Κόσμος

Υεμένη: Επίθεση αυτοκτονίας σε στρατιωτικό χώρο

Υεμένη: Επίθεση αυτοκτονίας σε στρατιωτικό χώρο

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Νεκροί 12 στρατιώτες.

Συνολικά 12 στρατιώτες σκοτώθηκαν κι άλλοι 18 τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια επίθεσης αυτοκτονίας σε στρατιωτική θέση στην Υεμένη.

Ο βομβιστής«οδήγησε ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο σε έναν χώρο για τις δυνάμεις ασφαλείας» στην περιοχή Μουντίγια, όπως δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Νακίμπ, εκπρόσωπος του Μεταβατικού Συμβουλίου του Νότου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, όμως μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) έχουν εντείνει τις επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Υεμένη.

Το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη έχει εκμεταλλευθεί την εννιάχρονη σύγκρουση ανάμεσα στο κίνημα των ανταρτών Χούθι, που είναι σύμμαχοι του Ιράν, και έναν συνασπισμό που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να αυξήσει την επιρροή του στη χώρα που συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία και βρίσκεται κοντά σε σημαντικές θαλάσσιες οδούς.

Το Μεταβατικό Συμβούλιο του Νότου -που συνδέεται με τον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό και ελέγχει μεγάλα τμήματα του νότου τον οποίο θέλει να αποσπάσει- ενέτεινε τις επιθέσεις εναντίον στοιχείων της αλ Κάιντα στην Αμπιάν στη διάρκεια του περασμένου χρόνου.

Η AQAP επέζησε της καταστολής που επιχειρούν εδώ και χρόνια ο στρατός των ΗΠΑ, ο συνασπισμός και οι Χούθι, εκμεταλλευόμενη το χάος στην Υεμένη, τις φυλετικές συμπάθειες και τις μεγάλες εκτάσεις ακατοίκητης γης.

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.