Πολιτική

Μητσοτάκης: Ανοιχτή η προοπτική μιας τρίτης θητείας

Μητσοτάκης: Ανοιχτή η προοπτική μιας τρίτης θητείας

Πηγή Φωτογραφίας: [371664] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 88ης ΔΕΘ (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)

Δεν παίρνει πολιτική σύνταξη ο πρωθυπουργός.

Δεκαπέντε μήνες μετά τις εθνικές εκλογές και σχεδόν τρία χρόνια πριν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη του 2027, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε από τη ΔΕΘ να διαψεύσει τις φήμες που τον ήθελαν να προετοιμάζει το έδαφος για την υποψηφιότητά του στη θέση του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός απάντησε στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις προθέσεις του για μια πιθανή μετάβαση σε ευρωπαϊκή θέση, δηλώνοντας: «Είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας για μία πλήρη θητεία. Σκοπεύω να την ολοκληρώσω μέχρι την άνοιξη του 2027».

Η συζήτηση αυτή, που απασχόλησε έντονα τόσο τις Βρυξέλλες όσο και την Αθήνα, ξεκίνησε αμέσως μετά τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την ισομερή κατανομή της θητείας του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα να παραμένει στη θέση αυτή για 2,5 χρόνια και να διαδέχεται αμέσως μετά ένα στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Με την απάντησή του, ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά απέκλεισε δύο σενάρια: πρώτον, ότι προγραμματίζεται αλλαγή ηγεσίας με τον ίδιο να αναλαμβάνει ρόλο στις Βρυξέλλες, και δεύτερον, ότι σκοπεύει να ξεκινήσει διαδικασίες διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία λόγω αυτής της εξέλιξης.

«Θέλετε να με στείλετε στη σύνταξη;», ήταν η απάντησή του από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει μια τρίτη κυβερνητική θητεία, παραπέμποντας στην κρίση του ελληνικού λαού την άνοιξη του 2027.

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, οι δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν στην απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών και αρχηγών της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, από την εναρκτήρια ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο, αναρωτώμενοι αν αυτή η επιλογή θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της γαλάζιας παράταξης.

Ο πρωθυπουργός, αν και επιχείρησε να «δικαιολογήσει» την πρόσφατη κριτική που δέχθηκε από τους προκάτοχούς του, τονίζοντας ότι «έχουν το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και άποψη», αναφέρθηκε στις σημαντικές εσωτερικές εξελίξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «η ΝΔ είναι ισχυρή και ενωμένη» και ότι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τους πρώην πρωθυπουργούς.

Ωστόσο, δεν αντέτεινε το ίδιο όταν ρωτήθηκε για στελέχη του κόμματός του, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, που εκφράζουν ανοιχτά ανησυχίες σχετικά με τη φυσιογνωμία και τα πρόσωπα της ΝΔ, κυρίως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

«Δεδομένου ότι έχω το προνόμιο να είμαι πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, θα υπερασπίζομαι τις πολιτικές επιλογές που κάνω και θα προσπαθώ πάντα να πείθω και εκείνους στη ΝΔ που έχουν διαφορετική άποψη», ήταν η απάντησή του, απορρίπτοντας σαφώς τις προτάσεις για μια «δεξιά στροφή» της ΝΔ και επιστροφή στις ρίζες της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε την κριτική σχετικά με την κόπωση από τις μεταρρυθμίσεις στην αρχή της δεύτερης τετραετίας του και παρουσίασε τους δύο κύριους στόχους του μέχρι την ολοκλήρωση της κυβερνητικής του θητείας.

Ο πρώτος στόχος είναι η αύξηση των εισοδημάτων, με τον μέσο μηνιαίο μισθό να φτάνει τα 1500 ευρώ και τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μέχρι την άνοιξη του 2027. Ο δεύτερος στόχος αφορά τη ριζική αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, περιλαμβάνοντας σημαντικές παρεμβάσεις στην αναβάθμιση των υποδομών και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, με περισσότερους και καλύτερα αμειβόμενους γιατρούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments