Οικονομία

Masdar: Γιατί εξαγοράσαμε την Τέρνα Ενεργειακή

Masdar: Γιατί εξαγοράσαμε την Τέρνα Ενεργειακή

Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg

Το σχέδιο της Masdar για την Ελλάδα.

ρόκειται για το μεγαλύτερο deal στη χώρα μας και μία από τις κορυφαίες ενεργειακές συμφωνίες στην Ευρώπη. Ο λόγος για την εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή από την Masdar. O CEO του πολυεθνικού κολοσσού, Mohamed Jameel Al Ramahi, μιλάει στον ιστοχώρο liberal για την επόμενη μέρα και τις κινήσεις του ομίλου στον ελληνικό ενεργειακό χάρτη.

«Η εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη δέσμευσή μας για ανάπτυξη στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά μας για την ελληνική αγορά και τη θέλησή μας να προωθηθεί η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. Το deal φέρνει σημαντικά κεφάλαια στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία υποστηρίζοντας την Τέρνα Ενεργειακή στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την Εθνική Στρατηγική για το Περιβάλλον και του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κλιματική ουδετερότητα έως το 2025.

Η Τέρνα Ενεργειακή αποτελεί μια κορυφαία επιλογή στην ευρωπαϊκή επέκτασή μας και θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου μας στην Ευρώπη» δηλώνει ο CEO της Masdar.

Σχετικά με το αν σχεδιάζονται νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, ο Mohamed Jameel Al Ramahi, επισημαίνει πως «οι μακροπρόθεσμοι στόχοι μας για την ελληνική αγορά περιλαμβάνουν συνεχείς επενδύσεις σε projects ΑΠΕ και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο ηγέτης των ΑΠΕ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνήψαν ιστορική συμφωνία 3,2 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή. Αρχικά η Masdar θα αποκτήσει το 67% των υφιστάμενων μετοχών της εταιρείας. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Masdar θα κάνει δημόσια πρόταση για το 100% της ΤΕΝΕΡΓ.

Η συναλλαγή και η επακόλουθη προσφορά αντιστοιχούν σε συνολική αποτίμηση της Τέρνα Ενεργειακή στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ και επιχειρηματική αξία 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας την, τη μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες στην ευρωπαϊκή αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Masdar (Abu Dhabi Future Energy Company) είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως. Ως παγκόσμιος πρωτοπόρος στην καθαρή ενέργεια, η Masdar προωθεί την ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών ηλιακής, αιολικής, και γεωθερμικής ενέργειας, αποθήκευσης με μπαταρίες και πράσινου υδρογόνου για την επιτάχυνση της μετάβασης στην ενέργεια και την επίτευξη των παγκόσμιων φιλοδοξιών μας για μηδενικές εκπομπές.

Ιδρύθηκε το 2006 και έχει αναπτύξει και επενδύσει σε έργα σε περισσότερες από 40 χώρες με συνολική εγκατεστημένη ισχύ άνω των 20GW, παρέχοντας προσιτή πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο και βοηθώντας στην προώθηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος. Η Masdar ανήκει από κοινού στις TAQA, ADNOC και Mubadala και στοχεύει σε εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμης ενέργειας 100 GW έως το 2030, ενώ παράλληλα στοχεύει να γίνει κορυφαίος παραγωγός πράσινου υδρογόνου έως το ίδιο έτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments