Πολιτική

Ζαχαράκη: Σύντομα θα είναι έτοιμη η Εθνική Πύλη Παροχών Αναπηρίας

Ζαχαράκη: Σύντομα θα είναι έτοιμη η Εθνική Πύλη Παροχών Αναπηρίας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Ειδικότερα, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Αναπηρία και ευρωπαϊκή προοπτική» την οποία διοργάνωσε η Γραμματεία Ατόμων με Αναπηρία, στο κεντρικό εκλογικό περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας στο Σύνταγμα, αναφέρθηκε στην «Εθνική Στρατηγική 2024-2030».

Ειδικότερα, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Αναπηρία και ευρωπαϊκή προοπτική» την οποία διοργάνωσε η Γραμματεία Ατόμων με Αναπηρία, στο κεντρικό εκλογικό περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας στο Σύνταγμα, αναφέρθηκε στην «Εθνική Στρατηγική 2024-2030».

Υψίστης προτεραιότητας δημόσια πολιτική συνιστά για την κυβέρνηση η απόλυτη ισοτιμία των ατόμων με αναπηρία, σημείωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία ενημέρωσε ότι σύντομΣτοα θα είναι έτοιμη η Εθνική Πύλη Παροχών Αναπηρίας.

Ειδικότερα, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Αναπηρία και ευρωπαϊκή προοπτική» την οποία διοργάνωσε η Γραμματεία Ατόμων με Αναπηρία, στο κεντρικό εκλογικό περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας στο Σύνταγμα, αναφέρθηκε στην «Εθνική Στρατηγική 2024-2030».

«Πρόκειται για τον οδικό χάρτη της χώρας προκειμένου να αποδοθούν στα άτομα με αναπηρία τα δικαιώματά τους ως πολίτες» τόνισε, αναφέροντας ότι απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη σύγκλιση με τις χώρες της Ε.Ε όπου οι πολιτικές αλλά και η κουλτούρα των κοινωνιών, αφαιρούν και δεν προσθέτουν εμπόδια στη ζωή των ατόμων με αναπηρία.

Παράλληλα, αναφέρθηκε για τα προγράμματα που υλοποιεί το Υπουργείο:

  •  πιλοτικό πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού. Μέχρι στιγμής έχουν συναφθεί 1.045 συμφωνητικά μεταξύ ωφελούμενων και Προσωπικών Βοηθών και 817 ωφελούμενοι έχουν Προσωπικό Βοηθό. Έως το 2025 αναμένεται περισσότεροι από 1.800 ωφελούμενοι να έχουν αποκτήσει τον δικό τους προσωπικό βοηθό.
  • Πρόγραμμα κοινωνικής και επαγγελματικής ενσωμάτωσης 200 ατόμων στο φάσμα του αυτισμού. Προβλέπει παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης από Διαμεσολαβητές (μέντορες) και επιδότηση μισθολογικού κόστους και εργοδοτικών εισφορών.
  • Πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης για την εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών σε παιδιά με αναπηρίες, αναπτυξιακή καθυστέρηση ή διαταραχή ή με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτών. Στόχος μέχρι το τέλος του 2025 να ενταχθούν στο πρόγραμμα 1.635 παιδιά που θα επιλεγούν μέσω πρόσκλησης.
  • Πρόγραμμα λειτουργικών ανακαινίσεων προσβασιμότητας σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους ατόμων με αναπηρία.

Τι είναι η Εθνική Πύλη Παροχών Αναπηρίας;

Η επόμενη, μεγάλη μεταρρύθμιση συνδυαστικά με την Κάρτα Αναπηρίας είναι η λειτουργία της Εθνικής Πύλης Παροχών Αναπηρίας.

Όπως ανέφερε η υπουργός, όλα τα άτομα με αναπηρία, οικογένειες και φροντιστές θα έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να βλέπουν εξατομικευμένα όλες τις παροχές που δικαιούνται, να εκδίδουν πιστοποιητικά και να εξυπηρετούνται από one stop shop υπηρεσία για όλες τις παροχές χωρίς την υποβολή δικαιολογητικών.

Τέλος, η υπουργός σημείωσε ότι μέσω του ΟΠΕΚΑ ενισχύθηκε και η επιδοματική πολιτική με αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων κατά 8% από 1η Μαΐου 2023.

Το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε τον Απρίλιο σε 199.015 άτομα με αναπηρία ήταν 81.157.197€ σε 199.015.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments