Πολιτική

Αυτό είναι το κεντρικό σλόγκαν του ΠΑΣΟΚ

Αυτό είναι το κεντρικό σλόγκαν του ΠΑΣΟΚ

Πηγή Φωτογραφίας: [368458] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

"Μαζί, δυνατά, αξιόπιστα", λένε στη Χαριλάου Τρικούπη.

Με κεντρικό σύνθημα «Μαζί, δυνατά, αξιόπιστα», κατεβαίνει το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις το τρίπτυχο «μαζί, δυνατά, αξιόπιστα» συμβολίζει τον προεκλογικό αγώνα του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση.

Πώς αναλύεται το σλόγκαν;

Το «μαζί» σηματοδοτεί την συσπείρωση της βάσης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Στις εθνικές εκλογές του Μαΐου ψηφίστηκε από 676.165 πολίτες, λαμβάνοντας ποσοστό 11,46%. Στην εκλογική αναμέτρηση είχαμε συμμετοχή.

Στις εκλογές που ακολούθησαν, ένα μήνα μετά, τον Ιούνιο του 2023, το ΠΑΣΟΚ εμπιστεύτηκαν λίγο λιγότεροι, 617.487 ψηφοφόροι, αλλά πήρε ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό 11,84%. Ο λόγος; Η αυξημένη αποχή, καθώς τον Ιούνιο μετείχε το 53,74% των ψηφοφόρων.

Το «δυνατά» παραπέμπει στην δυναμική του ΠΑΣΟΚ το οποίο ελπίζει να προσελκύσει και νέους ψηφοφόρους στις τάξεις του.

Τέλος, η λέξη «αξιόπιστα» ήταν επιθυμία του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος ανέφερε στις συσκέψεις ότι «η λέξη αξιοπιστία πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει, μας χαρακτηρίζει». Στόχος είναι να γίνει η αντίστιξη με τον – αναξιόπιστο κατά τη Χ. Τρικπούπη – ΣΥΡΙΖΑ και τον νέο του πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη.

Στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν με προσοχή τις δημοσκοπήσεις οι οποίες τους… πέρασαν από διάφορα κύματα: Αρχικά ήταν σε άνοδο, μετά τις αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ότι μπορεί να είναι δεύτερο κόμμα. Στη συνέχεια παρουσιάζουν το ΠΑΣΟΚ σε πτώση και καθαρά τρίτο, πίσω από το κόμμα Κασσελάκη και τελευταία δείχνει να ανακόπτεται η δυναμική καθόδου και να «τσιμπά» έστω και λίγο.

Στη Χ. Τρικούπη «ποντάρουν» σε μία ακόμη αστοχία των μετρήσεων για 5 λόγους:

1. Αφενός, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι «από σκληρό μέταλλο», ήτοι πολιτικοποιημένοι και μπετοναρισμένοι.

2. Συμπληρωματικά σε αυτό, η συσπείρωση που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ μεγάλη, κοντά στο 85%, ευελπιστώντας να ανέβει και λίγο ακόμη στις τελευταίες ημέρες προ της κάλπης.

3. Κατά τρίτον, θεωρούν ότι, όπως συνέβη και στις διπλές εθνικές εκλογές , η αποχή θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τα νούμερα που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις και να κάνουν την ανατροπή. Ακόμη και με λιγότερες ψήφους υπέρ του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να ξεπεράσει το 14% με ανοδικές τάσεις.

4. Στο ηλικιακό κοινό των άνω των 45 ετών, το ΠΑΣΟΚ έρχεται δεύτερο. Ενώ στο νεανικό κοινό ηλικιών από 17-29 ετών έρχονται τρίτοι. Είναι προφανές ότι το νεανικό κοινό είναι πιο «ευάλωτο στην αποχή» κάτι που στη Χ. Τρικούπη εκτιμούν ότι θα επηρεάσει στην προσέλευση στην κάλπη και άρα το ποσοστό Κασσελάκη.

5. Όσο για το εύρος των ποσοστών, στο ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν: «Τα έχουμε ξαναδεί αυτά», παραπέμποντας στις δημοσκοπήσεις προ των εθνικών εκλογών που έδιναν τον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 26%-30% και τελικά πήρε 17%.

Ο φόβος είναι η υποεκτίμηση των μετρήσεων και η απρόβλεπτη ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ του Στ. Κασσελάκη. Ωστόσο, «με ένα καλό ντεμαράζ είμαστε αισιόδοξοι ότι τελικά εμείς θα κόψουμε το νήμα της δεύτερης θέσης» λένε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments