Nέα της αγοράς

Νοm Dom: 1 δισ. στερλίνες ο λογαριασμός αν καταργηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο

Νοm Dom: 1 δισ. στερλίνες ο λογαριασμός αν καταργηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Νοm Dom: 1 δισ. στερλίνες ο λογαριασμός αν καταργηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μελέτη της Oxford Economics διαπίστωσε ότι πολλοί «non-doms» σχεδιάζουν να μεταναστεύσουν εάν η νέα κυβέρνηση των Εργατικών του πρωθυπουργού Κίρ Στάρμερ προωθήσει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις
Τα σχέδια για την κατάργηση ενός προνομιακού φορολογικού καθεστώτος για τους πλούσιους αλλοδαπούς που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να κοστίσουν στο υπουργείο Οικονομικών περίπου 1 δισεκατομμύριο λίρες (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως σε χαμένα έσοδα και να απομακρύνουν τις παγκόσμιες ελίτ.

Αυτό προκύπτει από μελέτη της Oxford Economics, η οποία διαπίστωσε ότι πολλοί «non-doms» σχεδιάζουν να μεταναστεύσουν εάν η νέα κυβέρνηση των Εργατικών του πρωθυπουργού Κίρ Στάρμερ προωθήσει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

Οι non-doms είναι κάτοικοι της Βρετανίας που δεν έχουν τη φορολογική τους κατοικία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά συνέπεια, πληρώνουν φόρο μόνο για τα χρήματα που εισέρχονται στη χώρα. Οι υπερασπιστές του καθεστώτος υποστηρίζουν ότι προσελκύει πλούσιους επιχειρηματίες που δημιουργούν θέσεις εργασίας και χρηματοδοτούν φιλανθρωπίες. Ωστόσο, το προνομιακό καθεστώς τους τέθηκε υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της κρίσης του κόστους ζωής, όταν εκατομμύρια Βρετανοί αγωνίζονταν να τα βγάλουν πέρα.

Τον Μάρτιο, η τότε συντηρητική κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις απαιτώντας από τους πλούσιους αλλοδαπούς να πληρώνουν φόρο για τα εισοδήματα από το εξωτερικό μετά τη διαμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο για τέσσερα χρόνια αντί για 15 που ισχύει σήμερα. Εκείνη την εποχή, οι υπάλληλοι του προϋπολογισμού εκτιμούσαν ότι η κίνηση αυτή θα απέφερε περίπου 3 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως. Τώρα οι Εργατικοί σχεδιάζουν να σφίξουν τη βίδα, υποβάλλοντας τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν στο εξωτερικό σε βρετανικό φόρο κληρονομιάς, εάν ένας μη φορολογούμενος έχει ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερα από 10 χρόνια.

Ωστόσο, αντί να αυξήσουν τα χρήματα, η Oxford Economics δήλωσε ότι οι προτάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δημοσιονομική απώλεια 900 εκατομμυρίων λιρών ετησίως για το δημόσιο ταμείο, καθώς ένα «πιο επαχθές» καθεστώς ωθεί μεγαλύτερο αριθμό non-doms να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο. Η χώρα θα μπορούσε να χάσει το ένα τρίτο του πληθυσμού των non-dom μέχρι το 2029-2030, ανέφερε.

«Αν δεν γίνουν σωστά, οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να υπονομεύσουν σοβαρά την ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να προσελκύσει και να διατηρήσει παγκόσμια ταλέντα και επενδύσεις – και ενέχει τον κίνδυνο η κυβέρνηση να μην μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις βασικές δεσμεύσεις της για τις δαπάνες δημόσιας πολιτικής, όπως περιγράφονται στο μανιφέστο», δήλωσε η Leslie Macleod Miller, διευθύνουσα σύμβουλος του Foreign Investors for Britain, ενός λόμπι ιδιωτικού πλούτου.

Η Oxford Economics βασίστηκε στην έρευνά της σε 72 μη κατοίκους που ζουν στη Βρετανία και σε 42 εξειδικευμένους φορολογικούς συμβούλους που εκπροσωπούν πάνω από 900 πελάτες μη κατοίκων.

Διαπίστωσε ότι πάνω από το 80% των non-doms δήλωσαν ότι είναι πιθανό να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των αλλαγών στη φορολογία κληρονομιάς, ενώ οι περισσότεροι από εκείνους που χρησιμοποιούν τις φοροαπαλλαγές για τα εμβάσματα δήλωσαν ότι δεν θα είχαν έρθει στη χώρα αν οι νέοι περιορισμοί ίσχυαν εκείνη τη στιγμή. Πάνω από τα δύο τρίτα των συμβούλων ανέφεραν ότι ο αριθμός των νέων πελατών μειώθηκε στο μισό από τον Μάρτιο. Οι νέοι κανόνες τόσο για τον φόρο εισοδήματος από το εξωτερικό όσο και για τον φόρο κληρονομιάς πρόκειται να αρχίσουν τον Απρίλιο του 2025.

Ο αριθμός των non-doms μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ κατά τη δεκαετία έως το 2022, εν μέρει ως αποτέλεσμα της αλλαγής των κανόνων το 2017, η οποία σταμάτησε τα άτομα να χρησιμοποιούν το επίδομα μόνιμα. Παρόλα αυτά, όσοι διατηρούν το καθεστώς αυτό πληρώνουν σχεδόν 9 δισεκατομμύρια λίρες σε βρετανικούς φόρους ετησίως, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Στο καλύτερο σενάριο, η Oxford Economics εκτίμησε ότι ο πληθυσμός της Βρετανίας θα είναι 7% χαμηλότερος το 2029-2030 από ό,τι θα ήταν χωρίς τις αλλαγές πολιτικής. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά 1,3 δισεκατομμύρια λίρες το 2025-2026, με τον αριθμό αυτό να μειώνεται σε 1,1 δισεκατομμύρια λίρες το 2029-2030.

Οι ξένοι επενδυτές για τη Βρετανία κατέθεσαν μια σειρά συστάσεων πολιτικής για την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου ενός καθεστώτος κλιμακωτής φορολογίας ελληνικού τύπου, το οποίο προβλέπει την καταβολή σταθερών ετήσιων τελών από τους μη κατοίκους. Η FIB ζητά επίσης από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει σε αυτό το καθεστώς μια απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς, τόσο για τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία όσο και για εκείνα που κατέχονται σε καταπιστεύματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

06.09.2025 | 04:17

Ανοιχτό μικρόφωνο έπιασε Πούτιν και Σι να μιλούν για μεταμοσχεύσεις και αθανασία

06.09.2025 | 03:31

Αιφνιδιαστική έξοδος της Porsche από τον δείκτη DAX στο χρηματιστήριο της Γερμανίας

06.09.2025 | 02:33

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους για Πέτρο Φιλιππίδη: "Η δίκη με επηρέασε ψυχικά

06.09.2025 | 02:15

Βρετανία: Παραιτήθηκε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Άντζελα Ρέινερ

06.09.2025 | 02:06

Αμετάβλητη στο «ΒΒΒ» με σταθερές προοπτικές διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας η DBRS

06.09.2025 | 01:54

Κλέλια Ανδριολάτου: Κάνει γιόγκα στη Μύκονο και «ρίχνει» το νησί!

06.09.2025 | 01:38

Ονειρικό ξεκίνημα για την Εθνική: Ελλάδα – Λευκορωσία 5-1 με καταιγιστική εμφάνιση

06.09.2025 | 01:15

Νέα προειδοποίηση Τραμπ: Δασμοί σε τσιπ και ημιαγωγούς εκτός ΗΠΑ

06.09.2025 | 02:33

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους για Πέτρο Φιλιππίδη: "Η δίκη με επηρέασε ψυχικά

06.09.2025 | 01:54

Κλέλια Ανδριολάτου: Κάνει γιόγκα στη Μύκονο και «ρίχνει» το νησί!

05.09.2025 | 19:07

Ποιος είναι ο Sicario που συγκίνησε το Καλλιμάρμαρο, ερμηνεύοντας το "Όταν βλέπετε να κλαίω" του Στέλιου Καζαντζίδη

05.09.2025 | 01:58

Στεφανίδου: Η αποκάλυψη για τα παιδιά της που έφυγαν από την Ελλάδα – "Δεν ξέρω αν....."

05.09.2025 | 01:47

Συγκλόνισε η Κατερίνα Καραβάτου: «Μου συνέβη κι εμένα δύο karavatou, δεν ήταν εύκολο να το πω προς τα έξω»

04.09.2025 | 15:09

Ο Τάσος Ξιαρχό φωτογραφήθηκε γυμνός – Τι ανέβασε στο Instagram [pic]

04.09.2025 | 01:25

Σάκης Κατσούλης: Δυσάρεστα νέα με την διάγνωση αιφνίδιας βαρηκοΐας – Αβέβαιη η επαναφορά της ακοής

04.09.2025 | 01:06

Σοκάρει η Άριελ Κωνσταντινίδη: «Η Αλίκη Βουγιουκλάκη δεν με ήθελε επιτυχημένη και…»

05.09.2025 | 12:50

Νέο μέτωπο του Ισραήλ: «Σχέδιο έκτακτης ανάγκης»

05.09.2025 | 11:35

Τραμπ και Πούτιν Συμφωνούν: Η Ευρώπη Φταίει για το Αδιέξοδο στην Ουκρανία

05.09.2025 | 10:59

Και εγένετο υπουργείο... Πολέμου

04.09.2025 | 19:20

Αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο: Η Αθήνα απαντά στις κατηγορίες της Άγκυρας

04.09.2025 | 12:41

Στρατηγικές Επιθέσεις σε Διυλιστήρια και Ενεργειακές Υποδομές

04.09.2025 | 05:15

Κίνα: Σε προχωρημένο στάδιο οι εκκαθαρίσεις στο στράτευμα

03.09.2025 | 16:20

Πούτιν και Κιμ «προδίδουν» τον Τραμπ για τα μάτια του Σι

03.09.2025 | 13:48

Η νέα «Τριάδα» Ανατολής: Σι, Πούτιν, Κιμ στη μεγάλη παρέλαση της Κίνας

Ισχυρή κερδοφορία και νέες στρατηγικές επενδύσεις του Ομίλου AKTOR

Ο Όμιλος AKTOR πέτυχε ιστορικό υψηλό στο EBITDA, με ισχυρή ρευστότητα, νέες εξαγορές και στρατηγικές επενδύσεις που ενισχύουν τη θέση του σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη.

Ισχυρή κερδοφορία και νέες στρατηγικές επενδύσεις του Ομίλου AKTOR

Goldman Sachs: Στα 5.000 δολάρια ο χρυσός αν ο Τραμπ «βάλει χέρι» στην Fed

Η επίθεση του Τραμπ στη Fed θα πλήξει το δολάριο και θα επεκτείνει το ράλι των πολύτιμων μετάλλων

Goldman Sachs: Στα 5.000 δολάρια ο χρυσός αν ο Τραμπ «βάλει χέρι» στην Fed

Το νέο πρόγραμμα της Eurobank για επενδύσεις δίχως μπελάδες

Με την υπηρεσία EverydayInvest της Eurobank, ο πελάτης επενδύει αυτόματα μικροποσά που συγκεντρώνονται από τις καθημερινές συναλλαγές μέσω χρεωστικής κάρτας.

Το νέο πρόγραμμα της Eurobank για επενδύσεις δίχως μπελάδες

Ελαφρώς θετικά το ΧΑ με στήριξη από τράπεζες, Coca Cola και ΟΤΕ

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε στενό εύρος τιμών (2.039,94 – 2.021,20 μονάδες) για να κλείσει με οριακή άνοδο +0,02% στις 2.032,51 μονάδες. Άλμα συναλλαγών λόγω πακέτων Τρ. Κύπρου.

Ελαφρώς θετικά το ΧΑ με στήριξη από τράπεζες, Coca Cola και ΟΤΕ

Barclays: Mega-deal 100 δισ. δολαρίων στην τεχνητή νοημοσύνη έως το 2026

Η Barclays προβλέπει συμφωνία-μαμούθ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με αξία άνω των 100 δισ. δολαρίων - Η έκρηξη επενδύσεων σε data centers και M&A ξεπερνά κάθε προηγούμενο

Barclays: Mega-deal 100 δισ. δολαρίων στην τεχνητή νοημοσύνη έως το 2026

Mixue Group: Το φθηνό bubble tea που γοητεύει εκατομμύρια καταναλωτές και επενδυτές

Η Mixue Group σημείωσε άλμα εσόδων και κερδών, επεκτείνοντας την κυριαρχία της σε μια έντονα ανταγωνιστική αγορά bubble tea, βασισμένη σε χαμηλές τιμές, ισχυρό franchise και παγκόσμια στρατηγική ανάπτυξης

Mixue Group: Το φθηνό bubble tea που γοητεύει εκατομμύρια καταναλωτές και επενδυτές

Revolut: Buyback με αποτίμηση 75 δισ. δολάρια για να παραμείνει εκτός IPO

Η Revolut υλοποιεί πρόγραμμα επαναγοράς και δευτερογενείς πωλήσεις μετοχών - Με 60 εκατ. πελάτες, εξετάζει νέα κεφάλαια και παρουσία στις ΗΠΑ, παραμένοντας εκτός IPO

Revolut: Buyback με αποτίμηση 75 δισ. δολάρια για να παραμείνει εκτός IPO

Alpha Bank: Σε 2,5 δισ. ευρώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο για τον τουρισμό

Αντιστοιχεί σε 29% του συνόλου των 8,7 δισ. ευρώ που διατίθενται στον κλάδο, γεγονός που επιβεβαιώνει την ηγετική θέση της τράπεζας

Alpha Bank: Σε 2,5 δισ. ευρώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο για τον τουρισμό