Πολιτική

Το σχέδιο Μητσοτάκη για αλλαγή κλίματος στη Β. Ελλάδα

Το σχέδιο Μητσοτάκη για αλλαγή κλίματος στη Β. Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΧΙΟ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τι επισημαίνουν τα γκάλοπ για τις τάσεις στη Μακεδονία στις ευρωεκλογές.

Στη Μακεδονία θα κριθεί ένα σημαντικό κομμάτι του προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να την επισκέπτεται εκ νέου την Τετάρτη 5 Ιουνίου και να πραγματοποιεί ανοιχτή ομιλία το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και όλα τα κόμματα «δεξιότερα» της Νέας Δημοκρατίας να ρίχνουν σχεδόν όλη τους την έμφαση εκεί, προκειμένου να «κρατηθούν» πανελλαδικά.

«Γυρίζει» λοιπόν το κλίμα στη Μακεδονία για τη Νέα Δημοκρατία; «Κατ’ αρχάς δεν ήταν αρνητικό ποτέ, στον βαθμό που το περιέγραφαν ορισμένοι αναλυτές και σχολιαστές», επισημαίνει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εξηγεί δε ότι από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές, από τον Απρίλιο ουσιαστικά δηλαδή, η τάση είναι περίπου σταθερή: Η ΝΔ μετράται στα περισσότερα γκάλοπ στην εκτίμηση ψήφου περίπου μία με δύο μονάδες υψηλότερα από το ποσοστό της στις τελευταίες ευρωεκλογές – ή αν το διαβάσει κανείς ανάποδα, έξι με επτά μονάδες χαμηλότερα από το ποσοστό της στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Στη Μακεδονία, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε περίπου 38,5% στις τελευταίες εκλογές, ενώ η εκτίμηση για τις ευρωεκλογές είναι περίπου 32%. Η Ελληνική Λύση φαίνεται να έχει φτάσει σε ένα δημοσκοπικό «ταβάνι», ενώ η Νίκη παραμένει σταθερή.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. αποφάσισε να αναλάβει την εκλογική μάχη στη Μακεδονία, με τη βοήθεια βουλευτών και στελεχών του κόμματος που επισκέπτονται συχνά την περιοχή, καθώς και με τη συμμετοχή των υπουργών που επισκέπτονται κάθε περιφέρεια ξεχωριστά. Πρόσφατα, κλιμάκια της ΝΔ με επικεφαλής τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Δένδια, επισκέφθηκαν την Ημαθία και την Πέλλα.

Ο κ. Μητσοτάκης πέρασε συνολικά το τελευταίο διάστημα 96 ώρες στη Μακεδονία, σε μια τετραήμερη περιοδεία (2+2 μέρες), όπου πήγε σχεδόν παντού: Κατά σειρά επισκέφθηκε Λιτόχωρο, Κατερίνη, Ριζώματα Ημαθίας, Βέροια, Πατρίδα Ημαθίας, Γιαννιτσά και στη συνέχεια Θεσσαλονίκη, Βελβεντό, Σέρβια, Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά.

Η στρατηγική που ακολουθήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου απέδωσε καρπούς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Κύριο στοιχείο αυτής της στρατηγικής ήταν η έμφαση στην αξιοποίηση των κονδυλίων που η κυβέρνηση έχει λάβει από τις Βρυξέλλες για συγκεκριμένα έργα στη Μακεδονία. Αυτά περιλαμβάνουν το μετρό της Θεσσαλονίκης, τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία στην πόλη, την επέκταση του νοσοκομείου Κοζάνης και τους ψηφιακούς διαδραστικούς πίνακες στην Ημαθία.

Ο πρωθυπουργός προηγουμένως είχε ζητήσει λεπτομερή ενημέρωση για τα προβλήματα και τις λύσεις που εφαρμόζονται σε κάθε περιοχή πριν ξεκινήσει τις περιοδείες του. Στην Καστοριά, για παράδειγμα, αναφέρθηκε στο φράγμα του Νεστορίου που πρέπει να ολοκληρωθεί, καθώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γουνοπαραγωγοί και τις ενισχύσεις που έχουν λάβει. Στη Φλώρινα, δεσμεύτηκε για τη σύνδεση της πόλης με την Πτολεμαΐδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στην ανακαίνιση της ΔΕΘ. Επιπλέον, στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στην έναρξη μεγάλων έργων όπως η ανατολική περιφερειακή οδός (flyover), ενώ άλλα έργα, όπως το Μετρό, ολοκληρώνονται.

Τρίτο κομμάτι της στρατηγικής είναι η στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Σε αρκετές περιπτώσεις δήμαρχοι προλόγιζαν τον πρωθυπουργό, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας –που επανεξελέγη πέρυσι με ποσοστό 60%- συνόδευσε τον κ. Μητσοτάκη σε μεγάλο κομμάτι της περιοδείας του, ενώ έχει ενδιαφέρον και η «χημεία» που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του πρωθυπουργού και του νέου δημάρχου της Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη, που εξελέγη ως ανεξάρτητος, προερχόμενος ωστόσο από το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο, μέσα στο πλαίσιο αυτό, ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να συναντηθεί και με τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.

Στελέχη και παράγοντες της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι παρατηρούν μια σημαντική αλλαγή στο κλίμα σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα. Αναφέρουν ότι πολλοί παράγοντες, όπως η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ, έχουν συμβάλει σε αυτήν την αλλαγή, ενώ παρατηρούν ότι έχουν περάσει πάνω από τρεις μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο χωρίς να απασχολεί πλέον πολλούς πολίτες.

Οι αγρότες που διαδήλωσαν τον Φεβρουάριο φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και περιμένουν την υλοποίηση των υποσχέσεων.

Ωστόσο, η νέα πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας έδειξε αρνητική στάση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών και προειδοποίησε ότι δεν θα την αλλάξει αν ψηφιστεί και κυρωθεί. Επίσης, υποστήριξε την πρωτοβουλία για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος “Macedonia the Great” για επιχειρήσεις που εδρεύουν στη Μακεδονία, η οποία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από πάνω από εκατό επιχειρήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments