Διεθνή

Καλπάζει η ευρωπαϊκή ακροδεξιά

Καλπάζει η ευρωπαϊκή ακροδεξιά

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Ακροδεξιές δυνάμεις διεκδικούν πλέον ακόμη και την κεντρική πολιτική εξουσία.

Η μακροχρόνια προσπάθεια να κρατηθούν οι εξτρεμιστικές δυνάμεις εκτός κυβέρνησης στην Ευρώπη έχει επίσημα τελειώσει.

Για δεκαετίες, πολιτικά κόμματα κάθε είδους ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κρατήσουν τη σκληρή δεξιά μακριά από τους μοχλούς της εξουσίας. Σήμερα, αυτή η στρατηγική —γνωστή στη Γαλλία ως κορδόνι υγιεινής (ή τείχος προστασίας) — καταρρέει, καθώς τα λαϊκιστικά και εθνικιστικά κόμματα ενισχύονται σε όλη την ήπειρο.

Πέντε χώρες της ΕΕ — Ιταλία, Φινλανδία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Τσεχική Δημοκρατία — έχουν σκληρά δεξιά κόμματα στην κυβέρνηση. Στη Σουηδία, η επιβίωση της εκτελεστικής εξουσίας βασίζεται σε μια συμφωνία εμπιστοσύνης και προσφοράς με τους εθνικιστές Σουηδούς Δημοκράτες, τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο. Στην Ολλανδία, ο αντι-ισλαμικός πυροβόλος Geert Wilders βρίσκεται στα πρόθυρα της εξουσίας, έχοντας επισφραγίσει μια ιστορική συμφωνία για το σχηματισμό της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην πρόσφατη ολλανδική ιστορία.

Εν τω μεταξύ, τα σκληρά δεξιά κόμματα κυριαρχούν στις δημοσκοπήσεις σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Στη Γαλλία, το Εθνικό Συλλαλητήριο της ηγέτη της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ξεπερνά το 30%, πολύ μπροστά από το κόμμα της Αναγέννησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το Poll of Polls του POLITICO. Στον Ρήνο, η Εναλλακτική για τη Γερμανία, ένα κόμμα που βρίσκεται υπό αστυνομική επιτήρηση για τις εξτρεμιστικές του απόψεις, βρίσκεται δεύτερο στις κάλπες, αντιμέτωποι με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του επόμενου μήνα, αυτά τα κόμματα ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τη δυναμική τους για να σχηματίσουν ένα ισχυρό πολιτικό μπλοκ — εάν μπορούν να διατηρήσουν την ενότητά τους.

Ένα ακροδεξιό κόμμα ορίζεται για τους σκοπούς αυτού του άρθρου ως μέλος των δύο πανευρωπαϊκών κομμάτων-ομπρέλα στο πιο άκρο δεξιά του πολιτικού φάσματος ή των ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το ίδιο όνομα.

Αυτά περιλαμβάνουν το εθνικιστικό κόμμα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, που κυριαρχείται από το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας και το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας, και το ακροδεξιό κόμμα Ταυτότητα και Δημοκρατία, του οποίου τα μέλη περιλαμβάνουν την Εθνική Συσπείρωση της Γαλλίας (και περιείχε την Εναλλακτική για τη Γερμανία πριν διαγραφεί την Πέμπτη μετά από μια σειρά σκανδάλων). Περιλαμβάνεται επίσης το κόμμα Fidesz της Ουγγαρίας, το οποίο αποχώρησε από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το 2021 εν μέσω ανησυχιών για την οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments