Τον δικό του «Τειρεσία» στήνει το Δημόσιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων
Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com
Το Δημόσιο εισάγει ένα νέο σύστημα για τη διαχείριση των οφειλετών προς το ίδιο, καθώς αναμένεται να δημιουργήσει έναν μηχανισμό που λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο με τον γνωστό «Τειρεσία» του ιδιωτικού τομέα.
Με το δημόσιο χρέος προς την ΑΑΔΕ να ξεπερνά τα 107 δισ. ευρώ και τα ασφαλιστικά χρέη προς τον ΕΦΚΑ να φτάνουν τα 48 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», προχωρά η υλοποίηση της νέας πλατφόρμας από την Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης. Η πλατφόρμα αυτή θα συλλέγει και θα αξιολογεί τα δεδομένα των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο φυσικών όσο και νομικών προσώπων προς το Δημόσιο, προκειμένου να παρακολουθείται η οικονομική τους συμπεριφορά και να βαθμολογείται η πιστοληπτική τους ικανότητα.
Η βαθμολογία αυτή θα προκύπτει μέσω ενός αυτοματοποιημένου συστήματος, που επεξεργάζεται δεδομένα από δημόσιους φορείς, χρησιμοποιώντας αλγορίθμους. Το νέο αυτό πληροφοριακό σύστημα θα διαλειτουργεί με άλλες βάσεις δεδομένων, τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές, όπως η Τειρεσίας ΑΕ, με στόχο τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πιστοληπτικής αξιολόγησης για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Με αυτόν τον τρόπο, το Δημόσιο και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχουν πρόσβαση σε μια ενιαία και ολοκληρωμένη εικόνα των χρεών των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η βαθμολογία των οφειλετών θα αναπροσαρμόζεται δυναμικά, λαμβάνοντας υπόψη και τις οφειλές προς ιδιωτικές εταιρείες και τράπεζες. Αυτές οι πληροφορίες θα είναι προσβάσιμες σε αρμόδιες αρχές και τράπεζες, που θα τις χρησιμοποιούν για τη χορήγηση δανείων ή τη ρύθμιση οφειλών, διευκολύνοντας τη διαδικασία με βάση τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη.
Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις με υψηλή πιστοληπτική βαθμολογία θα απολαμβάνουν καλύτερες προοπτικές για ρυθμίσεις οφειλών, δανεισμό και ενδεχομένως συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, καθώς θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν νέο, ψηφιακό «Τειρεσία», που παρακολουθεί το χρέος των πολιτών και των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τους ΟΤΑ, τις ΔΕΚΟ και τις ιδιωτικές εταιρείες, προσφέροντας στους πιστωτές πλήρη εικόνα του συνολικού χρέους και τη δυνατότητα να προσαρμόζουν ανάλογα τις πολιτικές τους.
Επιπλέον, κάθε πολίτης, επιχείρηση ή οργανισμός του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα θα μπορεί, μέσω αιτήσεως, να λαμβάνει δωρεάν την πιστοληπτική του βαθμολογία από την πλατφόρμα, η οποία θα αποτελεί τη βάση για νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες. Η επεξεργασία των δεδομένων θα γίνεται αποκλειστικά από την Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, ενώ η πρόσβαση στα δεδομένα αυτά από τρίτους θα είναι αυστηρά περιορισμένη. Η εφαρμογή αυτού του συστήματος θα παρέχει στην Ελλάδα έναν αξιόπιστο μηχανισμό πιστοληπτικής αξιολόγησης, παρόμοιο με αυτούς που ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Ποιος είναι ο σκοπός της πλατφόρμας
Το πληροφοριακό σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης στοχεύει:
στη συλλογή, αποθήκευση και ανάλυση δεδομένων που αφορούν την πιστοληπτική συμπεριφορά φυσικών και νομικών προσώπων και στην παραγωγή και παροχή αξιόπιστης πιστοληπτικής βαθμολογίας για τα εν λόγω πρόσωπα,
στην υποστήριξη δημόσιων και ιδιωτικών φορέων με αξιόπιστες πληροφορίες, συμβάλλοντας στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και στην πρόληψη της υπερχρέωσης.
Ποια τα οφέλη
Το έργο αυτό, το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται να λειτουργήσει έως το τέλος του 2025, αναμένεται να επιφέρει:
μείωση της ασυμμετρίας στην πληροφόρηση μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών φορέων σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα φυσικών και νομικών προσώπων,
αποτροπή της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων οφειλών και πρόληψη της υπερχρέωσης,
δημιουργία ενός αξιόπιστου πλαισίου αποτροπής για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και περιορισμός του ηθικού κινδύνου,
προώθηση μιας κουλτούρας υπεύθυνης οικονομικής διαχείρισης που θα συμβάλλει στην αποφυγή της υπερχρέωσης
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας