Πολιτική

Μητσοτάκης: Θα βοηθήσουμε την Ουκρανία να φτάσει σε μία διαρκή και δίκαιη ειρήνη [vid]

Μητσοτάκης: Θα βοηθήσουμε την Ουκρανία να φτάσει σε μία διαρκή και δίκαιη ειρήνη [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΠΟΥΡΓΕΝΣΤΟΚ// Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI)

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
«Η ειρήνη δεν μπορεί να αποτελέσει το αποτέλεσμα μιας συνθηκολόγησης και γι αυτό θα βοηθήσουμε την Ουκρανία με όλες μας τις δυνάμεις» είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός

«Η ειρήνη δεν μπορεί να αποτελέσει το αποτέλεσμα μιας συνθηκολόγησης και γι αυτό θα βοηθήσουμε την Ουκρανία με όλες μας τις δυνάμεις» είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός

Στην ολομέλεια της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ουκρανία, τοποθετήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον των παγκόσμιων ηγετών και αξιωματούχων που λαμβάνουν μέρος.

«Είμαστε όλοι εδώ για να καταδείξουμε τη δέσμευσή μας στο διεθνές δίκαιο και να διατρανώσουμε τη σημασία της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Να θυμίσουμε σε όλους ότι πρέπει να τηρείται το διεθνές δίκαιο, ότι οι χώρες και οι λαοί έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τις κυβερνήσεις τους και να καθορίζουν το μέλλον τους.

Και βεβαίως η πυρηνική ασφάλεια δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο ούτε και η επισιτιστική ασφάλεια. Όλοι συμφωνούμε ότι αυτή η ειρήνη δεν μπορεί να αποτελέσει το αποτέλεσμα μιας συνθηκολόγησης και γι αυτό θα βοηθήσουμε την Ουκρανία με όλες μας τις δυνάμεις να φτάσει σε μία διαρκή και δίκαιη ειρήνη μέσω σωστών διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης .

Αργότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει και παρέμβαση στην ομάδα εργασίας για τη θεματική της επισιτιστικής ασφάλειας.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού

«Αγαπητοί συνάδελφοι, πριν από ένα χρόνο δεν ήταν φανερό ότι αυτή η Σύνοδος θα λάμβανε χώρα. Η Ρωσία έκανε ό, τι μπορούσε για να μην γίνει. Σήμερα όμως, 109 χώρες και διεθνείς οργανισμοί εκπροσωπούνται γύρω από αυτό το τραπέζι, καταδεικνύοντας, όπως είπε και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, ότι η σύρραξη στην Ουκρανία είναι παγκόσμιο ζήτημα. Πολλά συζητήθηκαν στις συνεδρίες μας. Πρώτα απ όλα η ασφάλεια των τροφίμων, η επισιτιστικής επισιτιστική ασφάλεια.

Ο πρόεδρος της Κένυας ανέφερε τις επιπτώσεις που είχε στους αγρότες η έλλειψη των σιτηρών και των λιπασμάτων. Βεβαίως, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο φωτίζει τη σημασία της πλήρους και ελεύθερης ναυσιπλοΐας και την υποστήριξη της Ουκρανίας για την ανοικοδόμηση της. Ήμουν στην Οδησσό με τον Βλαντιμίρ όταν χτύπησε ένας πύραυλος στο λιμάνι. Πρέπει να διατηρήσουμε το επίπεδο των εξαγωγών προκειμένου από την Ουκρανία για να διατηρήσουμε την επισιτιστική ασφάλεια.

Επιπλέον, είμαστε όλοι εδώ για να καταδείξουμε τη δέσμευσή μας στο διεθνές δίκαιο και να διατρανώσουμε τη σημασία της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Να θυμίσουμε σε όλους ότι πρέπει να τηρείται το διεθνές δίκαιο, ότι οι χώρες και οι λαοί έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τις κυβερνήσεις τους και να καθορίζουν το μέλλον τους.

Και βεβαίως η πυρηνική ασφάλεια δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο ούτε και η επισιτιστική ασφάλεια. Όλοι συμφωνούμε ότι αυτή η ειρήνη δεν μπορεί να αποτελέσει το αποτέλεσμα μιας συνθηκολόγησης και γι αυτό θα βοηθήσουμε την Ουκρανία με όλες μας τις δυνάμεις να φτάσει σε μία διαρκή και δίκαιη ειρήνη μέσω σωστών διαπραγματεύσεων.

Τέλος, θα ήθελα να θίξω το θέμα της σημασίας του ανθρωπιστικού δικαίου όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για το Σουδάν και τη Γάζα, την προστασία των αμάχων. Και βεβαίως να διασφαλίσουμε την επιστροφή των ομήρων, να γίνει απελευθέρωση κρατουμένων, πολέμου και απαχθέντων παιδιών». 

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Latest News

12.07.2026 | 10:18

Καταδίωξη Άργος: "Εφυγε" ο 20χρονος που πυροβολήθηκε από αστυνομικούς – Προφυλακίστηκαν οι ένστολοι

12.07.2026 | 10:05

Άδωνις εναντίον Τσίπρα: Η σύγκρουση που μπορεί να κρίνει τις επόμενες εκλογές

12.07.2026 | 09:55

Συνταγματική Αναθεώρηση: «Γαλάζιες» ενστάσεις για το ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή

12.07.2026 | 09:40

F-35, Eurofighter και Rafale: Η νέα αεροπορική εξίσωση Ελλάδας–Τουρκίας και το δύσκολο στοίχημα της Αθήνας

12.07.2026 | 09:32

«Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει» - Πώς Μητσοτάκης και Τσίπρας ξαναστήνουν το δίπολο

12.07.2026 | 07:00

Μητσοτάκης στον Economist: Εκλογές την άνοιξη του 2027 – Σταθερότητα στην Ελλάδα, περισσότερη ισχύς στην Ευρώπη

12.07.2026 | 06:09

«Ανάσα» για τα προβληματικά ακίνητα στο ΜΙΔΑ – Μεταβατική περίοδος πριν από την πλήρη ενεργοποίηση των προστίμων

12.07.2026 | 05:36

Η ΕΕ ζητά από τη Meta να αλλάξει Facebook και Instagram – Στο στόχαστρο οι «εθιστικές» λειτουργίες

11.07.2026 | 23:50

Κλέλια Ανδριολάτου: Ποζάρει με μπικίνι και κάνει κατακόρυφο δίπλα στην πισίνα [pics]

11.07.2026 | 23:25

Άρης Μουγκοπέτρος: Η συγκινητική στιγμή που έπιασε ξανά το κλαρίνο μετά τον ακρωτηριασμό [vid]

11.07.2026 | 19:55

Ρένος Χαραλαμπίδης: "Δεν με ενοχλεί που επέλεξαν για Ωραία Ελένη μία Αφρικανή - Με πειράζει ο ηλικιακός ρατσισμός"

11.07.2026 | 15:41

Σίντνεϊ Σουίνι: "Τα πέταξε όλα"-Η πιο αποκαλυπτική φωτογράφιση με εσώρουχα για τη δική της σειρά [pics]

11.07.2026 | 15:29

Συγκλονίζει η Μαρία Μενούνος: «Όγκος στον εγκέφαλο,καρκίνος,διαβήτης,υπογονιμότητα – Η ζωή με σταμάτησε»

11.07.2026 | 14:44

Ελένη Φουρέιρα: «Έριξε» το Instagram ποζάροντας με μπικίνι μπροστά από βίλα [pics]

11.07.2026 | 14:19

Έφη Θώδη: «Με ήθελαν για τα λεφτά μου – Πέρασα πολύ άσχημα στα προσωπικά μου» [vid]

11.07.2026 | 12:46

"Πυρ και μανία" ο Ρόκκος: Η φάρσα της συζύγου του που τον έκανε έξαλλο [vid]

12.07.2026 | 05:08

Η Τουρκία δεν χρειάζεται τα F-35 – Δοκιμάζει ήδη το οπλοστάσιό της στη Λιβύη

12.07.2026 | 01:34

Πεσκόφ: «Αν απειληθεί η ύπαρξη της Ρωσίας, θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα»

11.07.2026 | 20:02

Το ατσάλι έγινε όπλο: Γιατί το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο τη βαριά βιομηχανία του Ιράν

11.07.2026 | 19:40

Marco Rubio και Βενεζουέλα: Η νέα αμερικανική γεωπολιτική δεν αλλάζει απλώς κυβερνήσεις – αλλάζει κράτη

11.07.2026 | 17:20

S-400 για F-35: Η Τουρκία παζαρεύει με Μόσχα και Ουάσιγκτον – Το σενάριο μεταφοράς στον Κόλπο

11.07.2026 | 15:57

Το Ιράν απειλεί με εκδίκηση: Ο νέος Ανώτατος Ηγέτης βάζει τον Τραμπ στο στόχαστρο

11.07.2026 | 10:23

Το Ιράν δεν θέλει πλέον να ανοίξει το Ορμούζ – Θέλει να το ελέγχει μόνιμα

11.07.2026 | 10:17

ΗΠΑ προς Ιράν: Τελεσίγραφο για το Ορμούζ – «Δηλώστε δημόσια ότι τα Στενά είναι ανοικτά»

F-35, Eurofighter και Rafale: Η νέα αεροπορική εξίσωση Ελλάδας–Τουρκίας και το δύσκολο στοίχημα της Αθήνας

Η Τουρκία ενισχύεται με Eurofighter, αναβαθμισμένα F-16 και το πρόγραμμα KAAN, ενώ επιδιώκει να επιστρέψει στα F-35. Η Ελλάδα διαθέτει Rafale, F-16 Viper και έχει παραγγείλει 20 F-35, όμως το πραγματικό πλεονέκτημα θα κριθεί στη δικτύωση, στα όπλα, στην εκπαίδευση και στην αμυντική βιομηχανία.

F-35, Eurofighter και Rafale: Η νέα αεροπορική εξίσωση Ελλάδας–Τουρκίας και το δύσκολο στοίχημα της Αθήνας

Μητσοτάκης στον Economist: Εκλογές την άνοιξη του 2027 – Σταθερότητα στην Ελλάδα, περισσότερη ισχύς στην Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός έκλεισε εκ νέου τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και παρουσίασε ένα ευρύτερο πολιτικό σχέδιο για άμυνα, ανταγωνιστικότητα, τεχνητή νοημοσύνη, μεταναστευτικό και ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Μητσοτάκης στον Economist: Εκλογές την άνοιξη του 2027–Σταθερότητα στην Ελλάδα, περισσότερη ισχύς στην Ευρώπη

ΣΥΡΙΖΑ σε κατάσταση διάλυσης: Δύο Κεντρικές Επιτροπές, δύο «αλήθειες» και ένας εμφύλιος χωρίς τέλος

Η Κουμουνδούρου αποκηρύσσει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο Παύλος Πολάκης δηλώνει υποψήφιος πρόεδρος και ανακοινώνει την επιστροφή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ ο Νίκος Παππάς επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές. Το κόμμα βρίσκεται πλέον σε ανοιχτή θεσμική και πολιτική κρίση.

ΣΥΡΙΖΑ σε κατάσταση διάλυσης: Δύο Κεντρικές Επιτροπές, δύο «αλήθειες» και ένας εμφύλιος χωρίς τέλος

ΣΥΡΙΖΑ: Η Κουμουνδούρου δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία – «Ήταν απλή συνεδρίαση μελών»

Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν δεσμεύει το κόμμα

ΣΥΡΙΖΑ: Η Κουμουνδούρου δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία – «Ήταν απλή συνεδρίαση μελών»

Ανδρουλάκης: Η αναβάθμιση του ΕΣΥ στην περιφέρεια είναι πολιτική προτεραιότητα

Στη Λήμνο περιόδευσε το Σάββατο 11 Ιουλίου 2026 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης

Ανδρουλάκης: Η αναβάθμιση του ΕΣΥ στην περιφέρεια είναι πολιτική προτεραιότητα

Άδωνις Γεωργιάδης κατά Ράμμου: «Το τεκμήριο αθωότητας δεν μπορεί να εφαρμόζεται α λα καρτ»

Η παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΑΔΑΕ για την υπόθεση Marfin άνοιξε έναν ευρύτερο διάλογο για τη θεσμική συνέπεια. Ο Άδωνις Γεωργιάδης θυμίζει τη Novartis και θέτει ένα σκληρό ερώτημα: πού ήταν τότε οι υπερασπιστές του κράτους δικαίου;

Άδωνις Γεωργιάδης κατά Ράμμου: «Το τεκμήριο αθωότητας δεν μπορεί να εφαρμόζεται α λα καρτ»

Κικίλιας από Κάλυμνο: «Το νησί πρέπει να έχει σταθερή ακτοπλοϊκή σύνδεση όλο τον χρόνο»

Στην ενίσχυση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Καλύμνου, τις παρεμβάσεις που έγιναν για τη στήριξη της ΑΝΕ, αλλά και στην καθιέρωση τετραετών διαγωνισμών για τις άγονες γραμμές αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, κατά την επίσκεψή του στην Κάλυμνο, όπου υποδέχθηκε στο λιμάνι τον Ελληνοαμερικανό βουλευτή, Γκας Μπιλιράκη και πολυμελή αμερικανική αποστολή.

Κικίλιας από Κάλυμνο: «Το νησί πρέπει να έχει σταθερή ακτοπλοϊκή σύνδεση όλο τον χρόνο»

Ο Πολάκης επιστρέφει στον ΣΥΡΙΖΑ – Ακυρώνεται η απόφαση για συμπόρευση με Τσίπρα

Με μια πανηγυρική ανάρτηση ο Παύλος Πολάκης ανακοίνωσε πως επιστρέφει και έκανε λόγο για λυσσώδη πόλεμο

Ο Πολάκης επιστρέφει στον ΣΥΡΙΖΑ – Ακυρώνεται η απόφαση για συμπόρευση με Τσίπρα