Πώς το Ιράν διαμορφώνει την εκδίκησή του στο Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια
Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: A staff member removes the Iranian flag from the stage after a group picture with foreign ministers and representatives of the U.S., Iran, China, Russia, Britain, Germany, France and the European Union during the Iran nuclear talks at the Vienna International Center in Vienna, Austria July 14, 2015. REUTERS/Carlos Barria/File Photo
Σχεδόν μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία στην Τεχεράνη του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, οι ιρανικές αρχές ζυγίζουν τις επιλογές τους ως προς το πώς θα απαντήσουν στο Ισραήλ.
Από τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και τον νεοεκλεγέντα μετριοπαθή πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν μέχρι τους σκληροπυρηνικούς στρατιωτικούς διοικητές, η ρητορική επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην υπόσχεση ότι η δολοφονία δεν θα μείνει αναπάντητη και η εκδίκηση θα είναι σκληρή και θα κάνει το Ισραήλ να μετανιώσει για την πράξη του.
Σε μια παρόμοια αναμέτρηση τον Απρίλιο, το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) εκτόξευσε πάνω από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βλήματα προς το Ισραήλ σε αντίποινα για την κατηγορούμενη από το Ισραήλ δολοφονία επτά αξιωματικών του μέσα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό. Τα περισσότερα από αυτά τα βλήματα αναχαιτίστηκαν πριν φθάσουν στον στόχο τους.
Καθώς ένα παρόμοιο σενάριο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, αυξάνεται η πίεση ώστε η εκδίκηση να θέσει νέα όρια, καθώς οι σκληροπυρηνικοί υποστηρίζουν ότι η προηγούμενη επίθεση απέτυχε να παράγει επαρκή αποτροπή έναντι του Ισραήλ.
Η υπερσυντηρητική εφημερίδα Kayhan ζήτησε ένα “υβριδικό χτύπημα που θα αιφνιδιάσει το Ισραήλ” και “θα προκαλέσει οδυνηρές, μαζικές ανθρώπινες απώλειες”. Ένα βασικό σχέδιο που παρουσιάστηκε ανοιχτά από τους Ιρανούς διοικητές και τους υποστηρικτές τους στο εσωτερικό ήταν μια πολυμέτωπη μάχη στην οποία εμπλέκονται οι περιφερειακοί εντολοδόχοι του Ιράν, κυρίως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο και οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη. Το επιχείρημα που στηρίζει τέτοιες θεωρίες είναι ότι η ταυτόχρονη δράση και η πίεση που προέρχεται από την κοινή επιχείρηση θα υπερφορτώσει και τελικά θα παραλύσει το εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ.
Η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εκτιμά ότι επίθεση επίκειται και ότι το Ιράν μετακινεί και προετοιμάζει ενεργά εκτοξευτές πυραύλων τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, η ακριβής κλίμακα και το χρονοδιάγραμμα παραμένουν σε εικασίες.
Ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών Αλί Μπαγκερί Κανί δήλωσε στους ξένους πρεσβευτές στην Τεχεράνη τη Δευτέρα ότι η απάντηση του Ιράν θα είναι “ισχυρή και οριστική”. Εν τω μεταξύ, οι ομόλογοι του υπουργού πιέζουν σε μια καταιγιστική διπλωματία για να αποτρέψουν την Τεχεράνη από μια κλιμακούμενη απάντηση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι βρέθηκε την Κυριακή στην ιρανική πρωτεύουσα σε μια σπάνια επίσκεψη για την ίδια αποστολή.
Και ίσως το πιο σημαντικό, ο Σεργκέι Σοϊγκού, ο αξιωματούχος ασφαλείας της Ρωσίας και ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, συναντήθηκε με Ιρανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Πεζεσκιάν, καθώς και με κορυφαίους στρατιωτικούς στρατηγούς, καθώς η περιοχή παρέμενε σε αναμμένα κάρβουνα εν αναμονή της ιρανικής επίθεσης. Ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν επικεντρώθηκαν ευρέως σε γενικότητες όπως η “διμερής συνεργασία” και η δέσμευση Ιράν-Ρωσίας για την “περιφερειακή και διεθνή ειρήνη”, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ρώσος αξιωματούχος μετέφερε ένα μήνυμα του Πούτιν που προέτρεπε την Τεχεράνη να δώσει μια περιορισμένη και συγκρατημένη απάντηση.
Έχουν επίσης διατυπωθεί εικασίες ότι το Ιράν μπορεί να καθυστερήσει την επίθεση τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, όταν θα πραγματοποιηθεί η αιτούμενη έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Ενώ οι συμμετέχοντες στη συνάντηση αναμένεται να ζητήσουν αποκλιμάκωση και να προσπαθήσουν να κατευνάσουν την οργή του Ιράν, η Τεχεράνη ελπίζει ότι ο τόπος διεξαγωγής θα της επιτρέψει να εκμεταλλευτεί τη δολοφονία του Χανίγια ως μοναδική ευκαιρία για αντι-ισραηλινή πολιτική επιρροή και περιφερειακή αλληλεγγύη.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν έχει καταφέρει σε προηγούμενες περιπτώσεις να κατευνάσει τους σκληροπυρηνικούς πιστούς του με μια αρκετά άγρια, αντι-ισραηλινή ρητορική, κρατώντας παράλληλα την Τεχεράνη μακριά από έναν ολοκληρωμένο πόλεμο με τον ορκισμένο εχθρό. Περπατώντας στο ίδιο σχοινί, ο Χαμενεΐ αναμένεται στο νέο επεισόδιο να διατάξει μια απάντηση ίσως πέρα από την επίθεση του Απριλίου, η οποία όμως δεν θα πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση, που μπορεί να παρασύρει τον αμερικανικό στρατό και να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ο νέος πρόεδρος Πεζεσκάν – ο οποίος έχτισε την πολιτική του άνοδο σε μια πλατφόρμα αποκλιμάκωσης με τον έξω κόσμο – μπορεί να έχει μικρή επιρροή στα σχέδια του IRGC για την επιχείρηση εκδίκησης. Ωστόσο, θα πιέσει παρασκηνιακά για να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις, καθώς δεν θα ευνοήσει την εμβάθυνση της κρίσης στην αρχή της θητείας του.
Αυτή ήταν η γραμμή που προώθησε το ρεαλιστικό μετριοπαθές στρατόπεδο στις επιπτώσεις του θανάτου του Χανίγια. Η εμπλοκή σε πόλεμο θα ήταν σαν να πέφτει σε παγίδα που έστησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστηρίζουν. “Πρόκειται για μια μπανανόφλουδα που πέταξε ο Νετανιάχου. Μην την πατήσετε γιατί μπορεί να γλιστρήσετε και να καταρρεύσετε”, έγραψε ένας μετριοπαθής πολιτικός αναλυτής στο X.
Στις εκστρατείες τους στα μέσα ενημέρωσης, οι αξιωματούχοι και οι ακτιβιστές υπέρ της εμπλοκής επιδιώκουν μια σε μεγάλο βαθμό συμβολική απάντηση, εν μέσω φόβων ότι μια λανθασμένη επίθεση θα είναι “καταστροφική”, δεδομένου του απρόβλεπτου της ισραηλινής απάντησης σε έναν φαύλο κύκλο αντεπιθέσεων.
Αντίθετα, ορισμένοι από τους σκληροπυρηνικούς ομοϊδεάτες τους επιμένουν ότι ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας είναι αναπόφευκτος και ότι έχει έρθει η ώρα να εκπληρωθεί η παλιά φιλοδοξία της Ισλαμικής Δημοκρατίας να εξοντώσει το Ισραήλ και να αφαιρεθεί μια για πάντα αυτός ο “καρκινικός όγκος”.
“Οι πόλεμοι δεν υπήρξαν ποτέ ευλογία στην ανθρώπινη ιστορία- έχουν προκαλέσει μόνο καθαρό κακό”, δήλωσε ο Μοχάμαντ Φαζελί, κοινωνιολόγος υπέρ της μεταρρύθμισης και σύμβουλος εκστρατείας του Πεζεσκιάν, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Didar. Περιγράφοντας λεπτομερώς τις δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις που θα άφηνε ένας πόλεμος με το Ισραήλ στις υποδομές και την ήδη προβληματική οικονομία του Ιράν, προειδοποίησε για “αιώνια” καταστροφή. “Μια φορά στην ιστορία μας, οι Μογγόλοι εξαπέλυσαν μια εισβολή σε αυτή τη χώρα (1219-1221), από την οποία εξακολουθούμε να υποφέρουμε, αιώνες μετά”, δήλωσε ο Φαζελί.
Πηγή: Al Monitor
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας