People

H Le Monde σε υπεράσπιση του Τομά Ζολί: Άλλο διονυσιακό συμπόσιο και άλλο ο Μυστικός Δείπνος

Όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα το σκετς με το συμπόσιο του Διονύσου όπου ο πρωταγωνιστής – ο τραγουδιστής Φιλίπ Κατερίν, εμφανίστηκε σχεδόν γυμνός με μπλε βαμμένο το σώμα του - «κατηγορήθηκε για ασέβεια και χυδαιότητες στο όνομα διαφόρων θρησκειών και η Γαλλική Καθολική Εκκλησία έκανε λόγο για “σκηνές χλευασμού και χλευασμού κατά του Χριστιανισμού”.

Μετά την ένταξή του σε παιδική θεατρική ομάδα στα περίχωρα της Ρουέν σπούδασε Θέατρο στην Καέν, κι αργότερα στη θεατρική σχολή του Εθνικού Θεάτρου της Βρετάνης στη Ρεν υπό τις οδηγίες του Γάλλου ηθοποιού και σκηνοθέτη θεάτρου Stanislas Nordey. Ο τότε διευθυντής της σχολής αυτής, Φρανσουά Λε Πιλουέρ, έπλεξε το εγκώμιο του Ζολί ως ευφυούς και ικανότατου ερμηνευτή και τον συνέκρινε με τον Πίτερ Παν για την μεταδοτική αγάπη του για το θέατρο.

Το 2006 ο Ζολί ίδρυσε τον δικό του θίασο La Piccola Familia. Αν και αρχικά τον προσέλκυσε η υποκριτική, ανακάλυψε ότι το πάθος του για τη σκηνοθεσία ήταν μεγαλύτερο με το έργο του να σηματοδείται από μια προθυμία αμφισβήτησης των συμβατικοτήτων και μείξης παραδοσιακών και μοντέρνων στοιχείων. Οι παραγωγές του Ζολί συχνά παρουσιάζουν ένα μείγμα κλασικών και σύγχρονων έργων, υπογραμμίζοντας την ευελιξία του και το ρηξικέλευθο όραμά του.

Μεταξύ των σημαντικών παραγωγών του Ζολί ξεχωρίζουν το «Arlequi poli par’ l’ amour» του Πιερ ντε Μαριβό, αλλά και η μαραθώνια, 18ωρη παρουσίαση το 2015 του «Ερρίκου Η΄» του Σαίξπηρ στο φεστιβάλ της Αβινιόν, όπου ο Ζολί έδειξε την ικανότητά του να συνδυάζει την κωμωδία με την τραγωδία και με βαθιά φιλοσοφικά θέματα, εδραιώνοντάς τη θέση του στον κόσμο του θεάτρου.