Policy Briefs

Το δύσκολο καλοκαίρι του Κιρ Στάρμερ

Το δύσκολο καλοκαίρι του Κιρ Στάρμερ

Πηγή Φωτογραφίας: The Art Newspaper

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κληρονόμησε υπηρεσίες και δομές στα όριά τους.

Από όλες τις προκλήσεις που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας κατά τον πρώτο μήνα της θητείας του, η διαχείριση ταραχών θα έπρεπε να είναι μια κρίση για την οποία διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα. Αυτό συμβαίνει διότι, την τελευταία φορά που η δημόσια τάξη στη Γηραιά Αλβιώνα διαταράχθηκε σοβαρά λόγω μαζικών αναταραχών, ο Κιρ Στάρμερ υπηρετούσε ως γενικός εισαγγελέας για την Αγγλία και την Ουαλία.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δημόσιες υπηρεσίες της Βρετανίας βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, οι φυλακές είναι υπερπλήρεις και ο γενικός πληθυσμός είναι απογοητευμένος και οργισμένος, ο νέος Εργατικός πρωθυπουργός καλείται, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, να διαχειριστεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

«Ο Στάρμερ γνωρίζει το ποινικό σύστημα σε βάθος και οι φυλακές ήταν ήδη στο επίκεντρο της προσοχής του πριν από την εντυπωσιακή του νίκη στις εκλογές του Ιουλίου, καθώς απαιτούσαν άμεση παρέμβαση», αναφέρει σε ανάλυσή της η Εστερ Γουέμπερ.

Αυτή τη στιγμή, με τις αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις και τις βίαιες ταραχές να συνεχίζονται, ο Κιρ Στάρμερ απολαμβάνει τη στήριξη της υπουργού Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ, ενώ πρόσφατα έχει διορίσει αναγνωρίσιμα πρόσωπα στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Παρ’ όλα αυτά, η αναταραχή και η αταξία που επικρατούν «τονίζουν τη σοβαρότητα των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει, τόσο σε ό,τι αφορά την άμεση επίλυση πρακτικών ζητημάτων όσο και στην ανάγκη να διατυπώσει ένα κατάλληλο μήνυμα, ώστε να ανταποκριθεί στο αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα», αναφέρει η δημοσιογράφος του Politico.

Ένα ανώτερο στέλεχος του Εργατικού Κόμματος, σε συνομιλία με την Εστερ Γουέμπερ, τόνισε ότι, αν και η τρέχουσα κρίση φαίνεται να είναι «κομμένη και ραμμένη» για τον Κιρ Στάρμερ, «όταν οι φωτιές σβήσουν, θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα τη φτώχεια, την ανισότητα, την αποξένωση, τη διαίρεση και τους ανθρώπους που νιώθουν ότι οι φωνές τους δεν ακούγονται».

Ο Στάρμερ ήταν πλήρως ενήμερος ότι, αν εκλεγόταν πρωθυπουργός, θα κληρονομούσε υποδομές και υπηρεσίες που βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους, αν όχι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Αυτό ήταν ιδιαίτερα προφανές στην περίπτωση των φυλακών, καθώς πολλές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ένωσης διευθυντών σωφρονιστικών καταστημάτων της Βρετανίας, είχαν προειδοποιήσει για τον υπερπληθυσμό στις φυλακές. Η Εστερ Γουέμπερ αναφέρει ότι το ζήτημα των φυλακών βρισκόταν ψηλά στη λίστα με τις «πιθανές τρομακτικές καταστάσεις» που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ωστόσο, πέρα από την ανάγκη να διαχειριστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά την τρέχουσα κρίση, η νέα κυβέρνηση των Εργατικών αντιμετωπίζει μια πιο βαθιά πρόκληση. Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του Politico στη Βρετανία, δημοσκόπηση που διεξήχθη από το YouGov μετά τις μαζικές και βίαιες ταραχές αποκάλυψε ότι το 85% των Βρετανών τις καταδίκασε, ενώ ταυτόχρονα το κοινό πιστεύει ότι υπάρχουν πιο θεμελιώδη πολιτικά αίτια. Συγκεκριμένα, τα δύο τρίτα των πολιτών θεωρούν ότι η μεταναστευτική πολιτική των τελευταίων ετών έχει συμβάλει σημαντικά στην επιδείνωση της κατάστασης.

Σχετικά με αυτό, ο Κόνλεθ Μπερνς, αναπληρωτής διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων More in Common, τόνισε ότι αν και οι πολίτες μπορεί να βλέπουν τη μεταναστευτική πολιτική ως μέρος του προβλήματος, δεν πιστεύουν ότι αυτή δικαιολογεί τη βία. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει, κατά κάποιον τρόπο, μια «γενικότερη απογοήτευση», όπως σημειώνει ο Μπερνς, η οποία σχετίζεται σίγουρα με το Μεταναστευτικό, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό. Πολλοί Βρετανοί είναι επίσης εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με την κατάσταση στα νοσοκομεία του NHS, λόγω της έλλειψης γιατρών, καθώς και με το υψηλό κόστος ζωής.

Ο Κιρ Στάρμερ επικρίνεται εδώ και καιρό, πριν από τις εκλογές, ότι είναι χλιαρός και αποξενωμένος από τους απλούς ανθρώπους. «Μπορεί να γνωρίζει καλά την επικίνδυνη στιγμή που πήρε τα ηνία, αλλά το πώς θα αντιδράσει (στην τρέχουσα κρίση) είναι κρίσιμο», γράφει η Εστερ Γουέμπερ. Οσον αφορά το μετά και τη διακυβέρνηση της Βρετανίας κατά την επόμενη τετραετία, ο Κιρ Στάρμερ «πρέπει να βγει από τη ζώνη ασφαλείας και να εστιάσει στο όραμα. Πρέπει να προσφέρει ένα αντίδοτο στην αποξένωση και πρέπει να προσφέρει ελπίδα», σημείωσε από την πλευρά του ανώτερο στέλεχος των Εργατικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments