Πολιτική

Θα ξεπεράσει η ΝΔ το 30%;

Θα ξεπεράσει η ΝΔ το 30%;

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Το κρίσιμο πολιτικό και ψυχολογικό κατώφλι για τη ΝΔ και προσωπικά τον Κ.Μητσοτάκη.

Καθώς πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές και η πόλωση έχει ήδη χτυπήσει “κόκκινο”, το καίριο ερώτημα για την ΝΔ είναι αν το ποσοστό της θα καταγράψει το ψυχολογικό όριο του “3+”, κάτι που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνει να το καταφέρνει. Στην χτεσινή της Alco για τον Alpha η ΝΔ λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου 27% και στην εκτίμηση υπολογίζεται μεταξύ 30,5 και 34,5%, πολύ κοντά στο 33% που είχε κατακτήσει στις προηγούμενες Ευρωεκλογές. Στην προχτεσινή της MRB, η ΝΔ λάμβανε 26,5% στην πρόθεση ψήφου, 32,3% με αναγωγή.

Στις έρευνες μάθαμε ότι περίπου το 32,7% των πολιτών θέλει να ψηφίσει για σταθερότητα, αφήγημα που προωθεί η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να μιλάει για την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας και να ασκεί κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζει πως το οικονομικό τους σχέδιο θα οδηγούσε τη χώρα σε χρεοκοπία. Είναι επίσης επικριτικός απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και το κόμμα της Ελληνικής Λύσης.

Στην δημοσκόπηση της Alco μόλις το 50% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα ψηφίσει με κριτήριο την διαμαρτυρία, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 23% δηλώνει «πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από την κυβέρνηση». Επομένως, παρά την θηριώδη ακρίβεια, την κακή βαθμολογία της κυβέρνησης σε μία σειρά από ζητήματα (ακόμα και στο θέμα της ασφάλειας, ένα προνομιακό πεδίο για συντηρητικό κόμμα) την διόλου αδικαιολόγητη αίσθηση συγκάλυψης που έχει επικρατήσει στην κοινή γνώμη για την τραγωδία των Τεμπών και τις διαρροές του στα Δεξιά, το κυβερνών κόμμα εμφανίζει αντοχές.

Να θυμίσουμε ότι το κόμμα της ΝΔ τα πήγε καλά στις δύσκολες στιγμές των μνημονίων, συγκεντρώνοντας γύρω στο 27%-28% των ψήφων. Είχαν μια βουτιά μόνο το 2012, αλλά ανέκαμψαν γρήγορα. Οπότε, η επίτευξη του στόχου να πάρει ακόμα περισσότερες ψήφους στις επόμενες εκλογές είναι σίγουρα εφικτό. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, η ΝΔ τα πάει ακόμα καλύτερα από πριν, με περίπου 30,7% των πολιτών να δηλώνουν ότι θα τους ψήφιζαν. Πολύ δημοφιλής είναι και ο αρχηγός της ΝΔ Μητσοτάκης, με το 42,2% να τον υποστηρίζει και το 38,2% να τον εμπιστεύεται περισσότερο.

Καλά είναι τα νέα και για τον ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να εξασφαλίζει την δεύτερη θέση, με ποσοστό 12,8% στην πρόθεση ψήφου (Alco) και στην εκτίμηση να κινείται μεταξύ 14,5 έως 17,5%. Παρόμοια ποσοστό λαμβάνει στην Marc (13% στην πρόθεση και 15% στην εκτίμηση) και στην προχτεσινή της MRB (13,1% στην πρόθεση και 16% στην εκτίμηση ψήφου). Με την δεύτερη θέση κερδισμένη για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα δημιουργηθούν συνθήκες για την αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη, ακόμα και αν δεν καταφέρει να φτάσει το 17,83% των εκλογών του Ιουνίου, με δεδομένο ότι έχει προηγηθεί και μία οδυνηρή διάσπαση (που γέννησε την Νέα Αριστερά).

Ο Κασσελάκης βοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ να προσελκύσει νέους υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένων νέων που δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για την πολιτική πιο πριν. Ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει πλέον στα εθνικά ζητήματα, τα οποία παλαιότερα ήταν πιο σημαντικά για άλλα πολιτικά κόμματα. Μιλούν για πρόσφατα γεγονότα με την Τουρκία, όπως παραβιάσεις και επισκέψεις ηγετών. Εν τω μεταξύ, η Κουμουνδούρου προσπαθεί να κάνει περισσότερους ανθρώπους να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έχει προκαλέσει διαφωνίες με υπερπατριωτικούς κύκλους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments