Policy Briefs

Η πυρηνική ομπρέλα της Γαλλίας δεν μπορεί να προστατεύσει την Ευρώπη

Η πυρηνική ομπρέλα της Γαλλίας δεν μπορεί να προστατεύσει την Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Η συνδρομή των ΗΠΑ παραμένει πάντοτε πολύτιμη.

Σε ένα βασικό απόσπασμα στην πρόσφατη ομιλία του στη Σορβόννη, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε ότι η Ρωσία δεν πρέπει απολύτως να κερδίσει τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Για να αντιμετωπίσει την απειλή που θέτει τα πυρηνικά όπλα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστήριξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται τη δική της πυρηνική άμυνα. Και σε αυτό το μέτωπο, είπε, η Γαλλία θα μπορούσε να παίξει ζωτικό ρόλο.

Ποιος ακριβώς θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της Γαλλίας, ο Μακρόν δεν διευκρίνισε. Σε μεταγενέστερη συνέντευξη, ωστόσο, επέστρεψε σε αυτό το θέμα, αναφερόμενος στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα διεξαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και υποσχέθηκε να συζητήσει πλήρως για το πώς η πυρηνική αποτροπή της Γαλλίας θα μπορούσε να συμβάλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Είπε ότι ελπίζει να ολοκληρώσει αυτή τη συζήτηση «τους επόμενους μήνες».

Το ερώτημα είναι, θα μπορούσε ο Μακρόν να υπαινίσσεται κάτι παρόμοιο με την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου;

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης ένα κράτος με πυρηνικά όπλα, αλλά σε αντίθεση με τη Γαλλία, η Βρετανία έχει ήδη ξεκαθαρίσει την πολιτική της σχετικά με τη χρήση του πυρηνικού αποτρεπτικού της μέσου για την υπεράσπιση των συμμάχων της.

Οι πυρηνικές κεφαλές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι τοποθετημένες σε πυραύλους Trident που εκτοξεύονται από υποβρύχια κλάσης Vanguard, τα οποία προορίζονται να μην ανιχνεύονται κατά την περιπολία. Και ένα από αυτά τα υποβρύχια είναι πάντα στη θάλασσα, έτοιμο να εκτοξεύσει τους πυρηνικούς πυραύλους του, εάν παραγγελθεί.

Οι κεφαλές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υψηλής απόδοσης, με εκρηκτική δύναμη 6 φορές πιο καταστροφική από τη Χιροσίμα. Έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν τις πόλεις ενός εχθρού ως αντίποινα για μια πυρηνική επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά δεδομένου ότι ο γενικός στόχος είναι να αποτρέψει έναν εχθρό από την έναρξη μιας πυρηνικής επίθεσης εξαρχής, αν ποτέ φτάσει σε αυτό, η άσκηση θα είχε αποτύχει.

Το ΗΒ έχει «δηλώσει» ή «αναθέσει» τα πυρηνικά του όπλα για την άμυνα του ΝΑΤΟ από το 1962, αν και ο πρωθυπουργός της χώρας παραμένει στον αποκλειστικό έλεγχο αυτών των όπλων. Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση: «Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο χρήσης των πυρηνικών μας όπλων μόνο σε ακραίες περιστάσεις αυτοάμυνας, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ (η έμφαση είναι δική μας).»

Ωστόσο, λίγοι πιστεύουν σοβαρά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εκτόξευε πραγματικά πυρηνικούς πυραύλους εναντίον ρωσικών πόλεων εάν η Μόσχα είχε πρώτα επιτεθεί σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ και όχι απευθείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρώτον, εάν η Ρωσία πίστευε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε εξαπολύσει πυρηνική επίθεση στις πόλεις της, θα ήταν πολύ πιθανό να ανταποδώσει εξαπολύοντας παρόμοια επίθεση στο ΗΒ. Επίσης, η ίδια η πράξη ενός υποβρυχίου Vanguard που εκτοξεύει έναν πύραυλο Trident θα κινδύνευε να αποκαλύψει την τοποθεσία του — πληροφορίες που θα μπορούσαν να δώσουν στις δυνάμεις της Ρωσίας την ευκαιρία να το καταστρέψουν. Και δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα είχε μόνο ένα πυρηνικό υποβρύχιο στη θάλασσα, θα μπορούσε να καταλήξει να θυσιάσει την ικανότητά του να ανταποκρίνεται ή να αποτρέπει μια πυρηνική επίθεση στις δικές του ακτές.

Έτσι, ό,τι κι αν λέει η επίσημη πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι σχεδόν αδιανόητο ότι η Βρετανία θα χρησιμοποιούσε τα πυρηνικά της όπλα σε περίπτωση επίθεσης σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ και όχι στο ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πυρηνικοί πύραυλοι Trident μπορεί να είναι αποτελεσματικός αποτρεπτικός παράγοντας για πυρηνικά χτυπήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά προσφέρουν ελάχιστη προστασία στους συμμάχους του.

Η Γαλλία, εν τω μεταξύ, έχει περισσότερα πυρηνικά όπλα από το Η.Β., με τις περισσότερες από τις κεφαλές της να αναπτύσσονται στα υποβρύχια της κατηγορίας Le Triomphant και άλλες σε αεροσκάφη μεταφοράς ή επίγειας αεροσκάφη. Ωστόσο, η Γαλλία δεν έχει «δηλώσει» ή «αναθέσει» ποτέ τα πυρηνικά της όπλα στο ΝΑΤΟ. Τα γαλλικά πυρηνικά όπλα είναι εκεί για να υπερασπιστούν τη Γαλλία μόνα τους, και μέχρι πρόσφατα, οι γαλλικές κυβερνήσεις δεν προσποιήθηκαν ποτέ το αντίθετο.

Για να καταλάβουμε πραγματικά τι είχε ο Μακρόν στην ομιλία του στη Σορβόννη, ωστόσο, πρέπει να θυμηθούμε την ομιλία του στα Ηλύσια από το 2020, όπου ανέφερε τη χρήση γαλλικών πυρηνικών όπλων. Σε αυτή τη δήλωση, ο Μακρόν άφησε να εννοηθεί ότι η Γαλλία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να υπερασπιστεί τους Ευρωπαίους συμμάχους. Είπε ότι η πυρηνική αποτροπή είναι ο ύστατος θεματοφύλακας των ζωτικών συμφερόντων της χώρας, αλλά πρόσθεσε επίσης ότι αυτά τα συμφέροντα έχουν πλέον ευρωπαϊκή διάσταση.

Διαχωρίζοντας το κάπως δελφικό ύφος αυτών των ομιλιών, ο Μακρόν φαίνεται να έχει προτείνει ένα αντίγραφο της πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει δίκιο, φυσικά, που «μυρίζει τον καφέ» όσον αφορά τους κινδύνους για την ευρωπαϊκή άμυνα που θα προέκυπταν από την απεμπλοκή των ΗΠΑ. Ένας κίνδυνος θα ήταν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κυριαρχήσει σε μη πυρηνικά ένοπλους Ευρωπαίους συμμάχους με την απειλή ή τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων σε οποιαδήποτε σύγκρουση.

Το τρέχον ρωσικό δόγμα υποστηρίζει ότι τα τακτικά (ή πεδίο μάχης) πυρηνικά όπλα χαμηλότερης απόδοσης είναι «ένα ελεγχόμενο μέσο για την επίτευξη αποτελεσμάτων στο πεδίο της μάχης και τον τερματισμό των εχθροπραξιών». Σύμφωνα με πρόσφατα ρωσικά έγγραφα που διέρρευσαν, ακόμη και η απώλεια συμβατικών στρατιωτικών μέσων, όπως αεροδρόμια, σε μια σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει μια τακτική πυρηνική απάντηση από τη Ρωσία. Και μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ασκήσεις τακτικής πυρηνικών όπλων για να βελτιώσει την ετοιμότητά τους για μάχη.

Αυτή ήταν μια σαφής απάντηση στα σχόλια του Μακρόν και του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Κάμερον είχε πει ότι εξαρτάται από την Ουκρανία εάν θα χρησιμοποιήσει όπλα που δώρισε το Ηνωμένο Βασίλειο για να χτυπήσει στόχους στη Ρωσία και ο Μακρόν είχε εκφράσει την πιθανότητα να πολεμήσουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Αλλά ως έχει, η Γαλλία δεν έχει τα δικά της τακτικά πυρηνικά όπλα για να παρέχει μια περιορισμένη ή βαθμιαία απάντηση στη χρήση τέτοιων όπλων από τη Ρωσία – ίσως ο λόγος για τον οποίο ο Μακρόν απέκλεισε οποιαδήποτε χρήση αυτών των όπλων στο πεδίο της μάχης και οποιαδήποτε σταδιακή απάντηση στην πυρηνική επίθεση, το 2020 ομιλία.

Χωρίς τις ΗΠΑ, η Ευρώπη δεν θα είχε απλώς καμία απάντηση σε είδος στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία. Και παρά το γεγονός ότι έχει μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο από το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτός θα ήταν ο κύριος παράγοντας που θα πολεμούσε ενάντια στη Γαλλία να εξαπολύσει πυρηνικό χτύπημα στη Ρωσία για την υπεράσπιση των συμμάχων. Η Ρωσία απλά δεν θα πίστευε ότι η Γαλλία θα εξαπέλυε πυρηνικά πλήγματα κατά των πόλεων της ως απάντηση στα τακτικά πυρηνικά χτυπήματα της Ρωσίας σε, ας πούμε, στρατιωτικές βάσεις στη Βαλτική.

Οι πυρηνικές ομπρέλες της Γαλλίας και της Βρετανίας είναι αρκετά πραγματικές — αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά φαρδιές για να καλύψουν τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments