Η κυβέρνηση σπάει το απόστημα των καταλήψεων στα ΑΕΙ

Πηγή Φωτογραφίας: ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Τέλος στα πανεπιστημιακά «στέκια». Στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης είναι οι κατειλημμένοι από εξωπανεπιστημιακούς χώροι στα ΑΕΙ να ανοίξουν με επέμβαση της Αστυνομίας και να αποδοθούν στα ιδρύματα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπάρχει συνεννόηση των ηγεσιών των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας ώστε, αφού ενημερωθούν οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος, όπου υπάρχει κατειλημμένος χώρος, η Αστυνομία να τον εκκενώνει. Και αυτό θα συμβαίνει, πρώτον, χωρίς να αφήνεται η κατάσταση να «λιμνάζει» επί χρόνια –χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη εκκένωση ισόγειου χώρου στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ– και, δεύτερον, όχι μόνο σε περιόδους διακοπών που τα ιδρύματα είναι κλειστά (όπως συνήθως συνέβαινε έως τώρα). Μάλιστα έχει αποφασιστεί να υπάρχει άμεσα νέα αστυνομική επιχείρηση σε περίπτωση ανακατάληψης του χώρου.
Συγκεκριμένα, τα “στέκια” αποτελούν χώρους συνάντησης των καταλήψεων εξωπανεπιστημιακών που συνήθως ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Συχνά συμμετέχουν και φοιτητές με παρόμοιες απόψεις. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι οι χώροι αυτοί χρησιμοποιούνται για αποθήκευση εξοπλισμού μάχης και παραγωγή πολεμοφοδίων, καθώς και για χρήση και διακίνηση ουσιών. Τα ευρήματα σε έναν τέτοιο χώρο περιλαμβάνουν ρόπαλα, τσεκούρια, κράνη, μάσκες, ναρκωτικές ουσίες και υλικά για εκρηκτικούς μηχανισμούς. Αν και οι χώροι αυτοί είναι απρόσβλητοι από τις αρχές και τους πανεπιστημιακούς, οι πάντες στο πανεπιστήμιο γνωρίζουν τι συμβαίνει.
Τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα των κατειλημμένων χώρων στα ΑΕΙ έχει επεκταθεί, με τον αριθμό τους να υπερβαίνει τα είκοσι. Παρόλο που πολλά από αυτά έχουν εκκενωθεί, υπάρχουν ακόμα κάποια που παραμένουν κατειλημμένα, με ορισμένα από αυτά να χρειάζονται ακόμα επέμβαση της Αστυνομίας για την εκκένωσή τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατειλημμένη Αίθουσα 11 των Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, η οποία χρησιμοποιείτο για δραστηριότητες αντιεξουσιαστών εδώ και τρεις δεκαετίες.
Το 2023, η κατάσταση ξέφυγε όταν ανακαλύφθηκαν τυχαία σε αποθήκη της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ φιάλες βενζίνης, μολότοφ, εργαλεία και στειλιάρια. Οι καταλήψεις αντέδρασαν έντονα, καταστρέφοντας πόρτες, απειλώντας προσωπικό και φοιτητές, και γεμίζοντας τους τοίχους με υβριστικά συνθήματα. Η διοίκηση προσέφυγε στις αρχές και έγινε η πρώτη επέμβαση της Αστυνομίας στις 31 Αυγούστου 2023. Ακολούθησαν συλλήψεις και δίκες, με τελικό αποτέλεσμα την αδράνεια των καταλήψεων και την κατεδάφιση των χώρων. Ένας άλλος χώρος στην Πολυτεχνειούπολη κατελήφθη από το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου μετά την αποχώρησή του.
Επίσης, στο ιστορικό συγκρότημα του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων υπάρχει επί χρόνια η ονομαζόμενη κατάληψη «Μηχανουργείο». Μάλιστα θεωρείται ότι οι καταληψίες είναι από τους πιο επιθετικούς, έχοντας τα τελευταία χρόνια στο ιστορικό τους επεισόδια με δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο και καταφύγιο τους κατειλημμένους χώρους.
Στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, υπάρχει ένα γραφείο που φέρεται να χρησιμοποιείται από μια γνωστή αναρχική ομάδα. Ωστόσο, λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας της σχολής στην Πανεπιστημιούπολη, δεν είναι πολύ ορατοί και δεν αποτελούν κέντρο προσοχής. Αντίθετα, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, λόγω της θέσης του, είναι ευάλωτο σε “καταλήψεις” από εξωπανεπιστημιακούς, οι οποίοι προτιμούν κυρίως τους χώρους του υπογείου.
Ακόμη, στο Ηράκλειο Κρήτης, υπάρχει η κατάληψη του “Ευαγγελισμού”. Το κτίριο είχε εκκενωθεί από την Αστυνομία προς το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2023, αλλά επανακαταλήφθηκε στις αρχές του Δεκεμβρίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας