Οικονομία

Σαρωτικές αλλαγές με νέα μοντέλα διοίκησης για τους εργαζόμενους στις «μικρές» ΔΕΚΟ

Σαρωτικές αλλαγές με νέα μοντέλα διοίκησης για τους εργαζόμενους στις «μικρές» ΔΕΚΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Σαρωτικές αλλαγές με νέα μοντέλα διοίκησης για τους εργαζόμενους στις «μικρές» ΔΕΚΟ

Σαρωτικές αλλαγές με νέα μοντέλα διοίκησης, προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και πριμ παραγωγικότητας για τους εργαζόμενους φέρνει στις «μικρές» ΔΕΚΟ όπως τα ΕΛΤΑ

Σαρωτικές αλλαγές με νέα μοντέλα διοίκησης, προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και πριμ παραγωγικότητας για τους εργαζόμενους φέρνει στις «μικρές» ΔΕΚΟ όπως τα ΕΛΤΑ και τις αστικές συγκοινωνίες το νομοσχέδιο που παρουσιάζει σήμερα Τρίτη (18/6) ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Οι ΔΕΚΟ που εποπτεύονται από το Υπερταμείο θα λειτουργούν στα πρότυπα της ΔΕΗ. Στην ηγεσία τους θα τοποθετηθούν μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα ενώ προβλέπονται μετατάξεις υπαλλήλων και προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ για την άμεση κάλυψη των αναγκών αλλά και μπόνους παραγωγικότητας τα οποία θα είναι όμοια με αυτά των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Οι μεγάλες αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο αφορούν κυρίως τις μικρότερες ΔΕΚΟ που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του Υπερταμείου. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο Όμιλος ΟΑΣΑ των Συγκοινωνιών Αθηνών και οι θυγατρικές για τις οδικές συγκοινωνίες (ΟΣΥ) και τις σταθερές συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ), τα ΕΛΤΑ, η ΓΑΙΑΟΣΕ, η ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ, η HELLEXPO ΔΕΘ, οι Οργανισμοί Κεντρικών Αγορών Αθήνα και Θεσσαλονίκης, οι Ελληνικές Αλυκές, η Διώρυγα Κορίνθου και το ειδικό Ταμείο Φαιστός Ventures.

Για τις ΔΕΚΟ των μεταφορών σχεδιάζονται κοινές προμήθειες για μείωση του λειτουργικού κόστους ενώ εξετάζεται η είσοδος ιδιωτών σε ορισμένες υπηρεσίες. Επίσης θα γίνουν οργανωτικές αλλαγές, προκειμένου να δημιουργηθούν ξεχωριστές διευθύνσεις για τα μεγάλα και ώριμα ακίνητα και για τις επιμέρους μικρότερες παραχωρήσεις.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις αστικές συγκοινωνίες και τα ΕΛΤΑ. Για τον ΟΑΣΑ θα υπάρξει κοστολόγηση των δραστηριοτήτων ενώ θα εξεταστεί εάν κάποιες από τις υφιστάμενες περάσουν στον ιδιωτικό τομέα. Ριζικές θα είναι οι αλλαγές για τα ΕΛΤΑ όπου και εδώ εξετάζεται μια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να περάσουν σε κερδοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ πραγματοποιήθηκε με τον νόμο 4972/2022 περί Εταιρικής Διακυβέρνησης Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου, με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν μια σειρά από χρόνια ζητήματα, και δημιουργήθηκε το πλαίσιο για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Η νέα νομοθετική παρέμβαση θα αποτελέσει το επόμενο βήμα για τον ριζικό μετασχηματισμό της λειτουργίας και της διοίκησης των δημοσίων επιχειρήσεων με στόχο την αύξηση των κερδών τους αλλά και τη μεγιστοποίηση των υπηρεσιών τους για το κοινωνικό σύνολο.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης τη δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου το οποίο θα έρθει να ενισχύσει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε κλάδους αιχμής με έμφαση τις νέες τεχνολογίες και τις πράσινες επενδύσεις. Το νέο κρατικό επενδυτικό fund θα καλύψει ένα χρηματοδοτικό «κενό» που υπάρχει για τα επόμενα χρόνια στην ελληνική οικονομία, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις, sovereign fund που είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως για παράδειγμα το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο που είναι μέτοχος στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Πηγή: newsbeast.gr//Θανάσης Παπαδής

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments