Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Συμβόλαιο Κασσελάκη με 12+1 δεσμεύσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Συμβόλαιο Κασσελάκη με 12+1 δεσμεύσεις

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει στις 9 Ιουνίου για να γυρίσει σελίδα η χώρα

«Θα μείνετε έκθαμβοι το βράδυ των ευρωεκλογών. Βλέπουμε πάρα πολύ κόσμο που απείχε από τις προηγούμενες εκλογές και δραστηριοποιείται τώρα. Κινητοποιείται ο κόσμος να πάρει τη ζωή στα χέρια του» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης σε μια από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, εκφράζοντας την αισιοδοξία που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην Κουμουνδούρου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι στις 9 Ιουνίου θα γίνει το πρώτο βήμα για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή. Ο Στέφ. Κασσελάκης, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές και πρωτοκλασάτα στελέχη οργώνουν τη χώρα με σκοπό να γνωστοποιήσουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με βάση το οποίο διεκδικούν την ψήφο του λαού. Οπως τονίζουν, οι θέσεις του κόμματος είναι κοστολογημένες και ξεκάθαρες και φιλοδοξούν να βάλουν τέλος στην κυβερνητική αναλγησία, να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και να καταργήσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΝΔ.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην εξωτερική πολιτική, με τον Στέφ. Κασσελάκη να έχει προγραμματίσει ταξίδι δύο ημερών στην Παλαιστίνη και συγκεκριμένα στη Ραμάλα, πρωτεύουσα της Δυτικής Οχθης. «Δεν μπορούμε να αφήνουμε το Ισραήλ να προχωρά μ’ αυτό τον τρόπο, βάναυσα, να δολοφονεί κυριολεκτικά γυναίκες και παιδιά, όλους τους αμάχους και να μην υπάρχει τέλος» έχει δηλώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση για τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή.

01 Φορολογία

Το σχέδιο νόμου για το φορολογικό που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ (ελάφρυνση για 5,8 εκατ. φορολογούμενους), μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση προκαταβολής φόρου. Προτείνεται η κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος και του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και θεσπίζεται αφορολόγητο όριο στις 10.000 ευρώ. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 17% για κέρδη ως 220.000 ευρώ, ενώ για κέρδη μεγαλύτερα των 220.000 ευρώ θα εφαρμόζεται συντελεστής 24%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει νέα φορολογική κλίμακα, με την οποία θα δει μειώσεις το 99% των φορολογούμενων. Το όφελος ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τον ένα μισθό τον χρόνο.

Επιπλέον περιλαμβάνεται μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα από μισθώματα έως 12.000 ευρώ στο 5% από το 15% που εφαρμόζεται σήμερα.

Το πρόγραμμα προβλέπει μεν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και τη φορολόγηση των μεγάλων ακίνητων περιουσιών. Επίσης προβλέπονται η φορολόγηση των μερισμάτων και συντελεστής φορολόγησης 90% στα υπερκέρδη των τραπεζών, των διυλιστηρίων και των εταιρειών ενέργειας.

02 Ακρίβεια

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν πλαφόν στο κέρδος σε τρόφιμα, βιομηχανικά αγαθά, αγροεφόδια, ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, μηδενισμό ΦΠΑ στα βασικά αγαθά (κρέας, γάλα, μέλι κ.ά.), γενική μείωση του ΦΠΑ, μείωση του κόστους της κάρτας απεριόριστων διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ισχυροποίηση του μηχανισμού επιβολής προστίμων για φαινόμενα αισχροκέρδειας και δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου παραβατών προς αποκλεισμό από δημόσιους διαγωνισμούς.

Βεβαίως από την κυβέρνηση ξεκίνησαν ήδη να μιλούν για λεφτόδεντρα και υποσχέσεις που θα ρίξουν στα βράχια την οικονομία. «Με βάση την έκθεση του ΓΛΚ, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια είναι απολύτως εφαρμόσιμες» τονίζουν εμφατικά από την Κουμουνδούρου. Στον ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν πολύ καλά ότι μεγάλη μερίδα των πολιτών ψηφίζει με βάση την τσέπη της. Ολα τα παραπάνω δείχνουν την ξεκάθαρη στόχευση να απευθυνθεί το κόμμα τόσο στους ανθρώπους της εργασίας και τους συνταξιούχους όσο και στη λεγόμενη μεσαία τάξη, η οποία στο παρελθόν τού είχε γυρίσει την πλάτη.

Ο Στέφ. Κασσελάκης μέσω τηλεόρασης και social media ανέδειξε το παράδοξο του γεγονότος ότι η ελληνική φέτα και το ελληνικό ελαιόλαδο είναι πιο ακριβά στην Ελλάδα απ’ ό,τι στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας πως η ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη αλλά κυβερνητική επιλογή.

03 Εργασία

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων της ΝΔ (αναιτιολόγητο απόλυσης, εξαήμερη εργασία, 13ωρο, απλήρωτες υπερωρίες κ.ά.). Προτείνει την αύξηση του κατώτατου μισθού τουλάχιστον στα 900 ευρώ, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση του μισθού στο δημόσιο κατά 10% και την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους. Επίσης δεσμεύεται για την αύξηση των συντάξεων, την επαναφορά της 13ης σύνταξης, την επιστροφή των αναδρομικών, την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων.

Εχει ταχθεί υπέρ της επανίδρυσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και των ουσιαστικών παρεμβάσεων για την ασφάλεια των εργαζομένων.

04 Αγροτική πολιτική

Στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μειωμένη τιμή στο αγροτικό πετρέλαιο, η αύξηση των αγροτικών επιδοτήσεων, η μείωση της γραφειοκρατίας, η αξιοποίηση πόρων της τρέχουσας ΚΑΠ ως εργαλείου διαχείρισης κινδύνου από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις πανδημίες και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Δέσμευση αποτελεί η αποκατάσταση της κανονικότητας των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που σήμερα είναι υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση, η στήριξη των παραγωγών στις ακριτικές περιοχές, η ενίσχυση των συλλογικών σχημάτων και η εξωστρέφεια.

05 Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου Μικροπιστώσεων ώστε να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης, να διευρυνθούν οι ωφελούμενες επιχειρήσεις και να βελτιωθούν οι όροι δανειοδότησης. Στο πρόγραμμα προβλέπονται οικονομικά κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ειδικά προγράμματα στήριξης του ενεργειακού κόστους και σχέδιο πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Βεβαίως επισημαίνεται και η δέσμευση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση της προκαταβολής φόρου.

06 Στεγαστική πολιτική

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ στη στεγαστική πολιτική. Ηδη υπάρχει δέσμευση για φορολογική ελάφρυνση όσων νοικιάζουν φοιτητική κατοικία μακριά από την οικογένειά τους. Προτείνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες προκειμένου να ρίξουν το μίσθωμα και δίνονται φορολογικά κίνητρα για να διαθέσουν στην αγορά κλειστά ακίνητα.

Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέρος των εσόδων από τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης να διατίθεται για την κατασκευή φοιτητικών εστιών. Επίσης προτείνει στεγαστικά δάνεια με διπλάσιο χρόνο αποπληρωμής σε νέους που θέλουν να ζήσουν στην επαρχία, ενώ θεσπίζει όρια στην Golden Visa στα αστικά κέντρα.

07 Διαφθορά

«Τέλος στα προνόμια των βουλευτών. Ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης και τέλος στην ατιμωρησία. Τέλος στον διορισμό-εξάρτηση των δικαστικών από την κυβέρνηση.

Ενίσχυση του ρόλου των ανεξάρτητων αρχών. Διαύγεια στα οικονομικά των κομμάτων». Αυτές είναι οι θέσεις που ανακοίνωσε ο Στέφ. Κασσελάκης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δεσμευτεί για την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών. «Η Βουλή δεν θα εκθρέψει άλλον Κώστα Αχ. Καραμανλή» είχε πει χαρακτηριστικά.

08 Ασφάλεια

Ο Στέφ. Κασσελάκης αποκάλυψε τις βασικές προτάσεις για την ασφάλεια των πολιτών: «Επιλογή της ηγεσίας της αστυνομίας διακομματικά από τη Βουλή. Εισαγωγή στην αστυνομία έπειτα από φοίτηση στην Ανώτερη Σχολή Αστυφυλάκων. Τέλος στην πρόσληψη ειδικών φρουρών με εκπαίδευση δύο μηνών. Διά βίου εκπαίδευση των αστυνομικών και θέσπιση του αστυνομικού της γειτονιάς». Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της νομικής κατοχύρωσης του όρου γυναικοκτονία, κάτι που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά.

09 Υγεία

Από τον ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε ασθενείς που μένουν αβοήθητοι. Θέση του κόμματος είναι η αναβάθμιση των υποδομών του ΕΣΥ, η κάλυψη όλων των κενών θέσεων και η αύξηση των μισθών των υγειονομικών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 380 τοπικές μονάδες υγείας, 24ωρα κέντρα υγείας, τμήματα επειγόντων περιστατικών σε όλα τα νοσοκομεία, πλήρες δίκτυο αεροδιακομιδών, μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα και δέσμευση για πλήρη επάρκεια φαρμάκων στα φαρμακεία.

10 Παιδεία

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τον νόμο της ΝΔ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται η αύξηση της χρηματοδότησης και η στήριξη ενός δημόσιου, δωρεάν, δημοκρατικού και συμπεριληπτικού σχολείου.

11 Εξωτερική πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επίσης, ξεκάθαρη θέση είναι ο τερματισμός της σφαγής στη Γάζα, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και η απελευθέρωση των ομήρων, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί ακόμη μια φορά με την επίσκεψη των Κασσελάκη και Δούρου στη Ραμάλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών και βεβαίως την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Στα ελληνοτουρκικά τάσσεται υπέρ του διαλόγου, «μακριά από τις πατριδοκάπηλες λογικές Μητσοτάκη», διατηρώντας τις σαφείς εθνικές κόκκινες γραμμές. Είναι υπέρ των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών και για την Ουκρανία και βεβαίως κατά της αποστολής οπλισμού.

12 Πολιτισμός

Για τους ανθρώπους του πολιτισμού ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει σε προτεραιότητα τα ζητήματα της περιοδικής ή εποχικής εργασίας, της απουσίας συλλογικών συμβάσεων, της ελλιπούς ασφάλειας υγείας, των απλήρωτων πρόβων, της επισφαλούς συνταξιοδότησης και βεβαίως της απαξίωσης των καλλιτεχνικών πτυχίων.

Αυστηρή μεταναστευτική πολιτική

13 Πάγια θέση είναι πως το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι καταστροφικό για την Ελλάδα, η οποία επωμίζεται δυσανάλογο βάρος σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη. Οι τρεις βασικές κατευθύνσεις είναι η υποχρεωτική αναλογική κατανομή προσφύγων, η δημιουργία νόμιμων διόδων με ισχυρό σύστημα επιστροφών και η ενεργή συμβολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της μετανάστευσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments