Πολιτική

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής στον Σταύρο Ξαρχάκο

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής στον Σταύρο Ξαρχάκο

Πηγή Φωτογραφίας: [370696] ΑΠΟΝΟΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠτΔ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΞΑΡΧΑΚΟ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής στον Σταύρο Ξαρχάκο

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου απένειμε το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής στον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά την προσφώνησή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι το έργο του Σταύρου Ξαρχάκου σφράγισε την ελληνική μουσική αντλώντας από το ανεξάντλητο κοίτασμα της παράδοσής μας, από το λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι, τους ύμνους της εκκλησίας, τις οπερέτες και τις καντάδες, αλλά και από τη δυτική συμφωνική μουσική και την όπερα.

Ειδικότερα, σημείωσε, ότι οι σπουδές του, κοντά στη Νάντια Μπουλανζέ στο Παρίσι και αργότερα στη σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης, η γόνιμη συνεργασία του με τον Λέοναρντ Μπερνστάιν, τον προίκισαν με γνώση και έμπνευση, τις οποίες μετάγγισε σε κάθε τομέα της δραστηριότητάς του.

Επίσης, η κυρία Σακελλαροπούλου έκανε λόγο για έναν ακάματο και ανήσυχο δημιουργό, που ανοίχτηκε σε όλα τα είδη και τα υπηρέτησε υπό όλες τις ιδιότητες- ως συνθέτης, μαέστρος, καθοδηγητής μικρών ή μεγάλων μουσικών σχημάτων, υποστηρικτής των νέων δυνάμεων του ελληνικού τραγουδιού, πάντα παρών, σε μια δυναμική και ουσιαστική σχέση βαθιάς επικοινωνίας με το κοινό.

«Τα τραγούδια σας βρίσκονται στα χείλη κάθε Έλληνα, προσφέρατε από δημόσιες θέσεις»

«Τα τραγούδια σας βρίσκονται στα χείλη κάθε Έλληνα. Για να αναφέρω μόνο δύο έργα-σταθμούς στη μακρά σταδιοδρομία σας, συνεγείρατε το δημοκρατικό αίσθημα του λαού μας με τη μουσική σας για το “Μεγάλο μας τσίρκο”, τη θρυλική παράσταση των Καρέζη-Καζάκου σε κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη μεσούσης της δικτατορίας, με τραγούδια που έγιναν σύμβολο του αγώνα κατά της χούντας, και επανεπεξεργαστήκατε μουσικά το ρεμπέτικο τραγούδι αποδίδοντας εκπληκτικά το ήθος του στη μουσική σας για την ταινία “Ρεμπέτικο” του Κώστα Φέρρη. Ταυτόχρονα όμως, ως ενεργός πολίτης, προσφέρατε από δημόσιες θέσεις, διατηρώντας πάντοτε την ανεξαρτησία της σκέψης σας και την αυτονομία των επιλογών σας». υπογράμμισε η Πρόεδρος απευθυνόμενη στον Σταύρο Ξαρχάκο και επισήμανε καταλήγοντας:

«Με το παράσημο αυτό, η Πολιτεία τιμά μια προσωπικότητα που σφράγισε με την παρουσία της πολλές δεκαετίες ελληνικής μουσικής, αφήνοντας ανεξίτηλο ίχνος στον χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments