Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής η Αθήνα
Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΕΘΑ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗ ΦΡΕΓΑΤΑ "ΥΔΡΑ" ΠΟΥ ΠΕΡΙΠΟΛΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΑΝΤΕΝ (SOCIAL MEDIA ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ/EUROKINISSI)
Η Αθήνα βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής για να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη ανάφλεξη που θα μπορούσε να επηρεάσει τον Λίβανο. Σε συνεργασία με τη Λευκωσία, οι ελληνικές αρχές προγραμματίζουν την απομάκρυνση, αρχικά, των πολιτών της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και, αν χρειαστεί, πολιτών τρίτων χωρών, κυρίως από την Ε.Ε. Υπάρχει επίσης ευρύτερος συντονισμός μεταξύ Αθηνών, Λευκωσίας και των συμμάχων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας του νησιού, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση (περίπου 180 χιλιόμετρα) από το πιθανό πεδίο επιχειρήσεων του Λιβάνου, ώστε να προστατευθεί από «εκτός ελέγχου» πυραύλους. Η ανησυχία δεν προέρχεται μόνο από τις απειλές της Χεζμπολάχ, αλλά και από τον εντεινόμενο ηλεκτρονικό πόλεμο στην περιοχή των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων Ισραήλ – Λιβάνου, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει την παρεκτροπή πυραύλων που θα κατέληγαν σε κοντινές περιοχές, με την Κύπρο να είναι σε απόσταση βολής.
Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιουνίου 2019, ένας αντιαεροπορικός πύραυλος S-200 της συριακής αεράμυνας είχε εκτραπεί και εξερράγη στους πρόποδες της οροσειράς του Κατεχόμενου Πενταδάκτυλου στη βόρεια Κύπρο. Παρά το γεγονός ότι το περιστατικό ήταν μεμονωμένο, η γεωγραφική εγγύτητα της Κύπρου στο τότε ενεργό συριακό μέτωπο καθιστά πιθανή την επανάληψη παρόμοιων επικίνδυνων περιστατικών με πυραύλους μέσου ή μεγάλου βεληνεκούς.
Τις τελευταίες ημέρες, οι παρεμβολές (jamming) στην ευρύτερη περιοχή έχουν αυξηθεί, με όλες τις συμμαχικές δυνάμεις που είναι παρούσες να τις καταγράφουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να αντιμετωπίσει άμεσα μια τέτοια απειλή. Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινοί αναμένουν επιθέσεις από το Ιράν μέσα στις επόμενες ώρες και ημέρες, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των παρεμβολών. Σε περίπτωση που υπάρξει μια παρατεταμένη περίοδος υψηλής έντασης, οι μονάδες επιφανείας του αμερικανικού ναυτικού, οι οποίες βρίσκονται αυτές τις ημέρες κοντά στις ακτές του Λεβάντε, θα προσφέρουν τη συνήθη υποστήριξή τους.
Σε περίπτωση που χρειαστεί η βοήθεια της Ελλάδας για απεγκλωβισμούς, η πιο προφανής επιλογή είναι η φρεγάτα «Κουντουριώτης», η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα ανοιχτά του Λιβάνου στο πλαίσιο της μόνιμης αποστολής ναυτικών δυνάμεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ (UNIFIL). Αν χρειαστεί, είναι εφικτή η αποστολή και άλλων πολεμικών ή μισθωμένων πλοίων, καθώς και αεροπορικών μέσων, με την επιφύλαξη της περιορισμένης διαθεσιμότητας του στόλου των μεταγωγικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Κύριες χώρες που επιθυμούν να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους από τον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία και η Γερμανία, διαθέτουν προφανώς περισσότερα και καλύτερα μέσα, σε περίπτωση που απαιτηθούν επιπλέον επιχειρήσεις για αυτόν τον σκοπό. Η Αθήνα διατηρεί άμεσες επαφές με όλους τους εταίρους, ιδιαίτερα με την Οττάβα, καθώς στον Λίβανο διαμένει σημαντικός αριθμός πολιτών με καναδικό διαβατήριο. Το αεροδρόμιο της Αθήνας και η αεροπορική βάση της Σούδας είναι σημεία όπου αεροπλάνα που θα χρησιμοποιηθούν από αυτές τις χώρες (πολιτικά ή στρατιωτικά) μπορούν να μετασταθμεύσουν και να εξυπηρετηθούν, όπως συνέβη τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2023, μετά τις σφαγές στο νότιο Ισραήλ και την έναρξη των επιχειρήσεων στη Γάζα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας