People

Αμάλ Κλούνεϊ: Ο ρόλος της στα εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και Σινουάρ

Αμάλ Κλούνεϊ: Ο ρόλος της στα εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και Σινουάρ

Πηγή Φωτογραφίας: .rappler.com

Στο Ισραήλ, η οργή ξεχειλίζει μετά την εισήγηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τον εισαγγελέα του δικαστηρίου να έχει ως ειδική σύμβουλο την Αμάλ Κλούνει ειδικευμένη δικηγόρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σφοδρές αντιδράσεις, οργή και απορίες σε ΗΠΑ και Ισραήλ έχει προκαλέσει το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος αρχηγών της Χαμάς αλλά και του Ισραηλινού πρωθυπουργού για εγκλήματα πολέμου.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Amal Alamuddin Clooney (@amalclooneyofficial1)

Το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ αποκάλυψε χθες το μεσημέρι το CNN, με τις αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ να είναι σφοδρότατες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε εξωφρενικό το αίτημα του εισαγγελέα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία εξίσωση ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς και επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ στέκονται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ.

«Το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά Ισραηλινών ηγετών είναι εξωφρενικό. Και επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ό,τι κι αν υπονοεί αυτός ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει καμία μα καμία εξίσωση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ, απέναντι στις απειλές για την ασφάλειά του», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δήλωσή του.

Τόνισε, ακόμη, πως οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από τον Οκτώβριο «δεν είναι γενοκτονία». «Αυτό που γίνεται δεν είναι γενοκτονία, απορρίπτουμε» είπε.

Την οργή του εξέφρασε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Απορρίπτω μετά βδελυγμίας τη σύγκριση από πλευράς του εισαγγελέα στη Χάγη μεταξύ του δημοκρατικού Ισραήλ και των μακελάρηδων της Χαμάς. Με ποιο θράσος συγκρίνετε τη Χαμάς -που δολοφόνησε, έκαψε, έσφαξε, αποκεφάλισε, βίασε και απήγαγε αδερφούς και αδερφές μας- με τους στρατιώτες των IDF (σ.σ.: των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων) που μάχονται σε έναν δίκαιο πόλεμο…».

Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ χαρακτήρισε σκανδαλώδη την εισαγγελική πρόταση, υποστηρίζοντας ότι αυτή ισοδυναμεί με μια επίθεση στα θύματα της 7ης Οκτωβρίου, ενώ χαρακτήρισε την απόφαση «έγκλημα ιστορικών διαστάσεων». Ο ΥΠΟΙΚ της χώρας θεωρεί την πρόταση αυτή «επίδειξη υποκρισίας και μίσους κατά των Εβραίων» που θυμίζει ναζιστική προπαγάνδα.

Ο ρόλος της Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ στην εισαγγελική πρόταση

Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, για φερόμενα εγκλήματα πολέμου έπαιξε η Αμάλ Κλούνεϊ.

Η Αμάλ Κλούνεϊ, γνωστή δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατονομάστηκε ως μια από τους έξι νομικούς εμπειρογνώμονες που βοήθησαν τον Βρετανό εισαγγελέα Καρίμ Χαν να καταλήξει στην απόφαση -που ανακοινώθηκε χθες- να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου, τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για τρεις ηγέτες της Χαμάς.

Η Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ αποκάλυψε ότι της είχε ζητηθεί να βοηθήσει τον Χαν ώστε να αξιολογήσει τα στοιχεία για τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα και στο Ισραήλ πριν από τέσσερις μήνες.

Η δήλωση της Αμάλ Κλούνεϊ για την ανάμειξή της στην υπόθεση

Η Αμάλ Κλούνεϊ, σε δήλωσή της στον ιστότοπο του ιδρύματός της, ανέφερε:

«Πριν από τέσσερις και πλέον μήνες ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μού ζήτησε να τον βοηθήσω ώστε να αξιολογήσει στοιχεία για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Ισραήλ και στη Γάζα. Συμφώνησα και εντάχθηκα σε μια ομάδα διεθνών νομικών εμπειρογνωμόνων για να φέρουμε σε πέρας αυτό το έργο. Μαζί ξεκινήσαμε μια εκτενή διαδικασία εξέτασης των αποδεικτικών στοιχείων και νομικής ανάλυσης, στο πλαίσιο και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης… Παρά το διαφορετικό υπόβαθρο που έχει ο καθένας μας (στην ομάδα), τα νομικά μας πορίσματα είναι ομόφωνα. Αποφασίσαμε ομόφωνα πως το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στην Παλαιστίνη και από Παλαιστίνιους υπηκόους. Συμπεράναμε ομόφωνα ότι υπάρχουν εύλογες ενδείξεις πως οι ηγέτες της Χαμάς, Γιάχια Σίνγουαρ, Μοχάμεντ Ντέιφ και Ισμαήλ Χανίγιε, έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως απαγωγές, δολοφονίες και εγκλήματα σεξουαλικής βίας. Συμπεράναμε ομόφωνα ότι υπάρχουν εύλογες ενδείξεις πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης λιμού ως μεθόδου πολέμου, της δολοφονίας, των διώξεων και της εξόντωσης».

Και παράλληλα πρόσθεσε: «Ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν θα δεχθώ ποτέ ότι η ζωή ενός παιδιού έχει μικρότερη αξία από τη ζωή ενός άλλου. Δεν δέχομαι πως οποιαδήποτε σύγκρουση θα πρέπει να είναι εκτός της εμβέλειας του νόμου, ούτε ότι οποιοσδήποτε δράστης θα πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου».

Ζητούν «συγγνώμη» όσοι την επέκριναν

Η είδηση έρχεται έπειτα από μήνες επικρίσεων και αντιδράσεων κατά της Αμάλ Κλούνεϊ επειδή δεν είχε μιλήσει για τον πόλεμο στη Γάζα, στη διάρκεια του οποίου έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων τουλάχιστον οι μισοί είναι γυναίκες και παιδιά.

Έτσι, πολλοί από τους πρώην επικριτές της έσπευσαν, τώρα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ζητήσουν συγγνώμη για τα σκληρά σχόλιά τους σχετικά με τη γνωστή δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, κάποιος έγραψε στο Twitter: «Παίρνω πίσω την κριτική που άσκησα στην Αμάλ Κλούνεϊ επειδή δεν μίλησε δημόσια για τη Γάζα. Δεν μπορούσε να το κάνει καθώς ήταν αναμεμειγμένη με τις διαδικασίες».

Επίσης, ένας άλλος χρήστης της δημοφιλούς πλατφόρμας σημείωσε: «Η Αμάλ Κλούνεϊ εργαζόταν αθόρυβα στις διαδικασίες του ΔΠΔ προκειμένου να προσαχθεί το Ισραήλ στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου, ενώ την κατέκριναν στο Διαδίκτυο επειδή δεν έγραφε για τη Γάζα. Βασίλισσα, συγγνώμη που σε αμφισβητήσαμε!».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments