Πολιτική

Η Ελλάδα “επενδύει” στις ΗΠΑ για τη Β. Μακεδονία

Η Ελλάδα “επενδύει” στις ΗΠΑ για τη Β. Μακεδονία

Πηγή Φωτογραφίας: [365868] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 4η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Διεθνείς πιέσεις για να συνετιστεί η νέα πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Η Ελλάδα θα αναμένει να ορκιστεί η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας προκειμένου να αποφασίσει την πορεία δράσης της έναντι της κυβέρνησης των Σκοπίων σε περίπτωση που επιμείνει να μην τηρεί τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως υπογράμμισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζει πως ο δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη περνάει από την Ελλάδα, αφήνοντας, μάλιστα, αιχμές και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

“Ορισμένοι ανιστόρητοι εντός των συνόρων πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η πατρίδα δεν μπορεί να αποχωριστεί τα όπλα της”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εκφράζοντας την υποστήριξή του προς τα μέλη του ΣΕΒΕ, αναφέρθηκε στην υποστήριξή του προς τις προσπάθειές τους για τη διεθνή προστασία του εμπορικού σήματος “Macedonia the Great”.

Ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε πως η Ελλάδα παρακολουθεί προσεκτικά την τήρηση των συμφωνηθέντων με τη Βόρεια Μακεδονία. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχει ακόμη ορκιστεί, οπότε θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει πρόθεση να ενεργοποιηθεί η διαδικασία παραβάσεων προς το παρόν. Τα ζητήματα αυτά θα αξιολογηθούν από την ελληνική διπλωματία και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Αυτό συμβαίνει διότι πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση στα Σκόπια προκειμένου να μπορεί να απευθυνθεί και θεσμικά σε αυτήν η Αθήνα. Επιπλέον, εάν δεν καταλήξει το παζάρι του VMRO με τον αλβανικό παράγοντα, αλλά και οι διεθνείς πιέσεις, δεν είναι διόλου σαφές ποια θα είναι η τελική μορφή της νέας κυβέρνησης.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια διεθνής συνθήκη που έχει κυρωθεί και δεν μπορεί να τροποποιηθεί μονομερώς από τα μέρη. Τη χαρακτήρισε ως έναν βασικό κόμβο για τη διεθνή θέση της Βόρειας Μακεδονίας και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ε.Ε. θα εξετάσει την εφαρμογή της συμφωνίας. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη να τηρηθούν οι συμφωνίες για τη σταθερότητα και τη συνέχεια, ανεξάρτητα από τις πολιτικές προτιμήσεις.

Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε δηλώσεις μία ημέρα μετά την έκφραση δυσαρέσκειας των ΗΠΑ προς τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας. Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Ελίζαμπεθ Αλεν, εξέφρασε την υποστήριξή της προς τη συμφωνία των Πρεσπών και ελπίζει ότι η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας θα τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες.

Οι δηλώσεις της κ. Αλεν έχουν προκαλέσει αντίδραση στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θεωρείται ότι υποστηρίζουν τη θέση της κυβέρνησης έναντι όσων ζητούν άμεση κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Προφανώς, αυτή η αιχμή απευθύνεται κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε την άμεση ψήφιση των τριών μνημονίων. Ωστόσο, υπάρχουν πιέσεις προς τα Σκόπια και από άλλες κατευθύνσεις. Χθες, ο νικητής των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, συναντήθηκε με την πρέσβειρα της Γερμανίας στα Σκόπια, Πέτρα Ντρέξλερ, και συζήτησαν για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments