Πολιτική

Καραγκούνης: Στόχος να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία [vid]

Καραγκούνης: Στόχος να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας από την απερχόμενη υπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου στη νέα υπουργό Νίκη Κεραμέως, Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Στόχος είναι να πάμε πιο κάτω από το 10% αναφορικά με το ποσοστό ανεργίας (…) κορωνίδα για το υπουργείο Εργασίας πάντα είναι, να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και προφανώς την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων», τόνισε –μεταξύ άλλων– ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

«Στόχος είναι να πάμε πιο κάτω από το 10% αναφορικά με το ποσοστό ανεργίας (…) κορωνίδα για το υπουργείο Εργασίας πάντα είναι, να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και προφανώς την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων», τόνισε –μεταξύ άλλων– ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κώστας Καραγκούνης, μιλώντας στην ΕΡΤ για τις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας στις οποίες συγκαταλέγονται η αύξηση του μέσου και του κατώτατου μισθού όπως και η στήριξη των συνταξιούχων.

«Η γενική κυβερνητική στόχευση έχει να κάνει, μέχρι το τέλος της τετραετίας, στην αύξηση του μέσου και του κατώτατου μισθού. Για μας είναι πολύ μεγάλο στοίχημα μέχρι το τέλος της τετραετίας», ειπε ο Κ. Καραγκούνης κάνοντας επίσης λόγο για τη μεγάλη περαιτέρω μείωση αποκλιμάκωση της ανεργίας. Είμαστε κοντά στο 10%. Ο στόχος είναι να πάμε -με τα στοιχεία του Μαΐου- πιο κάτω από ποσοστό αυτό. Στόχευση είναι επίσης οι συντάξεις και έπεται».

Όπως ο υφυπουργός Εργασίας συμπλήρωσε: «Ο πρωθυπουργός έκανε μια σχετική ανακοίνωση. Μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει μια περαιτέρω στήριξη, μεγαλύτερη ενίσχυση ειδικά των χαμηλοσυνταξιούχων, που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά περιμένουμε. Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους συνταξιούχους.

Και βεβαίως κορωνίδα για το υπουργείο Εργασίας πάντα είναι, να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και προφανώς την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, διότι χωρίς επιχειρήσεις δεν θα έχουμε εργαζόμενους (…) και βεβαίως να λειτουργεί σωστά η αγορά και η οικονομία».

Ανέφερε, ακόμη: «Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι το Υπουργείο της Καθημερινότητας. Και αν και μιλάμε για το μήνυμα των εκλογών, όπως τουλάχιστον το αξιολόγησε κυρίως ο πρωθυπουργός, αλλά συνολικά η κυβέρνηση, είναι να στρέψουμε τα βλέμματά μας ακόμα περισσότερο, πολύ πιο έντονα στην καθημερινότητα που έχει πάρα πολλές εκφάνσεις. Το υπουργείο Εργασίας προφανώς έχει συνεχή καθημερινότητα σε όλα τα ζητήματα και στους ασφαλισμένους και στους εργαζόμενους, σε επιχειρήσεις σε όλη την αγορά».

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

«Υπήρχαν πολλοί λόγοι κατ αρχήν, για τους οποίους υπέστημεν μια αξιοσημείωτη, όπως εγώ συνηθίζω να λέω, πτώση των ποσοστών. Και αυτό έχει να κάνει πρώτα απ’ όλα με τη διάρθρωση της οικονομίας. Δηλαδή η ακρίβεια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Μας πίεσε πολιτικά, όπως βεβαίως και η φορολόγηση. Αναφέρομαι στους ελεύθερους επαγγελματίες που σύντομα θα έχουμε και ανακοινώσεις για σημειακές βελτιώσεις στο εισόδημα τους και αυτό θα είναι πάρα πολύ θετικό (…)», σημείωσε ο Κ. Καραγκούνης για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

«Έχω συνηθίσει να λέω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μια μεγάλη παράταξη. Εγώ θα έλεγα είναι το λαϊκό κόμμα της πατρίδας μας. Είναι η παράταξη που έχει πάρει τις πιο μεγάλες, τις πιο στρατηγικές αποφάσεις και έχουμε δικαιωθεί σχεδόν σε όλα. Είμαστε το κόμμα που εκφράζει τα συμφέροντα των πολλών. Εμείς θέλουμε να κάνουμε αλλαγές, να κάνουμε το κράτος πολύ πιο αποτελεσματικό, πολύ πιο ευέλικτο. Έχουμε υποστεί και τη μεγαλύτερη κριτική», συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε, «θέλουμε η οικονομία μας να λειτουργεί απρόσκοπτα (…) Εμείς θέλουμε να υπάρχει ασφάλεια στις γειτονιές. Επενδύουμε πολλά στο ζήτημα της ασφάλειας. Το να ελέγχουμε τα σύνορα στο μεταναστευτικό, κάποιοι να ενισχύουμε τις ένοπλες δυνάμεις, κάποιοι θεωρούν ότι αυτές οι πολιτικές ή αυτές οι ιδέες ανήκουν στη Δεξιά ή πολύ χειρότερα, στην ακροδεξιά.

Είναι τελείως διαφορετικό να συζητάμε για ακροδεξιές ή φασιστικές απόψεις και άλλο για πολιτικές τις οποίες εγώ, θεωρώ αυτονόητες. Είτε είσαι κεντρώος είτε είσαι δεξιός, είτε αριστερός, νομίζω ότι αυτές είναι έννοιες οι οποίες είναι αυτονόητες.

Και ακριβώς επειδή στο δημόσιο διάλογο και τα τελευταία χρόνια εγώ πιστεύω με ευθύνη περισσότερο των κεντροαριστερών κομμάτων, έχουν ποινικοποιηθεί τέτοιες έννοιες. Γι’ αυτό βλέπετε παντού στην Ευρώπη να ανεβαίνει η δεξιά ή να ανεβαίνει η ακροδεξιά.

Ακόμα χειρότερα, αναφέρομαι στα φασιστικά, στα ακραία κόμματα. Αλλά πατάνε πάνω σε τέτοιες, θα έλεγα ιδεολογικές -ας το πούμε- προκλήσεις ή αντεγκλήσεις και κερδίζουν έδαφος.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και σκανδιναβικές χώρες, όπου είναι σοσιαλιστικά κράτη, υπάρχει έντονο το κοινωνικό κράτος με πολύ ακμάζουσες οικονομίες και με πολύ μεγάλη ένταση στο κοινωνικό κράτος. Παρόλα αυτά εκεί δεξιά κόμματα, ακροδεξιά κόμματα καταλαμβάνουν μεγαλύτερο χώρο στο πολιτικό».

Η ακρίβεια

Αναφορικά με τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την ακρίβεια, ο Κ. Καραγκούνης υπογράμμισε ότι «είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για μας και βλέπετε ότι δεν είναι μια εύκολη κατάσταση. Εγώ έβλεπα τα στοιχεία. Έχουν αναδειχθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά το πόσο αποτελεσματικές είναι οι πολιτικές τους για το θέμα της ακρίβειας.

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το πώς έχει αντιμετωπίσει φερειπείν η Ισπανία το θέμα της ακρίβειας και τη μείωση του ΦΠΑ σε αρκετά προϊόντα. Αλλά βλέποντας τα στοιχεία τελικά, όπως τα καταδεικνύει και η Eurostat, φαίνεται ότι, η Ισπανία, παρότι όντως έκανε κάποιες μεγάλες μειώσεις στο ΦΠΑ, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 62,8%».

Όσο για τον «πληθωρισμό των τροφίμων, ενώ εμείς έχουμε φθάσει να είμαστε τώρα στο 2.5% στον πληθωρισμό των τροφίμων, η Ισπανία δεν έχει καταφέρει να έχει τέτοια μείωση. Με λίγα λόγια χάνεται δυστυχώς στην αλυσίδα των μεσαζόντων (…) Στην ουσία λοιπόν, αυτή η μείωση που έκαναν στο ΦΠΑ στην Ισπανία -αποδεδειγμένα πια με στοιχεία της Eurostat- φαίνεται ότι δεν είχε κανένα αποτέλεσμα (…) Εδώ μιλάμε για ρεαλιστικές πολιτικές και κυρίως μιλάμε για αποτελεσματικές πολιτικές. Γιατί φάνηκε στην Ισπανία ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικές πολιτικές.

Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή στην ισορροπία και στο μείγμα φορολογικής πολιτικής που κάνουμε, διότι χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί στο να μπορέσουμε να δούμε δημοσιονομικά, να μην στείλουμε και το λάθος μήνυμα στην οικονομία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments