EDITOR'S PICK

Βίσωνας – εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα: Σημειώσατε 1

Βίσωνας – εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα: Σημειώσατε 1

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Πώς το βαρύτερο άγριο ζώο της Ευρώπης μπορεί να «εξουδετερώσει» χιλιάδες τόνους επικίνδυνων ρύπων

Είναι το βαρύτερο άγριο ζώο στην Ευρώπη με μήκος που ξεπερνά τα 3 μέτρα, ουρά που αγγίζει τα 80 εκ., ύψος που παραπέμπει σε μπασκετμπολίστα αφού φτάνει τα 2 μέτρα και βάρος που κυμαίνεται ανάμεσα στα 600 κιλά και τον 1 τόνο.

Αυτοί οι γίγαντες, οι οποίοι στο παρελθόν εκδιώχθηκαν και σχεδόν εξαφανίστηκαν από τον άνθρωπο, έχουν μετατραπεί σε εξολοθρευτές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σύμφωνα με έρευνα της Περιβαλλοντικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ που δημοσιεύθηκε στο Journal of Geophysical Research: Biogeosciences μία αγέλη αποτελούμενη από 170 ευρωπαϊκούς βίσωνες συμμετέχει δυναμικά στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό πανεπιστήμιο, έπειτα από 200 χρόνια, το 2014 χάρη στις προσπάθειες των Rewilding Europe και WWF Ρουμανίας οι ευρωπαϊκοί βίσωνες επανεισήχθησαν στα όρη Τάρτσου της Ρουμανίας, στο νότιο άκρο της οροσειράς των Καρπαθίων. Η αγέλη που πλέον αριθμεί 170 άτομα αναδιαμορφώνει το τοπίο και παράλληλα ενισχύει τον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Πώς; Η βόσκηση βοηθά στη διατήρηση υγιών εκτάσεων που δρουν αποτελεσματικά στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα, παράλληλα αναπτύσσονται διαφορετικές ποικιλίες φυτικών ειδών, ενώ με τη διαδικασία της πέψης ο βίσωνας μπορεί να συμβάλει στο «ταξίδι» των σπόρων και να ενισχύσει την βιοποικιλότητα και να ευνοήσει το οικοσύστημα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλο που υπολογίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες δεσμεύονται από τα άγρια ζώα, και διαπίστωσαν ότι στα όρη Τάρτσου «εγκλωβίζονται» περίπου 10 φορές περισσότερες εκπομπές από ό,τι πριν από την επανεισαγωγή του βίσωνα.

Συγκεκριμένα, με τη φυσική ενίσχυση του εδάφους αλλά και την πίεση που ασκείται από το βάρος των βισώνων, αποθηκεύονται στο έδαφος επιπλέον 54.000 τόνοι άνθρακα ετησίως, αριθμός που αντιστοιχεί σε εκπομπές περίπου 43.000 βενζινοκίνητων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.

«Ο βίσωνας επηρεάζει τα λιβάδια και τα δασικά οικοσυστήματα βόσκοντας ομοιόμορφα, ανακυκλώνοντας θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το έδαφος, διασκορπίζοντας σπόρους που εμπλουτίζουν το οικοσύστημα και συμπυκνώνοντας το έδαφος αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την απελευθέρωση άνθρακα», εξήγησε ο καθηγητής του Γέιλ και επικεφαλής της μελέτης, Όσβαλντ Σμιτζ.

«Αυτά τα πλάσματα εξελίχθηκαν για εκατομμύρια χρόνια σε λιβάδια και δασικά οικοσυστήματα και η απομάκρυνσή τους οδήγησε στην απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων άνθρακα. Η αποκατάσταση αυτών των οικοσυστημάτων μπορεί να επαναφέρει την ισορροπία και οι ενταγμένοι βίσωνες είναι μερικοί από τους ήρωες του κλίματος που μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως πρόκειται για εναλλακτική «με τεράστιες δυνατότητες».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η αποκατάσταση και προστασία εννέα μόνο ζωικών ειδών, ανάμεσα σε αυτά είδη ψαριών, φάλαινες, καρχαρίες, γκρίζοι λύκοι, αφρικανικοί ελέφαντες, θα μπορούσε να οδηγήσει στη δέσμευση 6,4 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, ποσότητα ίση περίπου με τις ετήσιες εκπομπές των ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments