Πολιτική

Τουρκικές προκλήσεις λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Τουρκικές προκλήσεις λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Τουρκικές προκλήσεις λίγο πριν

Η Μονή της Χώρας θεωρείται το σημαντικότερο Βυζαντινό Μνημείο στην Κωνσταντινούπολη μετά την Αγιά Σοφιά.

Με δύο αρνητικά μηνύματα η Άγκυρα επιβαρύνει το κλίμα καθώς κορυφώνονται οι διπλωματικές διεργασίες για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου, για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μια από τις σημαντικότερες βυζαντινές εκκλησίες, η Μονή της Χώρας, εγκαινιάστηκε ως τζαμί και ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν κήρυξε τα εγκαίνια με διαδικτυακό μήνυμα, η δεύτερη φάση της μεγάλης άσκησης “Θαλασσόλυκος 2024” πραγματοποιείται από 7-18 Μαΐου. Έτσι, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι η διαδικασία συμφιλίωσης δεν θα έχει καμία επίπτωση στις ατζέντες “σύνορα της καρδιάς” και “Γαλάζια Πατρίδα”. Αυτό έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την επαναφορά της θεωρίας των “γκρίζων ζωνών”, με αφορμή τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η Μονή της Χώρας θεωρείται το σημαντικότερο βυζαντινό αρχιτεκτονικό μνημείο της Κωνσταντινούπολης μετά την Αγία Σοφία, όχι μόνο για την αξία της στον χριστιανικό κόσμο, αλλά και για την εξαιρετική διατήρηση των τοιχογραφιών της, καθιστώντας την ένα πραγματικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε να προσβάλει το ορθόδοξο χριστιανικό συναίσθημα ανακοινώνοντας ότι θα ανοίξει ως τζαμί την επομένη του χριστιανικού Πάσχα. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να απευθυνθεί στους πιστούς που ήρθαν να προσευχηθούν στο “Kariye Kami” χθες σε τηλεοπτικό μήνυμα, αναφερόμενος στη “γεωγραφία της καρδιάς”, ένα από τα βασικά στοιχεία της αναθεωρητικής ιδεολογίας του Τούρκου Προέδρου.

Το Kariye Kami, το οποίο ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Εγκαταστάσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, μετατράπηκε σε τζαμί με προεδρικό διάταγμα στις 21 Αυγούστου 2020 και οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώνονται αυτή τη στιγμή. Το μοναστήρι της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Βαγιαζήτ Β΄, μετατράπηκε σε μουσείο το 1948 και πάλι με απόφαση του Τ. Ερντογάν το 2020.

H Τουρκία προσπαθεί επίσης να στείλει το μήνυμα της “γαλάζιας πατρίδας” στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η δεύτερη φάση της μεγαλύτερης άσκησης της Τουρκίας, “Θαλασσόλυκος 2024”, πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα. Μάλιστα, η άσκηση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι τις 17 Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει ξεκινήσει όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι η διετής άσκηση ακυρώθηκε πέρυσι στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής επαναπροσέγγισης, αλλά φέτος θα πραγματοποιηθεί κανονικά, με την πρώτη φάση να έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 16 Ιανουαρίου στη Μαύρη Θάλασσα, τη Θάλασσα του Μαρμαρά, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments