Διεθνή

Οι “συναλλαγές” Μακρόν – Σι Τζινπίνγκ

Οι “συναλλαγές” Μακρόν – Σι Τζινπίνγκ

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Ο Σι Τζινπίνγκ παρέδωσε στον Εμανουέλ Μακρόν κάποιες νίκες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, αλλά πρόσφερε λίγες ουσιαστικές παραχωρήσεις για το εμπόριο και την Ουκρανία.

Την πρώτη μέρα του Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια απουσίας από την ήπειρο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν του χάρισε ένα άκρως συμβολικό δώρο: πολλά μπουκάλια από τα πιο εκλεκτά κονιάκ της Γαλλίας.

Δεν ήταν η πιο λεπτή υπόδειξη. Η έρευνα αντιντάμπινγκ της Κίνας σε ευρωπαϊκά ποτά με βάση το κρασί, που στοχεύει σε μεγάλο βαθμό τους παραγωγούς κονιάκ της Γαλλίας, θεωρείται ως αντίποινα για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει πολλές έρευνες κατά του Πεκίνου για υποψίες για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές σε τομείς όπως η κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Σε αντάλλαγμα, ο Σι πρόσφερε τα δικά του γλυκαντικά: μια υπόσχεση να μην επιβάλει προληπτικούς δασμούς στα γαλλικά μπράντι και υποστήριξη για την «εκεχειρία των Ολυμπιακών Αγώνων» του Μακρόν.

Αλλά σε αντίθεση με τα αλκοολούχα ποτά του Μακρόν, οι προσφορές του Xi μπορεί να μην πέφτουν εξίσου.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης κρατικής επίσκεψης του Κινέζου ηγέτη που ξεκίνησε τη Δευτέρα, ο Μακρόν ήλπιζε να αμβλύνει τη στάση του Πεκίνου σε πολλά βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών ανισορροπιών και της «χωρίς όρια» συνεργασίας της χώρας με τη Ρωσία.

Αυτό που πήρε ο Μακρόν ήταν ένας ασεβής Xi, ο οποίος είτε αρνήθηκε ότι υπήρχαν προβλήματα, πρόσφερε μέτριες παραχωρήσεις που απαιτούσαν ελάχιστες θυσίες από την πλευρά της Κίνας, είτε λανθασμένη παρουσίαση της εμπλοκής της Κίνας στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η έκδοση καρότου και ραβδιού Όσον αφορά την Ουκρανία, ο Κινέζος ηγέτης επανέλαβε να μην παραδώσει όπλα στην Κίνα και να «ελέγχει αυστηρά» τις εξαγωγές εξοπλισμού διπλής χρήσης στη Ρωσία – θέσεις που η χώρα του έχει ήδη περιγράψει δημόσια.

Ο Xi ουσιαστικά απέκλεισε την ανησυχία της Δύσης ότι η Κίνα συνέβαλε στη διατήρηση της ρωσικής οικονομίας προμηθεύοντας τη χώρα με καταναλωτικά αγαθά που δεν είναι πλέον διαθέσιμα από τις δυτικές αγορές λόγω κυρώσεων. Έπειτα, υπάρχει το ζήτημα της κατηγορίας της Κίνας ότι λέει ένα πράγμα αλλά κάνει κάτι άλλο όταν πρόκειται να ρίξει σανίδα σωτηρίας σε εμπόλεμους εταίρους όπως η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα.

Ο Σι χρησιμοποίησε την πιο έντονη δήλωσή του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης για να χτυπήσει με πέπλο την Ουάσιγκτον και άλλα δυτικά έθνη που κατηγορούν το Πεκίνο για την υποστήριξη του Κρεμλίνου καθώς διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

«Είμαστε αντίθετοι στη χρήση της κρίσης στην Ουκρανία για να ρίξουμε ευθύνες, να συκοφαντήσουμε μια τρίτη χώρα και να υποκινήσουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο», δήλωσε ο Σι τη Δευτέρα.

Η αναφορά σε έναν «νέο Ψυχρό Πόλεμο», την ορολογία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που χρησιμοποιείται συνήθως για να κατηγορήσει οποιονδήποτε γεωπολιτικό ελιγμό της Ουάσιγκτον που αντιπαθεί το Πεκίνο, μπορεί να αγγίξει μια χορδή με τον Μακρόν, ο οποίος επιδίωξε να αναπτύξει την Ευρώπη ως μια στρατηγική αυτόνομη στρατιωτική και οικονομική δύναμη ανεξάρτητη από Κίνα ή Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο τέλος της πρώτης ημέρας του Σι στο Παρίσι, η διάθεση στα Ηλύσια ήταν προσεκτικά αισιόδοξη, καθώς αρκετοί σύμβουλοι είδαν λάμψεις ελπίδας στις συνομιλίες, ιδιαίτερα για την Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων στον Τύπο, ο Σι ανακοίνωσε ότι υποστήριξε την έκκληση του Γάλλου προέδρου για «Ολυμπιακή εκεχειρία», την οποία ο Μακρόν είδε ως ευκαιρία «να εργαστεί για μια βιώσιμη επίλυση [των συγκρούσεων] με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Αλλά με τη Ρωσία να κερδίζει πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και σύμφωνα με πληροφορίες να προετοιμάζεται για μια επίθεση το καλοκαίρι, η συζήτηση για εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ακούγεται σαν ευσεβής πόθος δεδομένης της πραγματικότητας στο έδαφος.

Σύμφωνα με τον Marc Julienne, ειδικό στην Κίνα στο think-tank IFRI, με έδρα το Παρίσι, η καλή θέληση της Κίνας σε αυτό το θέμα «δεν είναι πραγματικό κέρδος» για τη Γαλλία, καθώς είναι κάτι που το Πεκίνο θέλει ούτως ή άλλως.

«Η υποστήριξη της πρότασης του Γάλλου προέδρου για εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι συνεπής με την υποστήριξη της Κίνας για κατάπαυση του πυρός, χωρίς καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Ο Μακρόν τις τελευταίες εβδομάδες υποστήριξε την Κίνα και την Ευρώπη να δημιουργήσουν μια «πιο ισορροπημένη» εμπορική σχέση και τη Δευτέρα αντιμετώπισε αυτό το θέμα κατά μέτωπο κατά τη διάρκεια τριμερών συνομιλιών με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Μακρόν επεσήμανε επίσης ως νίκη την αναστολή των προληπτικών δασμών για τα γαλλικά κονιάκ. Επαίνεσε τον Σι «για τη διαφάνεια του όσον αφορά τα προσωρινά μέτρα για το γαλλικό κονιάκ και την επιθυμία του να μην εφαρμοστούν».

Αλλά αυτό που δεν είπε ο Σι είναι ότι ήταν κατά των δασμών στο γαλλικό κονιάκ τελεία. Αντίθετα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι ο Σι αρνήθηκε το «το λεγόμενο «πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας της Κίνας».

Ο Xi μπορεί επίσης να κατάφερε να φέρει μια σφήνα μεταξύ του Macron, της von der Leyen και του Olaf Scholz. Η απουσία της Γερμανίδας Καγκελαρίου ήταν ο ελέφαντας στην αίθουσα, καθώς οι αναλυτές υπέθεσαν ότι μπορεί να μην παρευρέθηκε για να μην διακινδυνεύσει να τροφοδοτήσει την οργή του Πεκίνου για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Αυτές οι πραγματικότητες διευκολύνουν τον Σι να «απολύσει» τη φον ντερ Λάιεν, σημείωσε ο αναλυτής εξωτερικής πολιτικής Ulrich Speck.

«Εφόσον τόσο ο Σολτς όσο και ο Μακρόν είναι φιλόξενοι με τον Σι, προσπαθώντας να εμβαθύνουν τις οικονομικές σχέσεις και να μετριάσουν την κριτική για γεωπολιτικά ζητήματα, τα μηνύματα που στέλνει η φον ντερ Λάιεν δεν είναι πολύ αξιόπιστα», έγραψε ο Σπεκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments