Οικονομία

Κούρεμα 50% στα πρόστιμα της εφορίας θα ισχύσει μέχρι τον Σεπτέμβριο

Κούρεμα 50% στα πρόστιμα της εφορίας θα ισχύσει μέχρι τον Σεπτέμβριο

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Προϋπόθεση για το «κούρεμα» των προστίμων είναι ο ελεγχόμενος φορολογούμενος να αναγνωρίσει τη φοροδιαφυγή στην οποία υπέπεσε και να υποβάλει τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις.

Eκπτώσεις έως και 50% στα πρόστιμα της εφορίας που θα επιβληθούν στο προσεχές πεντάμηνο, προβλέπει διάταξη του τελευταίου φορολογικού νόμου, ενώ από την 1η Οκτωβρίου τα ποσοστά των μειώσεων περιορίζονται.

Πρόκειται για το ν. 5104/2024, με τον οποίο τροποποιήθηκε και επικαιροποιήθηκε ο Κώδικας Φορολογική Διαδικασίας, ο οποίος τέθηκε ήδη σε εφαρμογή.

Προϋπόθεση για το «κούρεμα» των προστίμων είναι ο ελεγχόμενος φορολογούμενος να αναγνωρίσει τη φοροδιαφυγή στην οποία υπέπεσε και να υποβάλει τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 84 του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα ελεγχθούν έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2024, μπορούν να γλιτώσουν το 50% των προστίμων που προβλέπονται για τις παραβάσεις στις οποίες υπέπεσαν, εφόσον, μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου:

Υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών φορολογικών αντικειμένων,

Δηλώσουν την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη την οποία πρόκειται να του προσδιορίσει ο έλεγχος ή θα του έχει καταλογιστεί με βάση την προσωρινή πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Πληρώσουν τα ποσά των πρόσθετων φόρων που προκύπτουν από τις δηλώσεις αυτές εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της προσωρινής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

Στην ουσία, οι φορολογούμενοι που θα ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία θα γλιτώσουν το 50% των προστίμων που θα τους καταλόγιζε ο έλεγχος για μη υποβολή δηλώσεων ή για υποβολή ανακριβών δηλώσεων και τα οποία ανέρχονται σε ποσοστό 50% επί του φόρου ή επί της διαφοράς φόρου που απεφεύχθη να πληρωθεί εξαιτίας των εν λόγω παραβάσεων.

Έτσι, τα πρόστιμα θα περιοριστούν από το 50% της διαφοράς του φόρου, στο 25% των μη πληρωθέντων φόρων.

Μεταβατική η διάταξη

Η συγκεκριμένη διάταξη είναι μεταβατική και ισχύει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024, καθώς από την 1η Οκτωβρίου 2024 και μετά, θα ισχύσει νέο σύστημα ελάφρυνσης των ποινών στους καθ’ ομολογία φοροφυγάδες, το οποίο προβλέπει μικρότερες εκπτώσεις.

Ειδικότερα, η νέα διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού των ελεγχομένων φορολογουμένων, που εντοπίζονται να έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις προβλέπει τα ακόλουθα:

Τα αναλογικά πρόστιμα θα μειώνονται κατά 50% εάν γίνει ομολογία παραβάσεων μη υποβολής δηλώσεων ή υποβολής ανακριβών δηλώσεων μετά την έκδοση και κοινοποίηση εντολής ελέγχου και πριν την κοινοποίηση πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μέχρι και 10 ημέρες μετά την κοινοποίηση πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Προϋπόθεση για τη μείωση των προστίμων είναι, στην μεν πρώτη περίπτωση, να υποβληθούν οι σχετικές εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις πριν την κοινοποίηση της πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου στην δε δεύτερη περίπτωση να υποβληθούν οι σχετικές δηλώσεις εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης. Τα πρόστιμα μειώνονται κατά 40% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μετά την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου αλλά πριν την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ). Τα πρόστιμα μειώνονται κατά 30% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της υποβολής προσφυγής σε αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο.

Τα πρόστιμα μειώνονται κατά 25% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της έναρξης συζήτησης ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου. Σε όλες τις περιπτώσεις, μετά τη μείωση των προστίμων θα πρέπει το 25% της συνολικής οφειλής να καταβληθεί μέσα σε 3 ημέρες από την αποδοχή της σχετικής αίτησης που θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, η ενεργοποίηση της οποίας αναμένεται την 1 Οκτωβρίου 2024.

Το υπόλοιπο 75% της οφειλής θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις ή να εναλλακτικά θα μπορεί να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 48 δόσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments