Διεθνή

Ιστορική ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ: «Διαπραγματεύσεις τέλος, μπαίνουμε στη Ράφα»

Ιστορική ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ: «Διαπραγματεύσεις τέλος, μπαίνουμε στη Ράφα»

Πηγή Φωτογραφίας: the Hill//Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι συνομιλίες, που διεξάγονταν στο Κάιρο για εκεχειρία στη Γάζα, με το Ισραήλ να αποχωρεί και να προειδοποιεί τις ΗΠΑ για την απόφασή τους να μη δώσουν πυρομαχικά στο Τελ Αβίβ.

Η σχέση των δυο αρχηγών έχει σημαδευτεί από εντάσεις

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι συνομιλίες, που διεξάγονταν στο Κάιρο για εκεχειρία στη Γάζα, με το Ισραήλ να αποχωρεί και να προειδοποιεί τις ΗΠΑ για την απόφασή τους να μη δώσουν πυρομαχικά στο Τελ Αβίβ.

Το τηλεοπτικό κανάλι και η ιστοσελίδα aljazeera.com αναμετέδωσε απόσπασμα από την ανακοίνωση που εξέδωσε η παλαιστινιακή οργάνωση, με βάση την οποία το Τελ Αβίβ δεν θέλει διαπραγματεύσεις, αφού κατέλαβε το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα και ταυτόχρονα συγκεντρώνει στρατό στην περιοχή.

Αντιθέτως, το Ισραήλ υποστήριξε πως η Χαμάς δεν παρουσίασε θέσεις που προσφέρουν λύση, με τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, να διαμηνύει σε «φίλους και εχθρούς» της χώρας του ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί, για να πετύχει το Ισραήλ τους πολεμικούς στόχους στη Γάζα και στον βορρά.

Ισραήλ: «Έληξαν» οι διαπραγματεύσεις, μπαίνουμε στη Ράφα

Το Ισραήλ παρουσίασε στους μεσολαβητές για την εκεχειρία στη Γάζα τις επιφυλάξεις του, όσον αφορά την πρόταση της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων και θεωρεί ότι αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο έχει λήξει, σύμφωνα με υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο.

«Η ισραηλινή αντιπροσωπεία αποχώρησε ήδη από τις συνομιλίες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και το Ισραήλ θα προχωρήσει στις επιχειρήσεις του στη Ράφα και σε άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, όπως ήταν προγραμματισμένο», πρόσθεσε.

Σκληρή απάντηση Νετανιάχου στον Μπάιντεν

Βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα σε Ισραήλ και ΗΠΑ, με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προειδοποεί τον Τζο Μπάιντεν ότι «θα αγωνιστούμε με νύχια και με δόντια», σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, μετά την αμερικανική απόφαση να «μπλοκάρει» πυρομαχικά στο Ισραήλ, αν πραγματοποιηθεί η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Ο Νετανιάχου εμφανίστηκε σήμερα να αγνοεί την χθεσινή προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν ορισμένες προμήθειες όπλων στο Ισραήλ αν επιτεθεί στη Ράφα, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό να δηλώνει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να σταθεί μόνη της αν χρειαστεί.

«Όπως έχω ξαναπεί, αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε με τα νύχια μας», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Αλλά έχουμε πολύ περισσότερα από ό,τι τα νύχια μας, και με αυτή την πνευματική δύναμη, με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε».

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου, και αργότερα του συμβουλίου ασφαλείας, για να εξεταστεί η ισραηλινή απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ να μην δοθούν πυρομαχικά στο Τελ Αβίβ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments