Πολιτική

Mητσοτάκης: “Παγκόσμια επιβεβαίωση ανάγκης για δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη” [vid]

Mητσοτάκης: “Παγκόσμια επιβεβαίωση ανάγκης για δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη” [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: ΓτΠ//Mητσοτάκης: "Παγκόσμια επιβεβαίωση ανάγκης για δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη" [vid]

"Θα στηρίξουμε την Ουκρανία για διαρκή ειρήνη μέσω αξιόπιστων διαπραγματεύσεων", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ελβετία που βρίσκεται για τη Διάσκεψη Ειρήνης για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την αφοσίωσή μας στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα σύνορα δε μπορούν να αλλάξουν δια της βίας», τόνισε στην τοποθέτησή του στην ολομέλεια, στη δεύτερη μέρα της Διάσκεψης Ειρήνης στην Ελβετία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και το ενδιαφέρον στρέφεται στην τελική διακήρυξη της Διάσκεψης  ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

O Πρωθυπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ απάντησε μεταξύ άλλων στο τι αναμένεται από το άτυπο δείπνο των ηγετών τη Δευτέρα, στο οποίο θα συμμετέχει και σε σχέση με το αν τελικά θα κλειδώσουν οι θέσεις για τα ευρωπαϊκά αξιώματα. Δήλωσε αισιόδοξος ότι τελικά θα οριστικοποιηθεί αυτό, δηλαδή ποια πρόσωπα θα αναλάβουν τα ευρωπαϊκά αξιώματα, τονίζοντας μάλιστα με κοινή, όπως είπε, αποδοχή από τα κράτη μέλη. Αναφέρθηκε ακόμη στην υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να παρατείνει τη θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που στηρίζει η Ελλάδα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΕΡΤNews

Καταρχάς, μόνο και μόνο το γεγονός ότι αυτή η σύνοδος έλαβε χώρα με σχεδόν 100 χώρες να συμμετέχουν, συναντά μια σημαντική παγκόσμια επιβεβαίωση της ανάγκης να επιτευχθεί επιτέλους μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη αε αυτόν τον πόλεμο. Βρέθηκαν εδώ στην Ελβετία χώρες όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, επιβεβαιώνοντας ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο την ήπειρό μας, αλλά αφορά ουσιαστικά όλο τον πλανήτη.

Αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι ο πόλεμος αυτός έχει προκαλέσει μεγάλες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις τιμές βασικών τροφίμων, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί έχει μεγάλη σημασία αυτό που γίνεται στην Ουκρανία, για την Αφρική, για χώρες οι οποίες δοκιμάζονται και από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό ότι όλες οι χώρες οι οποίες συμμετείχαν στη διάσκεψη επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στη Χάρτα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην ανάγκη οι διαφορές να λύνονται με επίκληση του διεθνούς δικαίου και στο αναφαίρετο δικαίωμα το οποίο έχει κάθε χώρα στην εδαφική κυριαρχία και στην καταδίκη της αλλαγής των συνόρων με οποιοδήποτε τρόπο, της ισχύος του δυνατού, εις βάρος του πιο αδύναμου.

Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική επιβεβαίωση αυτών των βασικών αρχών που τελικά μπορούν να αποτελέσουν και το μόνο οδικό χάρτη για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία και βέβαια για δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, όπως είπα και στην παρέμβασή μου, να σημαίνει πρακτικά συνθηκολόγηση της Ουκρανίας. Γι’ αυτό και η Ελλάδα, όπως και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξακολουθούν να στηρίζουν την Ουκρανία, ώστε να μπορεί να προσέλθει κάποια στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από μια θέση αυτοπεποίθησης και όχι από μια θέση αδυναμίας.

Είχα την ευκαιρία, στις παρυφές αυτής της σημαντικής συνόδου να συναντηθώ με αρκετούς ομολόγους μου. Όπως ξέρετε, μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό έχουμε αναλάβει χρέη άτυπων διαπραγματευτών για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ώστε να καταλήξουμε στην κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης.

Είμαι αισιόδοξος ότι αύριο το βράδυ θα μπορέσουμε στο άτυπο δείπνο να καταλήξουμε σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας προφανώς με την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Μητσοτάκης: Θα στηρίξουμε την Ουκρανία για διαρκή ειρήνη μέσω αξιόπιστων διαπραγματεύσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του ανέδειξε την κρισιμότητα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου γίνεται μνεία στη διατήρηση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας για την Ουκρανία προκειμένου να προστατεύσει τα λιμάνια της και τις δομές της.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ταξίδι του στην Οδησσό και την πυραυλική επίθεση, επιμένοντας ότι η προστασία των ουκρανικών υποδομών είναι κρίσιμη για να διατηρηθεί το επίπεδο των ουκρανικών εξαγωγών που συσχετίζεται και με τις τιμές.

«Τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν με τη βία» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι διεθνείς κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί, η πυρηνική ασφάλεια δεν πρέπει να διασαλεύεται, η τροφή δεν μπορεί να γίνεται όπλο.

Εξήγησε ότι η διάσκεψη γίνεται για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, λέγοντας όχι σε συνθηκολόγηση της Ουκρανίας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα – όπως και άλλες χώρες – θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία προκειμένου να φτάσει σε μια αξιόπιστη διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμόρφωσης με τον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο και τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο για την Ουκρανια, όσο και για τη Γάζα και το Σουδάν.

Νωρίτερα, συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στο Πατριαρχείο, ενώ εκφράστηκε ικανοποίηση για το γεγονός ότι υπάρχει θετική κινητικότητα για το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Βαρθολομαίο για την πρόθεσή του να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Κωνσταντινούπολη για ζητήματα που αφορούν στο Πατριαρχείο και στην ομογένεια.

Χθες, είχε τετ-α-τετ με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ενόψει της Συνόδου ηγετών του ΕΛΚ που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν το άτυπο δείπνο των ηγετών της ΕΕ, όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα σημαντικά ευρωπαϊκά αξιώματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments