Policy Briefs

Επίσκεψη Μακρόν σε Βερολίνο: Οι προκλήσεις των γαλλογερμανικών σχέσεων

Επίσκεψη Μακρόν σε Βερολίνο: Οι προκλήσεις των γαλλογερμανικών σχέσεων

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου σε γερμανικό έδαφος.

Ο γαλλο-γερμανικός συμβολισμός, αντί για διαμάχες για την πολιτική, θα βρεθεί για λίγο στο επίκεντρο όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντηθεί με τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο Βερολίνο την Κυριακή (26 Μαΐου). Αυτή η τριήμερη επίσημη επίσκεψη θα είναι η πρώτη εδώ και 24 χρόνια.

Όπως και το 2000, οι δύο χώρες έρχονται ξανά αντιμέτωπες με θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, το οποίο θα καταλάβει σημαντική θέση κατά τη διάρκεια αυτής της ουσιαστικά πρωτοκόλλου επίσκεψης.

«Το ίδιο ερώτημα ανακύπτει σήμερα, αν και με διαφορετικό τρόπο, για τον σκοπό της Ευρώπης », δήλωσε η Jeanette Süb, ειδικός στις γαλλογερμανικές σχέσεις στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IFRI), σε μια γεωπολιτική δεξαμενή σκέψης.

Η επίσκεψη του πρώην Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ το 2000 έγινε μήνες πριν οι ηγέτες της ΕΕ υπογράψουν τη Συνθήκη της Νίκαιας, η οποία σηματοδότησε την έναρξη της αποτυχημένης προσπάθειας της ΕΕ να υιοθετήσει ένα σύνταγμα, σημείωσε η κ. Süb.

Εκείνη την εποχή, η Ένωση προετοιμαζόταν επίσης για μια διεύρυνση προς την Ανατολή, η οποία τη μεταμόρφωσε βαθιά με την ένταξη δέκα νέων χωρών την 1η Μαΐου 2004.

Οι παρατηρήσεις που έκανε ο Ζακ Σιράκ στο Βερολίνο έχουν απήχηση στην τρέχουσα διττή συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και την ένταξη της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η διεύρυνση δεν πρέπει να είναι αποδυνάμωση. Είναι μια ισχυρή, δημοκρατική Ευρώπη ικανή να δράσει στην οποία θέλουν να ενταχθούν οι υποψήφιες χώρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μεταρρύθμιση των θεσμών αποτελεί ουσιαστικό βήμα », δήλωσε τότε ο Ζακ Σιράκ.

Αν και οι σημερινές γαλλογερμανικές εντάσεις κατηγορούνται συχνά στην ιδιαίτερα δυσλειτουργική σειρά Emmanuel Macron και Olaf Scholz, ο θόρυβος γύρω από την επίσκεψη του Jacques Chirac δείχνει ότι παρόμοια προβλήματα απασχολούσαν και τους ηγέτες της εποχής.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel είχε τίτλο «Ο γαλλογερμανικός κινητήρας πρέπει να λειτουργεί πιο ομαλά» , τονίζοντας τη διαφωνία σχετικά με την ενοποίηση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ.

Η ΕΕ του 2024 είναι ριζικά διαφορετική από εκείνη της αρχής της χιλιετίας, μετά από μια οικονομική κρίση, μια παγκόσμια πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έφερε πίσω τον πόλεμο στην ήπειρο. Τα πολιτικά ζητήματα της ατζέντας, όπως η ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της Ευρώπης και ενίσχυσης της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητάς της, είναι σημαντικά πιο δραματικά.

Ωστόσο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει φτάσει στο τέλος του θεσμικού τόξου που σχεδίασαν οι ηγέτες της στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα δύο μεγαλύτερα κράτη μέλη της βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπα με ερωτήματα παρόμοια με αυτά που έθεταν τότε για το επόμενο κεφάλαιο της ΕΕ, τη διεύρυνση. και περαιτέρω ενσωμάτωση.

Έτσι, ο Εμανουέλ Μακρόν θα εκμεταλλευτεί την επίσκεψή του για να «εξηγήσει και να διευκρινίσει» το περιεχόμενο της δεύτερης ομιλίας του στη Σορβόννη για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία περιελάμβανε μια αμφιλεγόμενη πρόταση υπέρ ενός νέου κοινού χρέους, και θα επιδιώξει επίγεια συμφωνία με Κύριε Scholz, είπε το Ηλύσιο στους δημοσιογράφους.

Οι συμβολικές εικόνες μιας επίσημης επίσκεψης θα επιτρέψουν στον Γάλλο πρόεδρο να προκαλέσει τη συμπάθεια του γερμανικού πληθυσμού για τις προκλήσεις που έρχονται, πιστεύει η Claire Demesmay, πολιτικός επιστήμονας στο Marc Bloch Center.

Οι προοπτικές είναι ίσως χειρότερες από ό,τι στις αρχές της χιλιετίας, όταν η δυναμική της μακροπρόθεσμης σκέψης ήταν ισχυρότερη, μια δυναμική που φαίνεται να έχει ατονήσει το 2024, σύμφωνα με την κ. Süb.

Αλλά η ανάγκη να γίνει αυτό γίνεται όλο και πιο επιτακτική: και οι δύο κυβερνήσεις πρέπει να αφήσουν το στίγμα τους ενόψει μιας σειράς εκλογών που θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά την Ευρώπη και τις σχέσεις τους.

Σε δύο εβδομάδες θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και η ακροδεξιά αναμένεται να αποκτήσει σημαντική επιρροή στη Βουλή.

Τα πιο ακραία ευρωπαϊκά ζητήματα πρέπει επίσης να επιλυθούν πριν η εκστρατεία για τις γερμανικές εκλογές του 2025 επισκιάσει τα ευρωπαϊκά ζητήματα στο εσωτερικό, είπε ο Demesmay.

«Αλλά το πολύ σημαντικό ερώτημα από τη γαλλική πλευρά, που πολλοί έχουν στο μυαλό τους, είναι τι θα συμβεί εάν το [Εθνικό Συλλαλητήριο] έρθει στην εξουσία [το 2027] », πρόσθεσε.

«Αυτό θα άλλαζε βαθιά τις γαλλογερμανικές σχέσεις και κανείς δεν ξέρει τι θα σήμαινε αυτό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments