με τους Γερμανούς εταίρους του μετά τις εκλογές για να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις και τη μελλοντική πολιτική εντός του κόμματος ‘Ταυτότητα και Δημοκρατία”, γράφει ο Ζακ Πογκύμ στην Les Echos. Αυτό συμβαίνει επειδή “οι διαμάχες και τα σκάνδαλα μεταξύ των γερμανικών κομμάτων προβληματίζουν και φέρνουν σε δύσκολη θέση τους ηγέτες των ακροδεξιών κομμάτων στη Γαλλία όλο και περισσότερο.

Οι σχέσεις μεταξύ του RN και του AfD άρχισαν να ψυχραίνονται τον Ιανουάριο, όταν ο γερμανικός Τύπος αποκάλυψε ότι ένα “μεταναστευτικό σχέδιο” συζητήθηκε σε μια συνάντηση πολλών στελεχών του AfD.

Έκτοτε, οι εξελίξεις στη γερμανική ακροδεξιά έχουν γίνει όλο και πιο ανησυχητικές για τη γαλλική ακροδεξιά. Ο Μαξιμίλιαν Κραχ, ευρωβουλευτής και επικεφαλής της λίστας του AfD στις ευρωεκλογές, αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά στη Γερμανία μετά τη σύλληψη ενός από τους συναδέλφους και βοηθούς του ευρωβουλευτή με την κατηγορία της κατασκοπείας προς όφελος κινεζικών συμφερόντων.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στις ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Κραχ συνελήφθη και ανακρίθηκε από το FBI με την υποψία χρηματοδότησης τόσο από την Κίνα όσο και από τη Ρωσία. Οι γερμανικές αρχές έχουν πλέον ξεκινήσει διπλή προκαταρκτική έρευνα για το θέμα, με το AfD να ζητά από τον Κραχ να αποσυρθεί από την προεκλογική εκστρατεία με την αιτιολογία ότι βλάπτει το κόμμα, κάτι που αρνήθηκε να κάνει.

Στη Γαλλία, οι επαφές και οι συναλλαγές μεταξύ του AfD και των γεωπολιτικών αντιπάλων του στη Δύση έφεραν στην επιφάνεια ένα δεκαετές περιστατικό σκοτεινών σχέσεων μεταξύ του τότε Εθνικού Μετώπου υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν, της Ρωσίας και του Πούτιν προσωπικά Το 2014, το κόμμα της Λεπέν φέρεται να είχε στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο και μια ρωσική τράπεζα είχε λάβει δάνειο ύψους 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων από το Κρεμλίνο.

Παρόλο που το δάνειο αυτό έχει πλέον αποπληρωθεί και η διάδοχη πολιτική ομάδα (η Εθνική Συσπείρωση ή RN) δεν θεωρείται πλέον ότι έχει δεσμούς με τη Ρωσία ή τον Πούτιν, η Επιτροπή Έρευνας για την Εξωτερική Επέμβαση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, την οποία ζήτησε το ίδιο το RN, έκρινε ότι το κόμμα ήταν δούρειος ίππος για τη Μόσχα, προωθώντας ρωσικά συμφέροντα στη Δύση.

Ανακινώντας ανησυχητικές υποθέσεις, εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις και ισχυρισμούς για αμφίβολες σχέσεις με τη Ρωσία και παρόμοια τυχοδιωκτικά ευρωπαϊκά αδελφά εθνικιστικά κόμματα, η τελευταία δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Opinionway Vae Solis για την εφημερίδα Les Échos δείχνει το RN να προηγείται κατά πολύ του κόμματος του Μακρόν, με ποσοστό 29% στην πρόθεση ψήφου.

Το RN αγωνίζεται να αλλάξει την ατζέντα του. Παλεύει επίσης να κρατήσει μακριά από την επικαιρότητα μια υπόθεση πιθανής υπεξαίρεσης από συνεργάτη της ευρωβουλευτού του κόμματος, της ίδιας της Μαρίν Λε Πεν, η οποία δικάζεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Φυσικά, οι Γάλλοι δημοσιογράφοι δεν χάνουν την ευκαιρία να επαναφέρουν αυτές τις εκκρεμείς υποθέσεις στην επικαιρότητα. Την περασμένη Κυριακή, ο Τζορντάν Μπαρντελά προσπάθησε να καθησυχάσει τους τηλεθεατές και τους ψηφοφόρους διαβεβαιώνοντας σε τρία γαλλικά τηλεοπτικά κανάλια ότι “το ζήτημα των μετεκλογικών συμμαχιών και συμμάχων θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών και τις δυνάμεις που θα σχηματιστούν”.

«Η θητεία της παρούσης Ευρωβουλής τελείωσε, όλα αυτά θα τα συζητήσουμε στις 10 Ιουνίου. Δεν θα μας σύρουν εκεί που δεν θέλουμε να πάμε. Με παρέμβαση της ίδιας της Μαρίν Λεπέν κρατάμε αποστάσεις από ορισμένες υποθέσεις του AfD που μας βρίσκουν αντίθετους και δεν μας αφορούν εξάλλου», δήλωσε στη «Les Echos» ευρωβουλευτής της RN, επιβεβαιώνοντας την προσπάθεια για απομόνωση του AfD, τουλάχιστον προεκλογικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments